Dini Bilgiler Berat Kandili 2024 Ne Zaman? Berat Kandili Hangi Gün?

Berat Kandili 2024 Ne Zaman? Berat Kandili Hangi Gün?

11.09.2023 - 16:50 | Son Güncellenme:

İslam inancına göre önemli bir dini gece olan Berat Kandili Müslümanlar için özel bir anlam taşır. Ellerin semaya açılıp bol bol duaların edildiği bu mübarek günü Müslümanlar ibadet ederek geçirir. Kurtuluş veya temize çıkarılma anlamına gelen bu gece, insanların günahlarından arınma ve Allah'tan bağışlanma fırsatı bulduğu gündür. Peki Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili 2024 yılında hangi güne denk geliyor? İşte Berat Kandili ile ilgili detaylar…

Berat Kandili 2024 Ne Zaman Berat Kandili Hangi Gün

Berat Kandili’nde Müslümanlar, gece boyunca ibadet ederler, Kur'an okurlar, dua ederler ve tövbe ederler.  Bu gece, sadaka vermek, hayır işlerinde bulunmak ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek de özellikle önemlidir. Berat Kandili, İslam takvimine göre her yılın 14. veya 15. günü kutlanır.

Haberin Devamı

Berat Kandili 2024 Ne Zaman?

Her yıl Berat Kandili, İslam takvimine göre değişen tarihlerde kutlanır, bu nedenle Miladi takvime göre değişen tarihlerde gerçekleşir.  

2024 yılında Berat Kandili 24 Şubat Cumartesi gününe denk gelmektedir.

Berat Kandili Nedir?

Diyanet’in geçtiğimiz yıllarda yaptığı paylaşım şöyle; Kaynaklarımızda rahmet, icabet, gufran ve takdir olarak isimlendirilen Berat gecesi, af, arınma ve kurtuluş gecesidir.Hiç şüphesiz ki Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 19)

Haberin Devamı

Berat Kandili orucu hakkında Hz.Ali (R.A.) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz Buyuruyor ki; “Şaban ayının yarı gecesinde yani (Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetle geçirin. Çünkü Yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur; “Günahının affını isteyen yok mu? Affedeyim, rızkının artmasını isteyen yok mu? Bol rızık vereyim, bir derde düçar olan yok mu? Afiyet vereyim. Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağarıncaya kadar devam eder" buyuruyor.

Berat Ne Demek?

Berat (Berâet), Arapçada ''temize çıkma'' anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Berat Kandili Duası

Allah'ım! -Senin sözün haktır- Nebiyy-i Zişan'ın lisanı üzere gönderdiğin mukaddes Kitabında şöyle buyurdun: "Allah dilediğini siler. (Dilediğini de) sabit bırakır. Bütün kitapların aslı O'nun yanındadır" (Ra'd Sûresi, 39)

Haberin Devamı

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

Allahım! Seyyidimiz, Efendimiz Hazret-i Muhammed'e, âline, ashabına, evlâdına, ezvâc-ı tâhirâtına salât ü selâm eyle! Dualarımızı Habibin hürmetine kabul eyle!