Siyaset ‘KKTC hak ettiği yeri almalıdır’

‘KKTC hak ettiği yeri almalıdır’

12.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun önceki günkü KKTC ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada, “KKTC artık eşit egemenlik ve eşit uluslararası statüye sahip bir devlet olarak uluslararası toplum içinde hak ettiği yeri almalıdır” denildi

‘KKTC hak ettiği yeri almalıdır’

ANKARA Milliyet - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki gün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yaptığı ziyaretle ilgili olarak CHP Basın Birimi’nden açıklama yapıldı. Açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun, Kıbrıs Türklerinin lideri Dr. Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kabirlerini ziyaret ettiği, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, Başbakan Ersan Saner, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Demokrat Parti Genel Başkanı ve Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ile görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca 1996’da faili meçhul cinayetle katledilen merhum gazeteci ve yazar Kutlu Adalı’nın kabrini ziyaret ederek eşi İlkay Adalı ve çocuklarına evlerinde bir taziye ziyaretinde bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Samimi bir ortam içinde geçen görüşmelerde CHP’nin Kıbrıs Türklerinin haklı davasına verdiği destek teyit edilmiştir. Yaklaşık 50 yıldır hakları gasbedilen Kıbrıs Türkleri adalet istemektedir. 1974’ten beri geçen zaman zarfında adadaki iki toplum arasında herhangi bir çatışma olmaması bu durumun artık yerleşik bir hal aldığını göstermektedir. Bu süre içinde KKTC, devlet olmanın tüm vasıflarına haiz bir şekilde varlığının sürdürülebilirliğini kanıtlamış bulunmaktadır. Bu durum Kıbrıs Türklerinin özgür ve egemen iradesine de hiç bir müdahale olmaksızın saygı duyulmasını gerektirmektedir.

‘Desteğimiz tam’

Kıbrıs’ta iki toplum arasında eşitliğe dayalı bir arada yaşama için gösterilen çabaların bir sonuç vermediği de açık bir şekilde görülmektedir. Kıbrıs Türkleri ne bir azınlık olarak yaşayabilir ne de statükoya mahkum edilebilir. KKTC artık eşit egemenlik ve eşit uluslararası statüye sahip bir devlet olarak uluslararası toplum içinde hak ettiği yeri almalıdır. CHP olarak Kıbrıs Türklerine olan desteğimiz tamdır.”

Haberin Devamı

‘Denetleyici kurumlar fiilen ortadan kaldırıldı’

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, denetleyici, düzenleyici kurumların fiilen ortadan kaldırıldığını, devleti kemiren parazitler için elverişli bir ortam hazırlandığını savundu. CHP Genel Başkan Yardımcıları Öztrak, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek,  CHP’nin Edirne’de düzenlenen Trakya Bölge Toplantısı’na katıldı. Türkiye’nin dört bir yanını karış karış gezdiklerini anlatan Öztrak, ülkenin iyi yönetilmediğini, devletin “krizde olduğunu” erklerin tek elde toplandığını söyledi. Öztrak, “Denetleyici, düzenleyici kurumlar fiilen ortadan kaldırıldı. Devleti kemiren parazitler için elverişli bir ortam hazırlandı. Ülkeyi 19 yıldır yöneten kadroların evinde kavga başlayınca, evin reisinin elinden ipler kaçınca suç örgütleriyle, mafyayla gayrimeşru ilişkilerinin yasak meyveleri birer birer ortaya dökülmeye başladı. Şimdi evin reisi, bu yasak mahsulü sahiplenmiyor. ‘Bunlarla kaybedecek zamanımız yok’ diyerek sorumluluktan kaçmaya çalışıyor”  diye konuştu. Yargıda bozulmalar olduğunu iddia eden Öztrak, “Milyonluk arabalara binen hakim ve savcılar varsa, geceliği on binlerce liralık otellerde tatil yapanlar varsa bunlar titizlikle soruşturulsun.. Şunu kimse unutmasın, sap döner, keser döner, gün gelir hesap döner” dedi.