Protein Poğaça

29 Haziran 2020

Bu, o kadar güzel bir poğaça oluyor ki. Diğer poğaçalara göre de kuru fasulyeden gelen proteini ile daha uzun süre tok tutuyor.

Mide yakmayan, şişkinlik yapmayan, glutensiz, proteinli topçuklar.

 MALZEMELER

1/2 su bardağı kinoa unu (Dilediğiniz un olur)

1/2 su bardağı kuru fasulye unu

1 yumurta (Sarısı dışına, beyazı içine)

1/2 paket kabartma tozu

2 kibrit kutusu büyüklüğünde rendelenmiş sert peynir. Ben İzmir tulumu kullandım, eski kaşar veya

Yazının Devamı

Unsuz lor poğaçası

25 Haziran 2020

Bu lor peynir poğaçasını senelerdir o kadar çok kez yaptım ki. İçinde un olmadığına kimse inanamıyor ama gerçekten yok. Hem tadı harika oluyor, hem de çok doyurucu. Her sabah yumurta yemekten sıkılınca bu poğaçalar hayat kurtarıcı.

Bu poğaçayı sosyal medya hesaplarımdan herhalde binlerce kişi yapmıştır. Ben de her yaptığımda biraz değiştiriyorum. Bu sefer de ufak oynamalar yaptım. Yine çok güzel oldu. Hepsi şu anda evde olabilecek şeyler. Hafta içi sabahları kurtaracak bir kahvaltı bu. Hazırlaması 5 dakika. Ceviz büyüklüğünde 25 tane kadar çıkıyor. Önce ana malzemeleri yazacağım. Daha sonra bu sefer eklediklerimi...

Ana malzemeler ve yapımı:

350 g lor peyniri

2 yumurta

1 yemek kaşığı erimiş tereyağı

2 avuç rondodan geçirip iri bıraktığım ceviz

Yazının Devamı

Glütensiz karabuğday ekmeği

24 Haziran 2020

Şimdiye kadar yaptığım en iyi glütensiz ekmek bu oldu. Bunu yapıp yemek için özellikle glütensiz beslenmenize de gerek yok. Herkes için çok lezzetli. Karabuğday tadı yok, kabuğu kalın ve kıtır, içi göz göz yumuşacık.

Çok basit, sadece fermente işlemi olduğundan birazcık ön hazırlığı uzun sürüyor. Aşağıda her aşamayı anlattım. Instagram hesabımda yüzlerce kişi yaptı ve tadına bayıldı.




Yazının Devamı

Simit tadında tuzlu kek

22 Haziran 2020

Bugünlerde çok acıkıyorum. Normalde, uyanıp 12’ye kadar bir şey yiyemeyen ben, en fazla 8-9’a kadar dayanabiliyorum. Niye böyle oldu anlamadım. Merkür gerilemiş yine. Kesin o yapıyordur. Bir şeyin nedenini bulamayınca topu gökyüzüne atıyorum. Güneş tutulması olmuş, özel bir döneme girilmiş ve bunlar benim burcum yengeçte oluyormuş vs vs. Kesin etkileniyorumdur ama çözümüm yine kendimde.

Baktım ki acıkmam arttı, hemen düşük karbonhidrat yüksek yağ beslenmeye dönmem lazım. Çok kez anlattım. Ben bu beslenme ile hipoglisemimi yok ettim. Acıkmamanın anahtarı, tahılları glutensiz dahi olsa kesmek.

Kahvaltıya şöyle doyurucu bir şey yapayım dedim ve efsane bir şey ortaya çıktı.

Malzemeler ve yapımı:

10 yemek kaşığı susam - rondoda çekip un yaptım.

3 yumurta, iyice çırptım.

1 kibrit kutusu keçi peyniri rendeledim

1/2 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı sirke köpürttüm. 1/2 çay kaşığı kabartma tozu da olur.

Yazının Devamı

Zeytinyağlı kuşkonmaz

18 Haziran 2020

Kuşkonmaz yine tam mevsim sebzelerinden. Pazarlara gelmeye başladı. Özellikle Ege köylerinde bol bol var. Baskın bir tadı olmaması yanında çok da faydaları var. Zaten mevsimi kısa olan bir sebzeyi şu kısıtlı zamanda lezzetli bir şekilde tüketebiliriz.

Malzemeler ve yapımı:

1 bağ kuşkonmaz

1 tane kuru soğan

3 diş sarımsak

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

4-5 tane kuru domates

Yazının Devamı

Çikolatamsı

16 Haziran 2020

Bu çikolata tadı veren ama çikolata olmayan tarifim çok rağbet görmüştür. Her yapan tekrar 2 ölçü yapıyor çünkü evdekiler bitiriyormuş. İçeriği tertemiz, besleyici besinlerle dolu ve yapımı da çok basit.

Malzemeler ve yapımı:

Bir kâsede chia tohumunu 5 yemek kaşığı ılık su içinde şişiriyoruz. Üstüne suyu ekleyince, 10 dakikada şişer. Diğer tarafta hurmaların çekirdeklerini çıkartıp 10 dakika sıcak suda bekletiyoruz. Böylece yumuşuyor ve rondoda kolay çekiliyor. 

Ceviz, badem ve fındığı iri kalacak şekilde rondodan geçiriyoruz. Şayet rondonuz çok güçlü, un ufak ediyorsa, bıçakla da küçültebilirsiniz.

Daha sonra tüm malzemeleri yoğuruyoruz. Yağlı kâğıt serdiğimiz bir kaba yayıp buzdolabına koyuyoruz. Buzdolabında 1 saat bekledikten sonra hazır. Kesip, zevkle ve gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Yalnız, bunu yerken bir hurmanın 1 meyve şekerine sahip olduğunu hatırlayarak yiyoruz. HurmaYLA sağlıklı tatlı yaptım diye 10 hurmalı tatlıyı bir günde tüketmiyoruz. Bu

Yazının Devamı

Tatlı/Tuzlu Kekçik

15 Haziran 2020

Dün uzun saatler yemek yiyemeyecektim, bu yüzden de tok tutan bir şeye ihtiyaç duydum.  Benim klasik Hindistan cevizi unlu tava kekimden yapayım dedim. Malzemeleri yanlış kullanınca tava keki bize keklik oldu. Misafirlikteyim ama devamlı mutfağa giriyorum. Kendi malzemelerim olmayınca hayalimdekiyle gerçek farklı olabiliyor ama iyi ki öyle olmuş. Ortaya yanlışlıkla harika bir şey çıktı. Görüntüsü tatlı ama değil, tuzlu fakat
istenirse tatlı da yapılabilir.

 MALZEMELER

4 tane iri yumurta

4 yemek kaşığı

Hindistan cevizi unu

1/4 çay bardağı süt

1 çay kaşığı tarçın

Yazının Devamı

Yolluk krakeri

12 Haziran 2020

Karantina sonrası tüm önlemlerimi alarak ilk şehirlerarası yolculuğuma çıktım. Ben zaten dışarıda yemek yemez, her şeyimi yanımda taşırdım ama bu dönemde buna daha da dikkat ediyorum.

Büyük bir yolluk çantası yaptım ve yanımda hep az olup, öz olacak yani tok tutacak şeyler hazırladım. Biri de bu krakerdi. Hem çıtır çıtır, hem de tok tutuyor.

Malzemeler ve yapımı:

2 yemek kaşığı keten tohumu

Yazının Devamı