Dünya Sudan'da gerilim hat safhada! ABD konvoyuna ateş açtılar

Sudan'da gerilim hat safhada! ABD konvoyuna ateş açtılar

18.04.2023 - 09:35 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz Cumartesi günü Sudan'da başlayan çatışmalar hala devam ediyor. Çatışmaların büyüyüp bir iç savaşa dönüşmesinden korkulurken ABD ve AB'den jet hızında açıklamalar geldi.

Sudanda gerilim hat safhada ABD konvoyuna ateş açtılar

15 Nisan Cumartesi günü çatışmaların başladığı Sudan'da gerginlik sürüyor. İlk olarak başkent Hartum'da ordu birlikleri ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) başlayan çatışmalar kısa süre içerisinde birçok şehre yayıldı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz gün yayınlanan uydu fotoğrafları ise bölgede yaşanan dehşeti gözler önüne serdi. İki taraf da başkent Hartum'un en önemli yerlerini kontrol altına aldığını söylüyor. Sudan ordusu, RSF'nin üslerini savaş uçaklarıyla bombardımana tutuyor.

Fransa medyası ise ordunun kontrolü ele geçirdiği RSF üslerinin yediyi bulduğunu duyurdu. BM'den yapılan açıklamada  bölgede en az 185 kişinin öldüğü bildirildi.

Çatışmalarda hava saldırıları, top atışları ve yerleşim yerleri içinde ağır makinalı tüfeklerle saldırılar düzenlendi. Kuzeydoğu Afrika’da istikrarsızlıkla dolu bir geçmişe sahip Sudan, ülkeyi uzun süre yöneten Ömer el Beşir’in 2019’da devrilmesinden sonra askerler tarafından yönetiliyor.

Sudanda gerilim hat safhada ABD konvoyuna ateş açtılar

BÜYÜKELÇİYE SALDIRI

Bölgeden gelen sıcak haberlerin yanı sıra Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sudan’daki AB Büyükelçisi’nin konutunda saldırıya uğradığını söyledi.

Haberin Devamı

Borrell saldırıya uğrayan bürokratının adını zikretmese de AB’nin Sudan’daki büyükelçisi İrlandalı diplomat Aidan O’Hara.
Josep Borrell saldırının nasıl gerçekleştiğine dair bir detay vermezken bir AB sözcüsü, büyükelçinin durumunun iyi olduğunu aktardı.

Twitter’dan bir paylaşım yapan Borrell, “Diplomatik binaların ve görevlilerin korunması Sudanlı yetkililerin sorumluluğundadır. Bu olay Birleşmiş Milletler’in Viyana Konvansiyonu’nun bariz bir şekilde ihlalidir” dedi.

BÖLGEDEN ÇEKİLMEYECEKLER

AFP’ye konuşan AB Sözcüsü Nabila Massrali “Çalışanlarımızın güvenliği önceliğimiz” dedi ve saldırıya rağmen Sudan’ın başkenti Hartum’dan çekilme yönünde bir karar almadıklarını da ekledi.

Dublinli bir avukat olan O’Hara, 1986’da İrlanda Dışişleri Bakanlığı’nda başladığı diplomasi kariyerine sonraki yıllarda Avrupa Birliği’nde devam etti.

Sudan’daki görevinden önce AB Cibuti Büyükelçisi ve İrlanda Etiyopya ve Güney Sudan Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

ABD KONVOYUNU VURDULAR

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'den konuyla ilgili açıklama geldi. Kirby, Pazartesi günü Sudan'da bir ABD diplomatik konvoyunun ateş altında kaldığını ancak kimsenin yaralanmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Kirby, G7 görüşmelerinden sonra Japonya'da gazetecilere verdiği demeçte, 'Bu eylem amaçsız sorumsuzcaydı ve elbette güvensizdi' dedi.

Blinken, "Soruşturma sürüyor. Ancak ilk bulgular, Hızlı Destek Kuvvetleri birliklerinin olaya karıştıklarını gösteriyor" diye konuştu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise bu aşamada Sudan'daki ABD vatandaşlarının tahliyesinin planlanmadığı belirtildi.