Dünya Lukaşenko 'Barış planını' ağzından kaçırdı: 'Putin belgeleri gönderdi'

Lukaşenko 'Barış planını' ağzından kaçırdı: 'Putin belgeleri gönderdi'

15.06.2023 - 11:31 | Son Güncellenme:

Aylardır devam eden Rusya-Ukrayna savaşı hakkında konuşan Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Putin'in kendisine gönderdiği ve içinde barış planı içeren belgenin detayını yanlışlıkla ağzından kaçırdı.

Lukaşenko Barış planını ağzından kaçırdı: Putin belgeleri gönderdi

Aylar önce Pentagon'dan sızan gizli belgelerde yazan 'Ukrayna bahar ayının sonlarında taarruza geçecek' ifadesi artık resmi olarak başladı. Zelenksiy hafta başında yaptığı açıklamada artık saldırıya geçtiklerini duyurdu. Ukrayna'nın taarruzuyla birlikte bölgede batılı tank ve silahlar bir kez daha sahneye çıktı. Rus tarafı ise bu tankların imha edildiğini öne süren görüntüler yayınladı ancak işin aslı başka çıktı. Rusların tank diye imha ettikleri araçların traktör olduğu kısa sürede belirlendi.

Haberin Devamı

RUSYA KIRIM'I HAZIRLADI

Belgelerden sızan gelişmeler, Ukrayna'nın Dinyeper nehri üzerinden Kırım'a gideceği yönündeydi. Bu bağlamda Rus tarafı bölgeye sayısız tuzak, siper kurdu, Karadeniz'den gelecek olası bir tehlikeye karşı da bölgedeki plajlara anti tank mayınları ve sayısız engel inşa edildi.

Lukaşenko Barış planını ağzından kaçırdı: Putin belgeleri gönderdi

LUKAŞENKO AĞZINDAN KAÇIRDI

2014'de Rusya'ya geçen Kırım en büyük saldırısını geçen sene aldı. Kerç Köprüsü'ne atılan füzeler köprünün belli bir kısmını yıktı geçti. Son haftalarda ise Ukrayna tarafı bölgede sık sık sabotajlar düzenledi.

Putin'in Avrupa'daki bir numaralı dostu Belarus Başkanı Alexander Lukashenko ise savaşla ilgili yaptığı açıklamalarda bir skandala imza attı. Putin'in kendisine zaman zaman belgeler gönderdiğini belirten Lukaşenko bu belgelerden birinin Ukrayna'daki barış planı olduğunu ağzından kaçırdı.

Haberin Devamı

Lukaşenko'ya göre, Putin'in barış planı Kırım'da Rusya'nın 'küçük' bir yenilgi almasının hemen ardından gelecek. Planlı yenilgi sonrası ise apar topar barış ilan edilecek.

Lukaşenko Barış planını ağzından kaçırdı: Putin belgeleri gönderdi

KREMLİN'DEN YANIT GELDİ

Söz konusu açıklamaların gündem olması üzerine Moskova'dan yanıt geldi. Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, 'Kırım, Rusya Federasyonu'nun ayrılmaz bir parçasıdır' dedi.

Lukaşenko'nun iddiası, Rus nükleer füzelerinin Belarus'a ulaşmasından hemen sonra geldi. Lukaşenko Belarus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, 'Tanrı bizi korusun. Bu silahları kullanma emri bana ait. Herhangi bir saldırı olursa tereddüt etmem' dedi.