Dünya Doğu Akdeniz'de savaş senaryosu! 'Türklerin uzun bir mızrağı var'

Doğu Akdeniz'de savaş senaryosu! 'Türklerin uzun bir mızrağı var'

18.08.2023 - 09:49 | Son Güncellenme:

Abdülhamid Han sondaj gemisinin göreve tekrar başlaması sonrası Doğu Akdeniz'i mercek altına alan Yunan basını, Türkiye ile olası bir savaşta olacakları derledi.

Doğu Akdenizde savaş senaryosu Türklerin uzun bir mızrağı var

Vilnius zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüştü. iki lider bu görüşmelerde Türk-Yunan ilişkilerindeki normalleşme ve ikili ilişkileri ele aldı. Görüşmenin en önemli kısmı ise iki liderin yıllar sonra doğrudan temas kurmasıydı. Abdülhamid Han sondaj gemisinin 11 Ağustos'ta Akdeniz'de tekrar göreve başlamasıyla Yunan medyası sık sık Türkiye ile ilgili haberler yapmaya başladı. Birçok gazete, 'Ege'de Türk etkisi' başlıklı haberlerde Türkiye'nin Mavi Vatan konusunda taviz vermediğini ve vermeyeceğini ayrıca Ankara'nın 12 mil konusunu savaş sebebi olarak gördüğünü yazdı.

Haberin Devamı

'UZUN BİR MIZRAK'

Son olarak In.GR isimli internet sitesinde Türkiye'nin Ege'ye hakim olmak için Kıbrıs'tan güç topladığı yazıldı. Uzaydan çekilen görüntüleri paylaşan Yunan basını kilit Türk üsleri, F-16 ve helikopterlerin fotoğrafını yayınladı. Haberde 'Türk tehdidi normalleşme halısının altında gizli olarak devam ediyor' ifadesi kullanıldı ve Ege ordusuna değinildi. Türkiye'nin en iyi pilotlarının Ege ordusunda olduğunu belirten gazete, iki ülkenin Kıbrıs ile olan bir probleminde Türkiye'nin bu ordu sayesinde 'uzun bir mızrağı' olduğunu aktardı.

Doğu Akdenizde savaş senaryosu Türklerin uzun bir mızrağı var

'TEHDİDİN KAYNAKLARI'

Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs yerine Yunanistan'a tehdit oluşturabilecek daha büyük üslere sahip olduğunu hatırlatan In.GR, Ankara'nın merkezinde F-16 jetlerinin bulunduğu 3 büyük üs olduğunu hatırlattı ve bu üslerin S-400 füzeleri ile korunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Analizin devamında Türk Hava Kuvvetleri'nin olası bir savaşta büyük bir kısmının adalara doğru hareket edeceği öne sürüldü. Türk Hava Kuvvetleri'nin son yıllarda yaptığı ilerlemeyle birlikte birçok radar, menzilli füze ve hatta uçak gemisine sahip olduğunu aktaran In.GR, TCG Anadolu hakkında 'Ege ve ötesindeki görevler için tasarlandı' ifadesini kullandı.

Doğu Akdenizde savaş senaryosu Türklerin uzun bir mızrağı var

TÜRK HAVA KUVVETLERİ VE KIBRIS

Türk Hava Kuvvetleri'nin havada yakıt yapabilme yeteneğine sahip olduğunu belirten analiz, uçakların üslere inmesi gerekmeden operasyon yapabildiğini belirtti. Antalya'dan kalkan bir jetin 2 dakika içerisinde Kıbrıs'ta olacağını belirten In.GR, yakıt ikmali için duran bir uçağın sürpriz olacağını belirtti. 

'TÜRKLERİN AVANTAJLARI'

In.GR'ye göre Türk Hava Kuvvetleri Kıbrıs üzerinde hava savunma sistemleri ve bir hava kuvvetleri olmadığı için olası bir operasyona aslında gerek bile görmüyor. Türk ordusunun adaya uçarken hiçbir düşman üssü üzerinden hatta yakınından bile geçmediğini belirten analiz, Yunan ordusu için ise tam tersini söylüyor. Yunanlıların olası bir operasyonda İstanbul, Bandırma, ve Kuzey Ege'de faaliyet gösteren Türk üslerinin yakınından geçeceğini belirten In,GR, bu zor koşullar nedeniyle Atina'nın uzak mesafe füzelerini kullanabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Doğu Akdenizde savaş senaryosu Türklerin uzun bir mızrağı var

KIBRIS'TAKİ TÜRK ÜSLERİ

Türkiye'nin adada 2 büyük üsse sahip olduğunu ancak bu üslerin savunmasız olduğunu öne süren yazıda, bu üslerin birleşimiyle beraber Türkiye'ye operasyonel avantaj sağladığını aktardı. Bu koşullar altında eğer Kıbrıs ve Mavi Vatan sorunu adanın silahsızlaştırılmasıyla çözülürse, Kıbrıs Türkiye'nin güvenliği altında kalacak ve Yunanistan'ın bölgedeki egemenliği azalacak.