Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Ateşkes yine uzayacak mı? Rehine takasında altıncı günde esirler serbest bırakıldı

Gazze'deki savaşta son dakika... Ateşkes yine uzayacak mı? Rehine takasında altıncı günde esirler serbest bırakıldı

29.11.2023 - 09:36 | Son Güncellenme:

Ateşkes bir kez daha uzayacak mı? Dünyanın gözü kulağı Gazze'de. İsrail ateşkesin kilit arabulucusu olan ülkeyi hedef aldı, Hamas'ın elindeki rehine sayısını açıkladı. Cenin'de kaydedilen görüntü ise, şoke edici. Öte yandan rehine takasının altıncı gününde İsrailli ve Filistinli esirler serbest bırakıldı.

 

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes iki gün daha uzatıldı, rehine takasları devam ediyor. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

4 TAYLANDLI REHİNE SERBEST BIRAKILDI

İsrail Ordusu, Hamas'ın 10 İsrailli rehine dışında 4 Taylandlı rehineyi de serbest bıraktığını açıkladı.

İSRAİL 3 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail, Gazze Şeridi’nde insani aranın sürmesine rağmen Filistinlileri öldürmeye devam ediyor. İsrail askerleri, Gazze Şeridi’nde insani arayı ihlal ettiği ve İsrail askerlerine tehdit oluşturduğu bahanesiyle 3 Filistinliyi öldürdü. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, "Birlikler her türlü tehdide karşı operasyonlarına devam edecek" dedi.

HAMAS 10 İSRAİLLİ REHİNEYİ BIRAKTI

Hamas, 10 İsrailli rehineyi serbest bıraktı. İsrail ise 30 Filistinliyi serbest bıraktı.


Haberin Devamı
'BU KİMSENİN HAKLI GÖSTEREMEYECEĞİ BİR KATLİAMDIR'

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Orta Doğu’daki durumu görüşmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. El-Maliki, Gazze Şeridi’nde verilen insani aranın ateşkese dönüşmesi gerektiğini belirterek, "Bu bir savaş değil, bu kimsenin haklı gösteremeyeceği bir katliamdır. Buna bir son verilmelidir” dedi.

'İNSANİ FELAKET YAŞANIYOR'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze halkı, dünyanın gözleri önünde büyük bir insani felaket yaşıyor” ifadelerini kullanarak, Refah Sınır Kapısı’nın insani yardımların ulaştırılması konusunda yeterli kapasiteye sahip olmadığını aktardı.

İSRAİL SAVAŞA DÖNECEK Mİ?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Rehinelerimizi geri alma aşaması bittikten sonra İsrail savaşa geri dönecek mi? Benim cevabım net bir şekilde evet” dedi.

Haberin Devamı
HAMAS 2 RUS REHİNEYİ SERBEST BIRAKTI

Hamas, Rusya'nın talebi üzerine 2 Rus kadın rehineyi serbest bıraktı.

BLINKEN: İSRAİL VE ABD ATEŞKESİN UZAMASINDAN YANA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, son saatlerine giren Gazze'deki geçici ateşkese dair konuştu.

Brüksel’de NATO dışişleri bakanları toplantısında açıklamalar yapan Blinken, İsrail ve ABD'nin ateşkesin uzatılmasından yana olduğunu söyledi.

ABD'nin bir numaralı diplomatı, ateşkesin sürmesinin daha fazla rehinenin bırakılması ve daha fazla insani yardımın Gazze’ye girmesini sağlayacağını belirtti.

HAMAS: ÜÇ REHİNE İSRAİL BOMBARDIMANINDA ÖLDÜ

Rehine takasında elinde tuttuğu 86 kişiyi serbest bırakan Hamas, İsrail bombardımanında üç rehinenin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Gazze'yi yöneten Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Telegram hesabından İsrail'in önceki haftalarda gerçekleştirdiği bombardımanda üç rehinenin öldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı
İSRAİL MEDYASI: REDDETTİLER



İsrail'de yapılan her ankette halkın güvenini giderek kaybeden Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas'ın 7 Ekim baskınına uğrayan Gazze sınırındaki yerleşimlerin liderlerine bir davet gönderdi. Netanyahu, Gazze'nin dört kilometre uzağındaki bütün yerleşim liderleriyle görüşmeyi planlıyordu.

Yerel medya, Gazze Şeridi'ne yakın konumdaki yerleşimlerden en az ikisinin Netanyahu'nun davetini kabul etmediğini ve gerçekleşecek buluşmaya katılmayacağını duyurdu.

Times of Israel internet sitesi, Be'eri ve Nir Oz yerleşimlerinin toplantıya temsilci göndermeyi reddettiğini yazdı. İki yerleşimin sakinleri de Netanyahu'yu kendileriyle baskından neredeyse iki ay sonra buluştuğu için eleştiriyor. Yanı sıra, yalnızca topluluk liderlerine randevu verilmesi de yine eleştirilerin odak noktalarından biri.

Gazze'nin doğusunda yer alan Be'eri köyünde yaşayanlar, Başbakan Netanyahu'nun bir iletişim ekibi olmadan yerleşimi ziyaret etmesini istiyor.

74 yaşındaki Binyamin Netanyahu, 7 Ekim baskınının neden engellenemediğine dair henüz bir açıklama yapmış değil. Geride kalan haftalarda İsrail istihbaratı ve yönetiminin ciddi hatalar yaptığı hem yerel medyada hem uluslararası medyada birçok habere konu oldu. İsrailli rehine aileleri ve muhalifler, Netanyahu'nun yanıtsız sorulara yanıt vermesini istiyor.

CENİN'E SALDIRI KAMERADA

İsrail'in işgal atındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na gerçekleştirdiği saldırının görüntüleri fotoğraflara yansıdı:

HAMAS: 30 KİŞİ SERBEST BIRAKILACAK

Hamas, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada bugün İsrail hapishanelerinden 30 kişinin serbest bırakılacağını açıkladı. Serbest bırakılacaklar arasında Filistinli aktivist Ahed Tamimi de yer alıyor.

Haberin Devamı
HAMAS: BUGÜN BİRÇOK RUS REHİNE SERBEST KALACAK

Hamas yetkilisi Musa Ebu Merzuk, bugün birçok Rus rehinenin Gazze'den serbest bırakılacağını açıkladı.

Gazze'yi yöneten Hamas, Rusya lideri Vladimir Putin'in Filistin'e verdiği destek nedeniyle rehineleri bırakacağını kaydetti.

İSRAİL: HAMAS'IN ELİNDE HALEN 161 REHİNE VAR

Tel Aviv yönetimi, geride kalan beş günlük geçici ateşkeste Hamas tarafından 86 rehinenin serbest bırakıldığını açıkladı. Gazze'den çıkışlarına izin verilen rehinelerden 66'sı İsrailli, 20'si yabancı.

İsrail ayrıca, serbest bırakılacak 50 Filistinli mahkumun listesinin de hazırlandığını belirtiyor.

GÜPEGÜNDÜZ SOKAKTA KATLETTİLER



Gazze'deki geçici ateşkese rağmen işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki baskınlara ara vermeyen İsrail, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 3 bin 300 Filistinliyi gözaltına alıp tutukladı.

Son 24 saatte Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 35 oldu. İsrail polisi ve askerlerinin karakola götürdüğü kişiler arasında 12 yaşında bir çocuk da var.


İSRAİL ORDUSU DOKUZ YAŞINDAKİ ÇOCUĞU GÜPEGÜNDÜZ VURDU

Filistin Sağlık Bakanlığı, Cenin'de bugün gerçekleşen baskında İsrail askerlerinin açtığı ateşte iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Çocuklardan birinin saldırıya uğradığı an, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

İsrail işgal güçlerinin yerel saatle 14.19'da dokuz yaşındaki çocuğu doğrudan vurduğunu gösteren kayıtta, bir diğer çocuğun kurbanı beyaz bir aracın önüne taşırken yerde kan izleri kaldı.

Al Jazeera, Cenin'deki bir mahallede bulunan evlerin İsrail işgalciler tarafından yıkıldığını ve Damj mahallesi sakinlerini evlerinden terk etmeye zorladığını bildirdi.

Filistin haber ajansı Wafa ise, İsrail askerlerinin bir yaralıyı hastaneye taşınırken ambulanstan kaçırdığını duyurdu.

Sekiz haftası dolmak üzere olan savaşta Gazze'de en az 15 bin Filistinliyi katleden İsrail ordusu, Batı Şeria'daki baskınlarında ise en az 242 Filistinliyi öldürdü. Batı Şeria'daki kurbanlardan 57'si çocuk.

Haberin Devamı
HAMAS'TAN ATEŞKES MESAJI: DAHA FAZLA REHİNEYİ BIRAKMAYA HAZIRIZ

Hamas'ın siyasi büro üyelerinden Gazi Hamad, geçici ateşkesi uzatmak için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.

Al Jazeera'ya konuşan Hamas yetkilisi, altı gündür silahların sustuğu bölgede mevcut durumun devam edeceğine dair iyimserliğini dile getirdi, arabulucu ülkelerle ateşkesin uzaması için sıkı şekilde çalıştıklarını aktardı.

Gazi Hamad, "Ateşkesin uzaması için daha fazla rehineyi serbest bırakmaya hazırız. Bu operasyonun nasıl yönetilebileceğini görmek için Katar ve Mısır'daki kardeşlerimizle iletişim halindeyiz. Umuyorum bugün uygulanır ve geçici ateşkeste daha fazla gün görebiliriz" dedi.

İSRAİL'İN GÖZÜ DÖNDÜ: KATAR'LA HESAPLAŞACAĞIZ



İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Hamas'la rehine takası ve geçici ateşkes için kilit bir arabuluculuk rolü oynayan Katar'la savaş bittikten sonra hesaplaşacaklarını söyledi.

İsrail ordu radyosuna bir röportaj veren Dışişleri Bakanlığı Stratejik İlişkiler genel müdür yardımcısı Joshua Zarka, Katar için "Şimdi onlara ihtiyacımız var. Ancak bu şey geride bırakıldığında, onlarla hesaplaşacağız" dedi.

7 Ekim'de başlayan savaşta Gazze'ye aralıksız bomba yağdıran İsrail, Ekim ayı sonunda 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı bölgeyi karadan işgale girişti. Savaşın yedinci haftası dolduğunda ise, ilk kez geçici insani ateşkes ilan edildi. Hamas elinde tuttuğu İsrailli ve yabancı onlarca rehineyi serbest bırakırken, İsrail ise hapishanelerde tuttuğu 180 Filistinli kadın ve çocuğu bıraktı.

Geçici ateşkesin mimarı Katar, ABD ve Mısır'la birlikte ateşkesin daha da uzatılması için müzakere yürütüyor. Dört gün olarak açıklanan geçici ateşkes ve rehine takası, hafta başında 48 saat daha uzatılmıştı.

İsrail medyasında önceki haftalarda yayımlanan haberlerde, Tel Aviv yönetiminin Katar'ı Gazze'yi yöneten Hamas'ı korumakla suçladığı belirtilmişti. Ordu radyosundaki röportajda ise, Dışişleri yetkilisi Joshua Zarka'ya Katar'ın Hamas'ın faaliyetlerine ev sahipliği yapma ve Hamas'ı meşrulaştırmadaki rolü soruldu. Gazze'yi 2006 yılından bu yana yöneten Hamas'ın Katar'da bir ofisi bulunuyor.

NETANYAHU: KATAR'IN PARASINA İNSANİ FELAKETİ ÖNLEMEK İÇİN İZİN VERDİK 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Alman medyasına verdiği röportajda Katar'ın parasının Gazze Şeridi'ne girişine izin vererek Hamas'ı güçlendirdiği iddialarına yanıt verdi. Netanyahu, "Bu iddia yalan. Bu saçma, eğer Hamas'ı güçlendirmek istiyorsanız ona karşı üç kez savaşa girmezsiniz ya da önemli askeri operasyonlar yürütmezsiniz" dedi.

Netanyahu, Katar devletinin Gazze'ye gönderdiği paranın abluka altında tuttukları Gazze Şeridi'ne girişine insani felaketi önlemek için izin verdiklerini savundu.

"HAMAS ATEŞKESİ SÜRDÜRMEK İSTİYOR"

Hamas'a yakın bir kaynak, isminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye verdiği demeçte, Hamas'ın ateşkesi dört gün daha uzatmaya istekli olduğunu söyledi. Aynı kaynak, şartların devam etmesi halinde rehinelerin serbest bırakılmasına devam edileceğini de ekledi.

PAPA'DAN GAZZE ÇAĞRISI

Papa Francis, Gazze'de devam eden ateşkesin sürmesi ve insani yardımların devam etmesi için çağrıda bulundu. Papa bugün yaptığı haftalık konuşmada "Barış çağrısında bulunuyoruz. Su ve yiyecek sorunu nedeniyle Gazze'deki insanların yaşamından endişe duyuyorum" dedi.

HAMAS: ELON MUSK'I GAZZE'YE DAVET EDİYORUZ

Hamas, Elon Musk'u 'katliam ve yıkıma' tanık olması için Gazze'ye davet etti. Daveti gönderen üst düzey Hamas yetkilisi Osama Hamdan konuyla ilgili "Gazze halkına karşı yapılan katliam ve yıkımın boyutlarını objektiflik ve güvenilirlik standartlarına uygun olarak görmesi için kendisini Gazze'yi ziyaret etmeye davet ediyoruz." dedi.

ABD İSRAİL'İ YALNIZ BIRAKTI: İZİN VERMEYECEĞİZ

Hamas dün gece 10'u İsrailli ve 2'si Tayland vatandaşı olmak üzere 12 rehineyi daha serbest bıraktı. İsraillilerden ikisi çifte Arjantin vatandaşı, diğeri ise çifte Avusturya vatandaşı olarak kayıtlara geçirildi. İsrail ise buna yanıt olarak hapishanelerden 15 Filistinli çocuk ve kadını çıkardı. Çıkarılan mahkumlardan çoğu haklarında herhangi bir suçlama olmamasına rağmen hapisteydi.

'DAHA GÜÇLÜ VURACAĞIZ'

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise bugün yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nin her yerini aynı şiddet ve daha fazlasıyla vurma sözü verdi. Gazze'nin güneyinde bulunan Han Yunus'un İsrail'in bir sonraki saldırısının kilit hedefi olması bekleniyor. Hamas'ın lideri Yahya Sinvar'ın burada bulunduğu iddialar arasında. İsrail'in Gazze'nin güneyine ve özellikle Han Yunus'a yönelik bir saldırı yapması durumunda yeni bir katliamın gerçekleşeceği düşünülüyor.

Çünkü, kuzeydeki saldırılar nedeniyle Gazze'deki insanlar güneye göç etti ve bölgede adeta bir nüfus patlaması yaşandı. İsrail ordusu buradaki insanlara havadan attıkları broşürlerde bölgeyi terk etmelerine dair mesajlar gönderdi.

"İZİN VERMEYECEĞİZ"

Telegraph gazetesine konuşan bir ABD'li yetkili ise "Kuzeyde gerçekleşmiş devasa boyutlardaki saldırıların güneyde gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz" dedi ve ekledi:

'Yıkıcı olmanın da ötesinde olacak. Gazze ne kadar güçlendirilmiş olursa olsun, ne kadar sağlam olursa olsun, herhangi bir insani destek ağının başa çıkamayacağı bir durum yaşanacak'

Gazze nüfusunun an itibariyle yüzde seksenlik bir kısmı güneyde bulunuyor. Washington yönetimine göre İsrail'in yeni saldırıları kritik altyapı ve insani yardım tesislerine yönelik olacak.
Telegraph ayrıca bu açıklamayı ABD'nin savaşta pozisyon değiştirdiğine dair yorumladı.

GAZZE'DE SAĞLIK SİSTEMİ KÖTÜYE GİDİYOR


Gazze'deki hastanelerden sorumlu Müdür Mohammad Zaqout, kuşatma altındaki bölgedeki sağlık durumuyla ilgili şu güncellemeleri paylaştı:

-Gazze'ye gelen sahra hastaneleri acil ihtiyaç olmasına rağmen şu anda hizmet vermiyor.

-Şifa, Kemal Advan ve El Ahli li hastanelerine henüz yakıt verilmedi.

- Su ve hijyen malzemelerinin eksikliği salgın hastalıkların artmasına yol açacaktır.

ATEŞKESİN ALTINCI GÜNÜNDEN ÖNE ÇIKANLAR

Katar'da ateşkesi uzatmak için İsrail ve ABD istihbarat şeflerinin de olduğu taraflar arasındaki müzakereler sürüyor. Arabulucular "sürdürülebilir" bir ateşkes için tarafları ikna etmeye çalışıyor. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ansari, Doha'da düzenlediği basın toplantısında, "Şu anda asıl odak noktamız ve umudumuz bu savaşın sona ermesini sağlayacak sürdürülebilir bir ateşkese ulaşmak" dedi

-İsrail, yeniden uzatma konusunda anlaşmaya varılmasını umduğunu söylerken, Hamas da buna açık olduğunu belirtti

-4 gün olarak başlayan ateşkes halihazırda iki gün uzatıldı ve bugüne kadar 81 rehine ve 180 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

-Filistinli tutuklu derneklerine göre İsrail, ilk ateşkesin dört günü boyunca işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'dan en az 133 Filistinliyi tutukladı.

-İsrail güçleri dün gece Cenin mülteci kampına baskın düzenledi, yaşanan çatışmada en az üç kişinin yaralandığı bildirildi.

-İsrail, BBC'ye yaptığı açıklamada, Gazze'de tutulan ve bugün serbest bırakılması planlanan rehinelerin listesini aldığını söyledi. Bu liste henüz elimize ulaşmadı ancak yeni bilgiler geldikçe gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

 

ATEŞKES UZATILACAK MI? İSRAİL'DEN İLK SÖZLER

İsrail medyası, Tel Aviv'in ateşkesin uzatılmasına olumlu baktığını bildirdi. İsrailli bir siyasi yetkili konuyla ilgili "Bu Hamas'ın tutumuna bağlı' ifadelerini kullandı. İsmini vermek istemeyen kaynak, yeni bir anlaşmaya ilişkin müzakerelerin yakında siyasi kademede ele alınacağını söyledi.

İRAN ORTA DOĞU'DA TANSİYONU YÜKSELTTİ!

ABD Donanmasına bağlı "USS Dwight D. Eisenhower" uçak gemisi, 26 Kasım tarihinde Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ne girdi. CENTCOM'un X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, "USS Dwight D. Eisenhower, 26 Kasım'da CENTCOM görevlerine destek olmayı sürdürürken, Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ne girişini tamamladı" ifadesi kullanıldı.Yetkililer ayrıca Eisenhower'ın bölgedeki gemi trafiğini olumsuz durumlardan korumak için görevlendirildiğini açıkladı. Yanı sıra Eisenhower, 2020'den bu yana Basra Körfezi'ne giren ilk uçak gemisi olarak kayıtlara geçti.

YAKIN TEMAS

Eisenhower'ın körfeze girmesinden hemen sonra İran harekete geçti. Tahran'a ait İHA'lar Eisenhower ve Fransız Donanması destroyerini havadan görüntüledi. Görüntüler İran'ın resmi devlet medyası tarafından doğrulandı.

İran Devrim Muhafızları Donanması Komutanı konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaşananları "Doğrudan bir uyarı" olarak nitelendirdi. Görüntülerde İran'a ait İHA'ların uçak gemilerine yakın mesafeden uçması ise dikkat çekti.

ABD'DEN YANIT GELDİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Donanması, saldırı grubunun devriyesini başarıyla tamamladığını bildirdi. Komutan Tuğamiral Marc Miguez ise "Bölgedeki varlığımızın devam etmesi, bölgesel güvenlik ve istikrarın anahtarı için Eisenhower kritik bir rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN KONUŞTUĞU GÖRÜNTÜ

Gazze Şeridi’ndeki insani aranın 5’inci gününde Hamas’ın 10 İsrailli ve 2 Taylandlı esiri serbest bırakmasının ardından, İsrail de 15’i kadın 15’i çocuk olmak üzere toplam 30 Filistinli mahkumu serbest bıraktı.

Serbest bırakılanlardan biri de Mia Limberg isimli genç bir kızdı. 52 gün sonra küçük köpeğiyle ülkesine dönen Limberg'in o görüntüleri dünya medyasında ses getirdi.

GAZZE'DE BOMBALANAN HASTANELER UZAYDAN GÖRÜNTÜLENDİ

Maxar şirketi, 26 Kasım'da uzaydan çektiği fotoğrafları dünyayla paylaştı.

al-Quds Hastanesi

Cibaliye'de bulunan Endonezya Hastanesi

Şifa Hastanesi

İSRAİL ORDUSUNDAN BATI ŞERİA'YA BASKIN

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'daki çeşitli bölgeleri hedef alan çok yönlü bir operasyonun parçası olarak El-Asker mülteci kampına baskın düzenledi. Al Jazeera, İsrail güçlerinin bölgede bir evi kuşattığı ve içerisindeki kişileri dışarıya çıkarmak için çağrı yaptığını bildirdi.

BEYAZ SARAY: KANIT BULAMADIK

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby Hamas'ın ABD'li esirleri koz olarak kullanmadığını bildirdi. Kirby "Buna dair bir kanıt bulamadık" dedi. Air Force One'da gazetecilere konuşan Kirby, Washington'un Gazze'den daha fazla Amerikalı esirin serbest bırakılmasını umduğunu da söyledi. ABD hükümeti, sekiz ila dokuz ABD vatandaşının hâlâ bölgede tutulduğuna inanıyor.

BIDEN: BİZ BUNU YAPAMAYIZ

Savaşın henüz ilk günlerinde Gazze'ye uçan ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile kucaklaşan Biden, ateşkes çağrısında bulunmadı. Savaşın ilerleyen günlerinde Gazze'de yaşanan katliam sonrası "insani duraklama" çağrısında bulunan Biden, X hesabı üzerinden yaptığı son açıklamada tepki çekti. Biden'ın açıklaması şöyle:

"Hamas, İsraillilerin ve Filistinlilerin barış içinde yan yana yaşamasından daha fazla korkmadığı için bir terör saldırısı düzenledi. Terör, şiddet, öldürme ve savaş yolunda ilerlemeye devam etmek Hamas'a aradığını vermek demektir. Biz bunu yapamayız"

İSRAİL'İN TOPAL ÖRDEĞİ KONUŞTU

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasındaki istihbarat açığının bir numaralı isimlerinden İsrail ordusunun İstihbarat Müdürlüğü Şefi Aharon Haliva konuştu. Geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarda bütün sorumluluğu üstlendiğini defalarca belirten Haliva Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırının perde arkasını anlattı.

Haliva saldırının ilk günüyle ilgili "O sabah her şeyin bittiğini anladım, savaş bittikten sonra görevimden ayrılacaktım" dedi.

GECE 02.30'DA GİZLİ TELEFON

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, 6 Ekim Cuma'yı 7 Ekim Cumartesi'ye bağlayan gece saat 02.30 sıralarında, İsrail Harekat Dairesi Başkanı Tümgeneral Oded Başyuk ve Tümgeneral Yaron ile İsrail Silahlı Kuvvetleri üzerinden üzerinden kırmızı kodlu ve şifreli bir telefon görüşmesi yaptı, Haliva ise bu toplantıya alınmadı.

O dönem toplantıda tartışılan istihbarata göre senaryo şöyleydi:
Hamas'ın sınıra yakın tatbikat yaptığına dair işaretlere dayanarak yapılan değerlendirmelere göre en ciddi senaryo, Hamas militanlarının sınıra sızarak saldırı gerçekleştirmesiydi. Ancak bu olasılık "zayıf" olarak tanımlandı. Askeri yetkililer saldırı hazırlığını tatbikat zannetmişti.


Toplantıya alınmayan Haliva'ya bir sonraki bilgi sabah saat 06:29'da verildi, bu saat Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine doğru şimdiye kadarki en büyük roket bombardımanının başlatıldığı saatti.

İSRAİL BASINI: KATILSAYDI KATKI SAĞLARDI

İsrail basını ise başta General Halevi olmak üzere diğer yetkili isimlerin toplantılara alınmamasını eleştirdi. 'Askeri İstihbarat Şefini' toplantıya dahil etmemeyi kim kararlaştırdı? sorusunu soran Jerusalem Post, askeri kaynaklardan derlediği bilgilere göre bunun hızlı karar alma nedeniyle gerçekleştiğini yazdı.
Post'a göre Haliva, İsrail'e yönelik geniş çaplı bir saldırı ya da savaş ilanına dair herhangi bir bilgi olmasa bile bu görüşmeye katılmış olsaydı, onun saldırıyı engellemek için bir katkı sunacağını düşünüyor.

Haliva, İstihbarat Bölümü'nde zaten "topal ördek" olarak görülüyordu ve bir süredir onun pozisyona gelecek yeni kişi için hükümet arayıştaydı.