Dünya Putin ilk kez itiraf etti, savaşta dönüm noktası: İstanbul'da masadan kalktılar!

Putin ilk kez itiraf etti, savaşta dönüm noktası: İstanbul'da masadan kalktılar!

17.01.2024 - 15:02 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal sürecinin bir buçuk yıl önce İstanbul'da bitme noktasına geldiğini ilk kez itiraf eden Putin, o dönem yaşananları dünyaya duyurdu.

Putin ilk kez itiraf etti, savaşta dönüm noktası: İstanbulda masadan kalktılar

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bir ay sonra iki ülkenin barış heyetleri 29 Mart 2022'de İstanbul'a geldi. Rusya tarafı o dönem görüşmelerin yapıcı geçtiğini bildirdi, Ukrayna tarafı ise barışta Türkiye'yi garantör olarak görmek istediklerini açıkladı. Ukrayna, Dolmabahçe'deki görüşmede Rusya'ya, askeri ittifaklara katılmayacağı ve tarafsız statüsünü koruyacağı yolunda güvence verdi, buna karşılık olarak da garantör ülkelerin de dahil olduğu aşamalı bir güvenlik yapısı teklif etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Rusya ve Ukrayna heyetlerine yaptığı konuşmada "Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir. Bu trajediyi durdurmak tarafların elindedir. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz" dedi.

Putin ilk kez itiraf etti, savaşta dönüm noktası: İstanbulda masadan kalktılar

PUTİN ATEŞKESE HAZIR İDDİALARI

Bu ayın hemen başında ortaya çıkan haberlerde ise Rus lider Putin'in Ukrayna'ya kapalı kapılar arkasında bir ateşkes teklifi sunduğu belirtildi. ABD basını, Rusya'nın ilk olarak 2022 sonbaharında bir ateşkes anlaşması için nabız yokladığını öne sürdü.

Putin ilk kez itiraf etti, savaşta dönüm noktası: İstanbulda masadan kalktılar

"İSTANBUL'DA MASADAN KALKTILAR"

Öte yandan Putin bugün belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda devam eden savaşla ilgili Ukrayna'nın müzakerelere yanaşmadığını belirterek "Her şey çoktan bitecekti, ama müzakereyi reddettiler" dedi. Açıklamalarının devamında İstanbul'daki görüşmelerde her şeyin sona ereceğini hatırlatan Putin sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Şunu hatırlatmak istiyorum; İstanbul'da her konuda anlaştık. Bunu artık bütün vatandaşlarımız bilmeli. Hatta Ukrayna heyetinin başkanı bildiriye imzasını bile attı. Bu belge bizde duruyor. Biz barıştan yana olduğumuzu göstermek için Kiev'den askerlerimizi çektik ancak karşı taraf buna yanaşmadı"

Açıklamalarının devamında dönemin İngiliz Başbakanı Boris Johnson'a yönelik "Anlaşabilseydik savaş bir buçuk yıl önce bitecekti, aptallar" ifadesini kullandı.