10.06.2017 - 14:52 | Son Güncellenme:
Ülkedeki petrol 1939 yılında keşfedildi ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle çıkarılması ertelendi.
2- Son derece yoksul bir tarihi geçmişin ardından 1971'de bağımsızlığını kazandı.
3- Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan Katar, kuzeybatıda Bahreyn, batı ve güneyde Suudi Arabistan ve doğuda Birleşik Arap Emirlikleri'yle çevrili. Tek sınır komşusu Suudi Arabistan. Ülkenin kalan bölümleri Basra Körfezi ile çevrili.
4- Katar 2001 yılı itibariyle Bahreyn ve Suudi Arabistan ile arasındaki sınır sorunlarını tamamen çözdü.
5- Nüfus yaklaşık 2,6 milyon. Ülkede yaşayanların yalnızca yüzde 12'si Katarlı.
6- Geriye kalanların çoğu, Hindistan, Nepal ve Filipinler, Pakistan, Sri Lanka gibi ülkelerden gelen işçilerden oluşuyor. Mısır, Lübnan, Fas, Cezayir ve Filistin gibi Arap ülkelerinden de çok sayıda işçi var. Örneğin, ülkede yaklaşık 250 bin Filipinli çalışıyor.
7- En büyük şehri, nüfusu 500 bin civarında olan başkent Doha. Doha, 1867'de Bahreyn'le yapılan savaşta tamamen enkaza dönmüştü ve sonra yeniden küllerinden doğdu. Yapılan bir araştırmada, dünyanın en güvenli şehirleri arasında ikinci sıraya kadar yükseldi. Trafik cezaları çok caydırıcı, bu yüzden birçok Arap ülkesine göre ölümlü kaza oranı düşük. Ülkenin diğer büyük şehirleri El Vakara, Umm Said, El Hor, Medinat el Şamal, Er Ruveys, El Zubara ve Dulhan.
8- Yüzölçümü 11 bin 400 kilometrekare. Bu, yaklaşık İstanbul'un iki katı kadar bir alan.
9- Yeryüzündeki en zengin üçüncü doğalgaz rezerv kaynakları Katar'da. Ülke, 25.7 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 15’ini elinde bulunduruyor.
10- Kişi başına milli geliri dünyada en yüksek olan ülkelerden biri Katar. Ortadoğu'da ise ilk sırada. Kişi başına düşen milli gelir 100 bin doları aşıyor.
11- Yüzde 0.4’lük işsizlik oranıyla dünyada ikinci sırada.
12- Petrol ve doğalgaz dışında ülke ekonomisinde tahıl üretimi ve balıkçılık öne çıkıyor.
13- Katar'ın bir numaralı markası, dünyaca ünlü Al Jazeera televizyonu. 1996 yılında yayın hayatına başlayan kanalın yaklaşık 60 ülkede bürosu var. Özellikle Al Jazeera English uluslararası bir şöhrete sahip, Arap Baharı sırasında fazlasıyla öne çıktı.
14- Katar, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Şampiyona nedeniyle yeni uluslararası havalimanı, otoyol, demiryolu ve metro gibi büyük çaplı yatırımlar var. Her yıl MotoGP ve ATP gibi büyük organizasyonlar düzenleniyor, dünyaca ünlü yarışçılar ve tenisçiler ülkeye geliyor.
15- Tarihi taş devrine kadar giden ülkede Babilliler ve Selçuklular hüküm sürdü, 16. yüzyıldan Birinci Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. Ülke, 1971 yılında İngilizler himayesinden ayrılarak bağımsız oldu.
16- 1995'e kadar ilk emir ülkeyi yönetti, ardından Emiri Hamad bin Halife Al Tani yönetime el koydu. Katar'ın dünyaya adını duyurması da, yeni emir döneminde oldu.
17- Nisan 2003’teki anayasa referandumundan bu yana ciddi bir politik dönüşüm geçiren ülke, mutlak monarşiyle yönetiliyor. Emir El Tani, 2013'te görevini oğlu Şeyh Temim bin Hamad El Tani'ye devretti.
18- Arapça konuşulan ülkenin resmi dini İslam. Ülkede sinagog ve kilise var, örtünmekle ilgili bir kural yok. Kadınlar sosyal hayatın her alanında aktif, Suudi Arabistan'ın aksine araç kullanabiliyorlar ve kendi başlarına dışarı çıkabiliyorlar.
19- Katar, ABD'nin Ortadoğu'daki en büyük askeri üslerinden birine ev sahipliği yapıyor. Ülke, geçmişte Körfez Savaşı ve Irak savaşlarında önemli bir rol oynadı.
20- Hayli yüksek bir savunma harcamasına sahip ülkenin küçük bir ordusu var. Donanma ve hava kuvvetleri de dahil yaklaşık 10 bin asker ülkeyi koruyor.