Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya Gazze mesajı: Soykırıma varan katliamlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya Gazze mesajı: Soykırıma varan katliamlar

24.10.2023 - 17:28 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ekim BM Günü ve BM Teşkilatı'nın kuruluşunun 78. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan dünyaya Gazze mesajı: Soykırıma varan katliamlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları kaydetti; Kurucu üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı’nın 78’inci kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyor, dünyamızda barış, refah, adalet ve huzurun tesisi için BM çatısı altında çalışan herkese ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

İnsanlık olarak Filistin ve Ukrayna başta olmak üzere sıcak çatışmalardan iklim değişikliğine, açlıktan ve yoksulluktan İslam düşmanlığına uzanan geniş bir yelpazede çok ciddi sorunlarla karşı karşıyayız.

SOYKIRIM DERECESİNE VARAN KATLİAMLAR

Özellikle 7 Ekim’den bu yana Gazze’de sivil yerleşim yerlerini, ibadethaneleri, hastaneleri, okulları hedef alan ve soykırım derecesine varan katliamlar yaşanıyor. İsrail yönetiminin sivillere yönelik hukuk ve sınır tanımaz saldırıları karşısında maalesef uluslararası toplum iyi bir sınav veremiyor.

BM'NİN İTİBARINA EN BÜYÜK ZARARI, YİNE BİR BAŞKA BM KURUMU VERMEKTE

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin akan kanı durdurmak, ateşkesi bir an önce sağlamak, sivil kayıpların önüne geçecek adımlar atmak yerine tek taraflı tavrıyla krizi daha da derinleştirdiğini görüyoruz. Gazze halkının topyekûn cezalandırılmasını seyreden bir yapının insanlığa umut olması, küresel barış ve istikrarı sağlaması elbette mümkün değildir. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) başta olmak üzere BM’ye bağlı kurumlar, bizzat BM Güvenlik Konseyi tarafından işlevsizleştirilmektedir. BM’nin itibarına en büyük zararı, yine bir başka BM kurumu vermektedir.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, kurallara dayalı küresel sistemin merkezinde bulunan BM’nin temsil ettiği değerlerin ve çok taraflılık ilkesinin güçlü bir destekçisi ve savunucusu olmaya devam ediyoruz. BM genel bütçesine en fazla katkı sağlayan ilk 20 ülke arasında yer alırken, İstanbul’un bir BM merkezi olması yolunda da önemli adımlar atıyor, çeşitli BM kuruluş ve ajansının bölgesel merkezlerine İstanbul’da ev sahipliği yapıyoruz.

BARIŞ İÇİN ARA BULUCULUK VE MEDENİYETLER İTTİFAKI GİRİŞİMLERİ

BM çatısı altında yürütülen Barış için Arabuluculuk ve Medeniyetler İttifakı girişimlerinde liderliğimizi sürdürüyor, barışı koruma operasyonlarına katkı sunuyor, Gebze’de kurulan BM Teknoloji Bankası’na ev sahipliğimiz başta olmak üzere çeşitli faaliyetlerimizle BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin hayata geçirilmesine destek oluyoruz.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda Sıfır Atık Hareketi’ni, Birleşmiş Milletler’de 105 ülkenin ortak sunuculuğunda kabul edilen kararla küresel boyuta taşıdık. Birleşmiş Milletler’le birlikte başlattığımız Karadeniz Girişimi sayesinde dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürününün sevk edilmesini sağlayarak, küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçilmesini temin ettik. Yabancı karşıtlığı, kültürel ırkçılık ve İslam düşmanlığıyla mücadelede küresel farkındalığın artırılması için BM Genel Kurulu’nda 15 Mart’ın “Uluslararası İslamofobi’yle Mücadele Günü” ilan edilmesini sağladık. BM’nin küresel rolünü güçlendiren, barış ve istikrara katkı sunan daha pek çok adım attık.

ULUSLARARAS TOPLUMUN ORTAK VE HAKLI BEKLENTİSİ

Ancak son dönemde karşılaştığımız gelişmeler bize Birleşmiş Milletler’in reform ihtiyacını bir kez daha hatırlamıştır. BM Güvenlik Konseyi’nin sınırlı sayıda ülkenin tasallutundan kurtarılarak daha temsili, demokratik ve etkin hale getirilmesi, uluslararası toplumun ortak ve haklı beklentisidir. Türkiye “Dünya Beşten Büyüktür” anlayışıyla, daha adil bir dünya düzeninin tesisi doğrultusunda yapılacak çalışmalara katkıda bulunmaya devam edecektir.

Haberin Devamı

Bu düşüncelerle 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, Teşkilatın 78’inci kuruluş yıl dönümünün hayırlara vesile olmasını diliyorum.

* BEŞTEPE'DE 40 DAKİKALIK SÜRPRİZ ZİRVE

Ankara'da da bugün sürpriz bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 15.00 sıralarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Beştepe'deki görüşmenin yaklaşık 40 dakika sürdüğü bildirildi.

İki liderin de günlük programında yer almayan görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Erdoğan ve Bahçeli en son 27 Eylül'de yine Beştepe'de 45 dakika süren yüz yüze bir görüşme yapmıştı.

MASADA HANGİ KONULAR VARDI?

İki liderin görüşmesinin ardından CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan detayları aktardı; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasından Yılın 11'inci görüşmesi 40 dakikanın üzerinde sürdü. Yine adres Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ydi. Henüz bir resmi açıklama gelmiş değil taraflardan. Ancak önemli iç ve dış gelişmelerin konuşulduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Elbette Gazze oldukça sıcak. Herkesin gözü kulağı o bölgede. MHP lideri Bahçeli'nin dikkat çeken açıklamaları olmuştu bu kapsamda. Grup kürsüsünden hem çağrısını yineledi hem de yeni ifadeler kullandı.

'24 saat içinde ateşkes sağlanmazsa Türkiye süratle devreye girmeli. Gereği her neyse yapılmalı' demişti Bahçeli geçtiğimiz gün. Bugün ise, 'İnsanlık namına, garantörlük adına her türlü mücadeleye hazır ve kararlı olmalıdır.' ifadelerini kullandı.

İki liderin gündeminde bölgedeki akan kanın sonlandırılması, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi, ateşkesin sağlanması gibi kritik başlıkların olduğu ifade ediliyor.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİK SÜRECİ

İsveç'in NATO üyelik süreci de önemli. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan o protokolü imzalayarak TBMM'ye gönderdi. Protokol önce Dışişleri Komisyonu'nda ardından Genel Kurul'da görüşülecek. Onaylanması halinde İsveç'in NATO'ya üyelik süreci Türkiye tarafından da kabul görmüş olacak. Takvim sürecinin görüşüldüğü, masaya yatırıldığı da belirtiliyor.

SEÇİM SÜRECİ

Seçim süreci son olarak iç siyasetin gündeminde tabiki. Her iki liderin de yakından takip ettiği bir konu. AK Parti ile MHP arasında seçim iş birliği olacak mı? Bugünkü görüşmede eğer liderlerin bir mutabakatla ayrılmaları söz konusuysa ki; önümüzdeki günlerde bu da netleşmiş, açıklanmış olur. Eğer o mutabakat olursa AK Parti ve MHP'nin yerel seçimlerde, seçim iş birliğine gitmesi için artık kurulların birbirleriyle görüşmeler yapması bekleniyor.

* PUTİN İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan şu açıklama yapıldı;

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede iki lider, İsrail ve Filistin arasındaki şiddeti tırmanan çatışmalı sürecin seyrini ve bölgede yaşanan insani krizi ele aldı.

Filistin topraklarına yönelen vahşetin giderek derinleştiğine, sivil ölümlerin her geçen dakika arttığına dikkati çeken Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Batılı devletlerin sessizliğinin de Gazze'deki insani krizi önlenemez boyuta taşıdığını ifade etti.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Türkiye'nin bölgede sükûnetin sağlanması için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğini de vurguladı.