Gündem Kılıçdaroğlu'ndan HDP açıklaması: Elbette görüşeceğim

Kılıçdaroğlu'ndan HDP açıklaması: Elbette görüşeceğim

09.03.2023 - 13:47 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığının açıklanmasının ardından 'HDP ile görüşecek misiniz?' sorusuna yanıt verdi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak seçilmesinin ardından şimdi gözler HDP'den gelen çağrıya çevrilmişti.

Haberin Devamı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 'Kılıçdaroğlu'na kendisini bizlerle görüşmeye bekliyoruz' diye seslenmişti. Bu çağrıya CHP yeşil ışık yakmıştı. Grup Başkanvekili Özgür Özel, 'HDP'ye ziyaret olasıdır' demişti.

KILIÇDAROĞLU'NDAN YENİ AÇIKLAMA

CHP Genel Merkezi'nde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu kurmaylarıyla bir araya geldi. CNN Türk muhabiri Melike Görür son bilgileri Genel Merkezi'n önünde aktardı;

Bilindiği üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olacağının duyurulmasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu'nu davet etmişti. Ve CHP liderinin de bu davete nasıl cevap vereceği merak ediliyordu. Kılıçdaroğlu o sorunun cevabını bir demeçte verdi. Kılıçdaroğlu, 'Elbette HDP’yi de ziyaret edeceğim. Cumhurbaşkanı adayı olarak, tüm Türkiye’nin, 85 milyonun cumhurbaşkanı olacağım iddiasında biri olarak tüm partileri ziyaret etmem zaten demokrasinin gereğidir. HDP’yi ziyaret etmemde ne sakınca olabilir?' ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'nun haftaya HDP ile bir görüşme yapması, HDP Genel Merkezi'ne bir ziyarette bulunması bekleniyor.

Haberin Devamı

ADAYLIK SONRASI MYK'YI İLK KEZ TOPLUYOR

CHP lideri bugün de MYK'yı ilk kez adaylığının ilan etmesinin ardından toplayacak. Saatler 14.00'ü gösterdiğinde o toplantı başlayacak. Toplantının gündemi ise Kılıçdaroğlu'nun bundan sonra ki yol haritası olacak. O yol haritası MYK üyeleriyle birlikte değerlendirilecek.

KILIÇDAROĞLU, PARTİSİNDEN İSTİFA EDECEK Mİ?

Aslında CHP liderinin Cumhurbaşkanı adayı olmasının ardından partisinden istifa edip etmeyeceği merak ediliyordu. Ancak zaten o açıklanan ortak mutabakat metninde bu sorunun cevabı da var. CHP lideri eğer iktidara gelmeleri halinde 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçene kadar partisinin genel başkanı olmayı sürdürecek.

Kılıçdaroğlu'nun salı günü yaptığı veda ise aslında Meclis Grubu'na yaptığı bir vedaydı. Ve sonrasındaysa seçim süreci boyunca parti genel merkezinde ve başka illerde olacak. Her salı Meclis'te olduğu gibi bu kez diğer illerde saatler yine 13.30'u gösterdiğinde açıklamalarda bulunacak, seçmenle bir araya gelecek.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU'NA İL ZİYARETLERİNDE KİMLER EŞLİK EDECEK?

Millet İttifakı'nın içerisindeki genel başkanlarının CHP liderine eşlik etmesi de beklentiler arasında. Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı söylenen Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın da eşlik etmesi bekleniyor.

Kılıçdaroğlu aday olmasının ardından ilk ziyaretini ise Kahramanmaraş'a yapacak, deprem bölgesine gidecek. Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay'a ziyaretlerde bulunacak. Malatya ve Kahramanmaraş'ta Kılıçdaroğlu'na Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş eşlik edecek. Hatay'da ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşlik etmesi bekleniyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞINI YSK'YA BAŞVURMASI İÇİN ÖNÜNDE 3 SEÇENEK VAR

Yarın 10 Mart'ta seçim ilan edilecek ve bundan sonra Kılıçdaroğlu'nun adaylığını YSK'ya başvurması için önünde 3 seçenek var. Onlardan biri ise 100 bin imzayla aday olması. Diğer bir seçenek de CHP grubunun kararıyla aday olması. Diğer bir seçenek ise hem CHP grubunun hem de İYİ Parti grubunun ortak kararıyla birlikte YSK'ya adaylık başvurusu yapması. İşte bu seçenekler de bugün MYK'da değerlendirilecek.

Haberin Devamı

Ayrıca MYK'da seçim güvenliği de gündeme gelecek konular arasında yer alıyor. MYK'nın bitmesinin ardından Kılıçdaroğlu, seçim koordinasyon ekibiyle bir araya gelecek. Bundan sonraki yol haritası da o toplantıda değerlendirilecek.

HDP'DEN ÇAĞRI

Öte yandan geçtiğimiz günlerde HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesinin ardından çağrıda bulunmuştu. Sancar çağrısında, 'Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı açıklandı. Öncelikle 'hayırlı olsun' diyim ve hemen ekleyeyim; Bekliyoruz kendisini... Bizlerle görüşmeye bekliyoruz.' demişti.

CHP'Lİ ÖZEL'İN AÇIKLAMALARI

Bu çağrının ardından gözler CHP'nin tavrının ne olacağına çevrilmişti. İlk sinyal Habertürk televizyonuna katılan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'den gelmişti. Özel, 'HDP'ye ziyaret edilmesi olasıdır. Meclis'in diğer grupları gibi milletin oylarıyla yolladığı, işte 6 milyonun üzerinde oy almış ve 'Gidin orada demokratik siyaset yapın' diyen kişilerdir.' ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

HDP'Lİ BULDAN: BİZİM DERDİMİZ BASİT HESAPLAR DEĞİL

Özel'in açıklamalarının ardından ise HDP'li Pervin Buldak grup kürsüsünden seslenmişti. Buldan, 'Bizim derdimiz basit hesaplar değil, politik ilkeler' açıklamasını yapmıştı.

İYİ PARTİ

CHP ve HDP'nin karşılıklı mesajlarının sonrasında gözler bu kez özellikle masada HDP hassasiyetiyle bilinen İYİ parti lideri Meral Akşener'e çevrilmişti. Akşener o soruya Habertürk yayınında yanıt verdi. 'Bizi ilgilendiren bir durum yok. Asla getiremez.

SAADET PARTİSİ

Masanın bir diğer ortağı Saadet Partisi'nden de dikkat çeken bir açıklama gelmişti. Parti Sözcüsü Birol Aydın, 'Sayın Kılıçdaroğlu HDP ile pek tabi olarak ziyaret etmesi gerekir. Ziyaret etmemesi büyük bir eksiklik olur. (Bakanlık) Olacaksa bunlar da konuşulur. Ama masaya gelmeme hususu da sayın Cumhurbaşkanı adayının değerlendirmesiyle, kararıyla mümkün olacaktır.' demişti.

GELECEK PARTİSİ

Fox televizyonuna konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise, 'HDP, Türkiye'de meşru bir siyasi parti. Bu masa 6'lı bir masadır. Herkesten oy istemek, bunun içinde herkesle temas kurmak sorumluluğuna ve hakkına sahiptir. Bu masanın 6'lı masa olarak korunması, dışarı her partiyle ilişki var. HDP ile ilişkiler konusunda farklı partilerin, farklı pozisyonları var. Hepmiz de birbirimizin pozisyonuna saygı gösteriyoruz' ifadelerini kullanmıştı.