Çocuk ve Kültür & Sanat Ülkemizin peynirleri

Ülkemizin peynirleri

15.03.2021 - 11:08 | Son Güncellenme:

Dünyada peynirleriyle ünlü birçok ülke var. Bu peynirler için dünyanın dört bir yanından turistler o ülkelere akın ediyor ve kilolarca satın alıyor. Oysa ki ülkemiz de tam bir peynir cenneti. Tek eksiğimiz bunu dünyaya anlatmak ve pazarlamak.

Ülkemizin peynirleri

Belki sen de günün birinde bir peynir uzmanı olur ve peynirlerimizi dünyaya tanıtırsın. Bunun için önce peynirlerimizi tanıman gerektiğini düşündük. Senin için yüzlerce peynir arasından seçtiklerimizi paylaştık.

Haberin Devamı

Küflü Peynir - Konya

Koyun sütünden yapılan ve küflendirilen bu peynir, gurmelerin en sevdiği peynirlerimizdenmiş.

Çömlek Peyniri - Kayseri

Koyun ve inek peynirinin bez torbalarda süzülmesinin ardından ufalanıp, çörekotu eklenip çömleklere doldurulmasıyla yapılıyormuş. Çömlekler daha sonra kumun içerisine gömülüyor ve 3 ay bekletiliyormuş.

Tulum Peyniri - Erzincan

En çok sevilen peynir türlerinden biri olan Erzincan tulumu koyun sütünün ısıtılıp mayalanması sonrası elde edilen karışımın bez torbada bekletilmesiyle yapılmaya başlanıyormuş. Sudan ayrışması için 3 gün bekletiliyormuş. Böyle birkaç işlem sonrası bir tulum ya da bidonda 120 gün bekletilerek hazır hale getiriliyormuş.

Gravyer - Kars  

Protein miktarı oldukça yüksek olan Kars gravyeri, sert kabuklu ve büyük gözeneklere sahip olurmuş. 

Haberin Devamı

Civil Peyniri - Erzurum

Erzurum’a özgü civil peyniri, yağsız inek ya da koyun sütünden yapılıyormuş. 

Salamura Peyniri - Bingöl

Çiğ koyun sütünden yapılan bu peynir, güneş sıcaklığında mayalanıyor ve bezde 1-2 gün suyunun süzülmesi için bekleniyormuş. Daha sonra küçük parçalar halinde salamura suyuna konularak tüketime hazır hale getiriliyormuş.

Örgü Peynir – Diyarbakır

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde oldukça sevilen örgü peynir; koyun, inek veya keçi sütü mayalanarak elde ediliyormuş. Daha sonra mayalandığı kaptan alınarak dilimleniyormuş ve 90 derece kaynayan suya atılıyormuş. Eriyen peynir başka bir yerde 6-7 dakika yoğruluyor ve hamur haline getirilen peynir saç gibi örülüyormuş.

Telli Peynir – Trabzon

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel peynirlerinden biri olan telli peynir de kaşar peynire benzeyen, sarı renkli bir peynirmiş.

Beyaz Peynir – Edirne

En sevilen ve en çok tüketilen peynirlerden biri de Edirne’nin beyaz peyniri. Peynirin yapım aşamasında sütün en çok 30 dakika içinde mayalanıp peynir haline getirilmesi gerekiyormuş. 

Ezine Peyniri – Çanakkale
Oldukça lezzetli bir peynir olan Ezine peyniri de Çanakkale’den. Koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerle yapılıyor ve üretimi, Mart ayından Ağustos ayına kadar sürüyormuş.