15.03.2021 - 11:08 | Son Güncellenme:
Belki sen de günün birinde bir peynir uzmanı olur ve peynirlerimizi dünyaya tanıtırsın. Bunun için önce peynirlerimizi tanıman gerektiğini düşündük. Senin için yüzlerce peynir arasından seçtiklerimizi paylaştık.
Küflü Peynir - Konya
Koyun sütünden yapılan ve küflendirilen bu peynir, gurmelerin en sevdiği peynirlerimizdenmiş.
Çömlek Peyniri - Kayseri
Koyun ve inek peynirinin bez torbalarda süzülmesinin ardından ufalanıp, çörekotu eklenip çömleklere doldurulmasıyla yapılıyormuş. Çömlekler daha sonra kumun içerisine gömülüyor ve 3 ay bekletiliyormuş.
Tulum Peyniri - Erzincan
En çok sevilen peynir türlerinden biri olan Erzincan tulumu koyun sütünün ısıtılıp mayalanması sonrası elde edilen karışımın bez torbada bekletilmesiyle yapılmaya başlanıyormuş. Sudan ayrışması için 3 gün bekletiliyormuş. Böyle birkaç işlem sonrası bir tulum ya da bidonda 120 gün bekletilerek hazır hale getiriliyormuş.
Gravyer - Kars
Protein miktarı oldukça yüksek olan Kars gravyeri, sert kabuklu ve büyük gözeneklere sahip olurmuş.
Civil Peyniri - Erzurum
Erzurum’a özgü civil peyniri, yağsız inek ya da koyun sütünden yapılıyormuş.
Salamura Peyniri - Bingöl
Çiğ koyun sütünden yapılan bu peynir, güneş sıcaklığında mayalanıyor ve bezde 1-2 gün suyunun süzülmesi için bekleniyormuş. Daha sonra küçük parçalar halinde salamura suyuna konularak tüketime hazır hale getiriliyormuş.
Örgü Peynir – Diyarbakır
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde oldukça sevilen örgü peynir; koyun, inek veya keçi sütü mayalanarak elde ediliyormuş. Daha sonra mayalandığı kaptan alınarak dilimleniyormuş ve 90 derece kaynayan suya atılıyormuş. Eriyen peynir başka bir yerde 6-7 dakika yoğruluyor ve hamur haline getirilen peynir saç gibi örülüyormuş.
Telli Peynir – Trabzon
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel peynirlerinden biri olan telli peynir de kaşar peynire benzeyen, sarı renkli bir peynirmiş.
Beyaz Peynir – Edirne
En sevilen ve en çok tüketilen peynirlerden biri de Edirne’nin beyaz peyniri. Peynirin yapım aşamasında sütün en çok 30 dakika içinde mayalanıp peynir haline getirilmesi gerekiyormuş.
Ezine Peyniri – Çanakkale
Oldukça lezzetli bir peynir olan Ezine peyniri de Çanakkale’den. Koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerle yapılıyor ve üretimi, Mart ayından Ağustos ayına kadar sürüyormuş.