Dünya AFP: ABD'nin Türkiye'ye savaş uçağı teklif etmesi bekleniyor

AFP: ABD'nin Türkiye'ye savaş uçağı teklif etmesi bekleniyor

05.01.2024 - 15:17 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Blinken'ın Orta Doğu turunu geniş bir haberle sunan uluslararası haber ajansı, 'Türkiye-Yunanistan dengesi' ara başlığını kullandı.

AFP: ABDnin Türkiyeye savaş uçağı teklif etmesi bekleniyor

7 Ekim tarihinde başlayan savaş bugün itibarıyla üçüncü ayını doldurdu, dördüncü kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ilk durağı bu akşam Ankara olacak. Türkiye'nin ardından Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail, Batı Şeria ve Mısır'a gidecek Blinken'ın turu, bir hafta sürecek.

Haberin Devamı

Savaş başlar başlamaz İsrail'in yanında saf tutan ABD'nin Gazze Şeridi'nin yok edildiği işgale koşulsuz verdiği destek, artık sürdüremeyeceği bir noktaya ulaştı.

Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcı koalisyonundan savaşı bir an önce bitirmesini isteyen Washington'ın bir numaralı diplomatını bir kez daha bölgeye göndermesi dikkat çekiyor.

AFP: ABDnin Türkiyeye savaş uçağı teklif etmesi bekleniyor

ZORLU GÖRÜŞMELER BEKLİYOR

Antony Blinken'ın ajandasında rehinelerin serbest bırakılmasından Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım girişinin sağlanması, Kızıldeniz'i dünyanın en tehlikeli su yolu haline getiren Husi saldırılarının caydırılmasından İsrail-Lübnan sınırındaki tansiyonun düşürülmesi, Gazze'deki savaşın kaderi ile gelecekteki Filistin devletine doğru atılacak adımlara kadar birçok başlık var.

Haberin Devamı

ABD'nin bir numaralı diplomatını Orta Doğu turunda zorlu görüşmeler beklediğini belirten Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın bunu kabul ettiğini kaydetti. Miller, "Bu seyahatteki her görüşmenin kolay olmasını beklemiyoruz. Apaçık bir şekilde bölgenin yüzleştiği çetin sorunlar ve önümüzde zor seçimler var" dedi.

AFP: ABDnin Türkiyeye savaş uçağı teklif etmesi bekleniyor

ŞİMDİ BEŞ ÜLKEDE SALDIRILAR VAR

Antony Blinken'ın önceki üç Orta Doğu turunda savaşı Gazze Şeridi sınırları içerisinde zapt etme peşinde olduğunu dile getiren AFP, şimdi ise Lübnan, Irak, Yemen, Suriye ve İran'da saldırıların gerçekleştiği bir bölgeye geri döndüğü yorumunu yaptı.

2 Ocak Salı günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hamas'ın iki numarası Salih Aruri'nin suikasta uğradığını, yanı sıra Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere ateş açtığını bildiren AFP, İran'da ise ülke tarihinin en kanlı saldırısının Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümünde gerçekleştiğini aktardı.

AFP: ABDnin Türkiyeye savaş uçağı teklif etmesi bekleniyor

ARAP DÜNYASINI ÖFKEYE SÜRÜKLEYEN ADIM

ABD'nin geride kalan üç ayda İsrail'e hayati bir destek sunduğuna değinen AFP, Washington yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) iki kez ateşkesi veto kartıyla engellediğini, bunun Arap dünyasını öfkeye sürüklediğini yazdı.

Antony Blinken'ın yalnızca birkaç gün önce İsrail'e silah göndermek için ABD Kongresi'ni devre dışı bıraktığını hatırlatan AFP, Biden yönetimiyle Netanyahu hükümetinin Gazze Şeridi'nin geleceğine dair farklı pozisyonlarda olduklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE-YUNANİSTAN DENGESİ'

Haberinde 'Türkiye-Yunanistan dengesi' ara başlığını kullanan AFP, Blinken'ın Ankara'dan Atina'ya geçeceğine vurgu yapıp aylardır gündemden düşmeyen savaş uçağı dosyasını detaylandırdı.

AFP: ABDnin Türkiyeye savaş uçağı teklif etmesi bekleniyor

Antony Blinken, Kasım ayındaki Orta Doğu turunda uğradığı Ankara'dan ayrılmadan önce gazetecilere açıklama yapıyor.

Ajans, Türkiye'nin 'tarihi hasmı' olarak tanımladığı Yunanistan'ın Washington'ın Ankara'ya F-16 jetlerini satması hakkında 'gergin' olduğu yorumunu yaptı.

Haberinde Türkiye'yi ABD'nin 'rahatsız edici' müttefiki olarak tanımlayan AFP, Biden yönetiminin Türkiye'ye savaş uçaklarını teklif etmesinin beklendiğini yazdı. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine uzun süredir ertelediği yeşil ışığı yaktığını belirten haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini tavizler için koz olarak kullandığını kaydetti.

Türk parlamentosunun İsveç'in katılım sürecini ilerlettiğini vurgulayan AFP, Ankara'nın bir diğer İskandinav ülkesi Finlandiya'nın üyeliğine geçen yıl onay verdiğini hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Miller da, günlük basın toplantısında Antony Blinken'ın Ankara ziyaretinde İsveç'in NATO dosyasının görüşüleceğini söyledi.