SağlıkMemede Kist Neden Olur, Nasıl Geçer? Memede Kist Kaç Cm Olunca Tehlikelidir?

Memede Kist Neden Olur, Nasıl Geçer? Memede Kist Kaç Cm Olunca Tehlikelidir?

05.03.2021 - 12:08 | Son Güncellenme:

İstenmeyen durumların yaşanmaması için özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınların erken teşhis için düzenli olarak kendilerini elle muayene etmeleri ve kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Bu açıklamalardan sonra akıllara memede kist kaç cm tehlikelidir diye soranlar olabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Memede Kist Neden Olur, Nasıl Geçer Memede Kist Kaç Cm Olunca Tehlikelidir

Meme ultrasonogrifilerinde sıkça karşılaşılan bir durum olan meme kisti; elle muayene yapıldığında hissedilen sert bir dokudur. Bunun farklı nedenleri olabileceği gibi, her hissedilen meme kisti de meme kanseri anlamına gelmemektedir. Yine de elle yaptığınız muayene sonrasında memenizde bir sertlik ya da kitle hissettiyseniz meme ultrasonogrifisi çektirmeniz ve kontrol yaptırmanız aklınızda soru işaretleri oluşmaması için iyi olacaktır.

Memede Kist Neden Olur?

Memede temel yapı dokusu olarak bulunan bağ dokusu ve süt bezleri, memenin yapı taşlarıdır denilebilir. Aynı zamanda bağ dokusu ile çevrelenmiş süt kanalları da bulunur. Memede kist de; süt kanallarının tıkanması sonucu meydana gelmektedir. Bu yapı Fibrokistik yapı olarak da adlandırılmaktadır. Ve yalnızca kanser ile ilişkilendirilmediğinden bu şekilde adlandırılmaktadır. Memede Fibrokistik yapı kılcal süt kanallarının tıkanmasıyla meydana gelebileceği gibi çevresel etkenler, hormonal veya psikolojik, beslenme ile ilgili de olabilmektedir.

Memedeki Kist Nasıl Geçer?

Kistin farklı nedenlerden dolayı meydana gelebileceği göz önünde bulundurulduğunda, öncelikle bu nedenlerle ilgili detayların bilinmesi gerekir. Örneğin; kişinin beslenme düzeninin ve dengesinin nasıl olduğu, hangi besinleri tükettiği. Bunun dışında psikolojik olarak hayatındaki stres faktörlerinin değerlendirilmesi gerekebilir. Bu konularla ilgili düzenlenmesi gerekenler var ise, kistin geçmesinde en iyi yardımcılar olacaklardır.

Hormonal denge değişimiyle de kist oranında değişimler olabilmektedir. Tabii ki tüm bu detaylar için mutlaka uzman bir hekime kontrole gidilmeli ve ultrasonografik muayene yaptırılmalıdır. En doğru tespitin ve teşhisin yapılabilmesi için gerekli olan sürecin gerçekleştirilmesi gerekir. Sonrasında uzman hekim mutlaka tüm detayları hastasıyla paylaşarak, gerekli değerlendirmeleri yapacaktır. Memedeki kitleyi ortadan kaldıracak sihirli bir güç olmadığını unutmayın.

Memede Kist Kaç cm Olunca Tehlikelidir?

Meme kisti; içi su dolu bir baloncuk olarak düşünülebilir. Kitlenin damar yapısı da bulunmamaktadır. Kistin içerisindeki sıvının homojen bir yapıda olduğundan dolayı, çeperi de düzgün bir yapıya sahiptir.

Memedeki Fibrokistik yapılar milimetrik ölçülere sahip olabileceği gibi santim olarak da ölçülere sahip olabilirler. Fibrokistik yapı incelenirken ve değerlendirilirken büyüklüğü çok önemli bir etken değildir. Ultrasonografik muayenedeki görünümü, özellikleri ve de yapısının nasıl olduğu önemlidir. Memedeki kist büyüklüğü 2,5 cm'i geçtiğinde ağrı meydana gelir. Bu nedenle memede ağrı ve elle yapılan muayene sonrasında rahatsız edici bir sertlik hissediliyorsa, erken teşhis ve tedavi için mutlaka kontrole gidilmelidir.


 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Şok sözler! 'Survivor tarihinin açık ara en leş takımı'
Şok sözler! 'Survivor tarihinin açık ara en leş takımı'

Cadde | 09.05.2025 - 09:45

Survivor All Star 2025'te finale sayılı günler kala yarışmada heyecan giderek artıyor. Survivor macerası sona eren Senem Genç, sosyal medya hesabından olay bir paylaşımla adından söz ettirdi.

Yazarlar