Yaşam Türk sularında büyük beyaz köpekbalığı

Türk sularında büyük beyaz köpekbalığı

14.07.2008 - 00:34 | Son Güncellenme:

“Jaws” adlı filme konu olan büyük beyaz köpekbalıklarının (harharyas) Türkiye karasularında yaşadığına dair bulgulara rastlanmaya başlandı.

Türk sularında büyük beyaz köpekbalığı

Balıkçıların yakaladığı iki büyük beyaz köpekbalığı yavrusu, uzmanları da heyecanlandırdı.
Marmara Denizi’ndeki balıkçıların önemli geçim kaynaklarından olan orkinos sürülerinin 1980’li yıllarda bitmesiyle gözden kaybolan büyük beyaz köpekbalıklarından biri 1996 yılında Ege Denizi’nde görülmüştü.
Yaklaşık 25 yıldır Türkiye kıyılarında bir, iki örnek dışında hiç görülmeyen yırtıcı deniz canlılarının iki yavrusu geçtiğimiz hafta balıkçılar tarafından yakalandı. Balıkesir’in Altınoluk beldesi açıklarında biri balıkçıların ağlarına takılan, diğeri paraketa adlı oltayla yakalanan iki büyük beyaz yavrusu İstanbul’daki uzmanlara teslim edildi.
Yerel balıkçıların tüm çabalarına rağmen yaşatılamayan balıklar Türkiye’nin tek köpekbalığı uzmanı Hakan Kabasakal tarafından incelendi ve otopsi yapıldı.
Bozcamgözler, kamçıkuyruklar ve büyük beyazlar üzerine uzmanlık yapan Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Kabasakal, şöyle dedi:
“Bu türün denizlerimizde olduğunu biliyordum. Hayatım boyunca bu canlıların varlığına dair işaretler aradım. Yakalanan iki küçük birey derin sularımızın halen dev yırtıcılara ev sahipliği yaptığını gösterdi. Bu, sularımızın halen temiz ve canlılar için yuva olduğunu kanıtlarken araştırmalarımız için bizi heyecanlandırdı. Yerel balıkçıların ihbarları bile şüpheli bulunarak kayıt altına alınmıyordu.
Asıl adı Harharyas olan balıkların biri 145 cm, diğeri 125 cm. 1856 yılından beri varlıkları hakkında bilgi sahibiyiz. Türkiye’nin acil olarak bu hayvanlar üzerinde araştırma projeleri başlatıp koruma altına alması gerekiyor. Çünkü kırmızı listedeki bu hayvanın soyu tükeniyor.”

Yazarlar