12.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dilara Koçak
1-2 yaş arası çocuklarda anne sütünden sonra ek gıdaya geçiş, bebeğin büyümesinde ilk yıla göre yavaşlama ve yeni besinlere çocuğun tepkisi anneleri çok endişelendirir ve ne yapacaklarını bilememenin sıkıntısını çekerler. Bazen büyükanne yöntemleri işe yarar bazen çocuklar o kadar farklı davranırlar ki ne yapacağınızı şaşırırsınız.
Yeni yeni yürümeye başlayan çocukların bu yaşlardaki beslenme alışkanlıklarını ebeveynleri olan sizler belirlediğiniz için titizlik içinde olmak çok normal ve gerekli. Yemek seçimleri küçük yaşlarda yerleşir o yüzden çocuğunuzun sağlıklı yemeklerden oluşan bir damak tadı oluşturmasına yardımcı olun, bunu yaparken sabırlı ve tutarlı olmanız önemli. Yapmanız gereken çocuğunuzun tabağını yeni tatlarla tanıştırarak her çeşit besinden yeterli miktarda almasını sağlamak.Bu yaşlardaki çocukların mide hacimleri küçüktür bu yüzden onlara sağlıklı ve güçlü büyümeleri için besin değeri yönünden zengin yemekler tercih edilmelidir. Çocukların midesi şeker gibi boş kalori ile doldurulmamalıdır. Çocuğunuzun kendi kendine beslenmesini, ilk önce parmaklarıyla daha sonra da 15 -18 aylıkken çatal kaşık kullanmaya başlayarak keşfetmesine izin verin Çocuğunuzun bu becerilerini geliştirmesi için sabırlı olun yemekten zevk almasını sağlayın ama bunu oyuna dönüştürmeyin. Çocuklar özgür davranmak isteyebilir, bu nedenle yemek masasında kontrolünüzü onlara göstermeniz lazım. Çocuğunuzu aç ve tok olduğunu göstermesi için izin verin ama sınırlarınızı da koymaya çalışın.
Süt, çocukların beslenmesinde çok önemli bir rol oynar çünkü güçlü kasların oluşumu için gereken kalsiyum ve D vitamini içerir. 2 yaşından küçük çocuklarda tam yağlı süt normal büyüme ve beyin gelişimi için gerekli yağı içerir. 12 ile 18 ay arası bardak kullanımına geçiş için iyi bir zamandır. Çocuğunuz yalnız başına yemek yemeğe başladıktan sonra ona sütünü bardakta verin. Eğer emziriyorsanız, biberon alışkanlığını önleyin ve doğrudan sütü bardakta verin.
Kaçınılacak yiyecekler
Çocuğum ne sıklıkta yemeli?
Çocuğunuza günde 3 ana öğün ve 2 -3 ara öğün verin. Unutmayın çocukların öğün atlaması olağan dışı değildir. Çocuklarının öğün atlamalarına razı olmak, göz yummak, izin vermek, birçok ebeveyn için kolay değildir ancak çocuklar kendi açlık ve tokluk hislerini anlamaları için onlara zaman tanınmalıdır. Aç olmayan çocuklara zorla yemek yedirmemek önemlidir. Böylece çocukluk döneminde ki obeziteden de çocuğunuzu korumuş olursunuz. Ana öğünlerden ve ara öğünlerden oluşan normal bir beslenme programı oluşturmaya özen gösterin, böylece çocuğunuz yemeğin günün belli saatlerinde yenileceğini anlayacaktır.