Yaşam 2 milyon YTL’ye Osman Hamdi

2 milyon YTL’ye Osman Hamdi

19.11.2008 - 01:24 | Son Güncellenme:

Türk resim sanatının kurucularından olan Osman Hamdi’nin “Han İçi” tablosu 23 Kasım’da düzenlenecek müzayedede 2 milyon YTL’den açık artırmaya sunulacak

2 milyon YTL’ye Osman Hamdi

Portakal Sanat Evi tarafından 23 Kasım’da düzenlenecek olan Sonbahar Müzayedesi’nde birbirinden değerli tablolar satışa çıkıyor.
Türk resim sanatının ve Türk müzeciliğinin büyük ustası Osman Hamdi hatıratına düzenlenen müzayedede Şevket Dağ, Hoca Ali Rıza, Süleyman Seyyid, Avni Arbaş, Fikret Mualla gibi ünlü ressamların tabloları satışa sunuluyor. 2 milyon YTL’den satışa çıkan Osman Hamdi’nin “Han içi” tablosu müzayedenin en pahalı eseri. Tuval üzerine yağlı boya 84x62 santim boyutundaki tablonun sahibi gizli tutuluyor. Tablo bir hanın iç görüntüsünü resmediyor.
Bir başka Osman Hamdi tablosu “Dilenci” ise 275 bin YTL’den satışa çıkıyor. Osman Hamdi’nin gençlik yıllarında Paris’te öğrencilik döneminde yaptığı tabloda, sepetinden çıkardığı azığını usul usul yiyen bir figür canlandırılıyor.
Müzayedede Hoca Ali Rıza’ya ait, figürlü peyzaj konulu tablo da 300 bin YTL’den açık artırmaya sunulacak. Sultan 2. Abdülhamit tarafından Nişan-ı Mecidiye ödülüne layık görülen Hoca Ali Rıza, bu resminde gerçek bir mekânı duyumsayarak sanatının tüm karakteristik özelliklerini yansıtmış.

Hat koleksiyonu satışta

Aynı müzayedede yine ünlü hattat Emin Barı’nın hat koleksiyonu da satışa çıkıyor.
Uzman ve koleksiyoncu olan Emin Barı’nın hem kendi hatları hem de koleksiyonundaki seçme eserlerin yer aldığı müzayedenin büyük ilgi çekmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Osman Hamdi kimdir?
Türk resminin kurucularından olan Osman Hamdi, Sakızlı bir Rum babanın oğlu. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu olan, arkeolog ve müzeci olarak da tanınan Osman Hamdi, çağdaş resim sanatına kompozisyon türünde figürü, oryantalist bir yaklaşımla getirdi. Avrupa’da da oryantalist bir ressam olarak yer buldu. Kaplumbağa Terbiyecisi gibi bir döneme damgasını vuran tablonun da ressamı olan Osman Hamdi Bey, Osmanlı-Türk sanat ve kültür dünyasına damga vuran önemli bir isim.

Yazarlar