Sağlık 3. Derece Yanık Nasıl Olur? Üçüncü Derecedeki Yanıklarda Ne Yapılmalıdır?

3. Derece Yanık Nasıl Olur? Üçüncü Derecedeki Yanıklarda Ne Yapılmalıdır?

26.02.2021 - 16:00 | Son Güncellenme:

Yanık dereceli ateş ve su nedeni ile meydana gelen yanıkların derecesini tespit etmek için kullanılan bir yöntemdir. Yanıklar, ısı, elektrik ya da çeşitli kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda ortaya çıkabilir. Küçük ve yüzeysel yanıklar için evde uygulayabileceğiniz tedavilerin ardından günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Fakat daha derin yanıklarda acil müdahale almanız gerekir. 3 derece yanık nasıl olur? Sizler için tüm merak edilenleri derledik.

3. Derece Yanık Nasıl Olur Üçüncü Derecedeki Yanıklarda Ne Yapılmalıdır

3. dereceden yanık, cildin altında bulunan yağ tabakasına kadar ulaşan yanık şeklidir. Bu tür yanıklarda, yanığın etkisi, cildi aşarak yağ tabakasına kadar ulaşır. Bu yanık tipinde cilt, kösele görüntüsüne sahip olur. Üçüncü derece yanıklar, sinir dokusunu yok ederek bölgede uyuşmaya ve hissizliğe neden olur. Bu yanıklar acil tıbbi yardım gerektirir.

Haberin Devamı

 Üçüncü Derecedeki Yanıklarda Ne Yapılmalıdır?

 Birinci ve ikinci derece yanıkların çapları 6-7 cm olduğu için evde tedavi edilmeye uygundur. Ama diğer yanık dereceleri için tıbbi müdahale gerekir. Yanığın mikrop kapmasını önleyecek ve evde müdahale edilebilecek yöntemler şunlardır;

 Yanık üzerine 20 dakika boyunca yanık üzerine buzlu olmayan soğuk su uygulanır.

 Yanık bölgesine ıslak bir bez, serin bir kompres uygulanarak şişmeyi ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.

 Yanık oluşan bölgeye antibiyotikli merhem sürerek enfeksiyon oluşumunu önemli ölçüde önleyebilirsiniz.

 Yanık oluşan bölgeye Aloe vera bitkisinin öz suyunu sürerek dolaşımı hızlandırabilir ve bakterilerin büyümesini önleyebilirsiniz.

 Yanık oluşan bölgenin güneşle temasını olabildiğince azaltmak gerekir.

Haberin Devamı

 Bal doğal bir anti-enflamatuardır ve doğal olarak antibakteriyel ve antifungal olduğu için eski dönemlerden beri yanık ve yara tedavisinde sıkça kullanılıyor.

 Yanık oluşumundan birkaç saat sonra meydana gelen içi su dolu kabarcıklara dokunmamanız gerekir. Aksi takdirde bu kabarcıkları patlatmanız enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.

 Hafif bir ağrı kesici alarak yanık nedeni ile meydana gelen ağrıyı azaltabilirsiniz.

Uzak Durulması Gereken Uygulamalar

 Yanığa iyi geldiği düşünülen ama aslında yanıkların durumunu daha da kötüleştiren ürünleri yanıkların tedavisi için kullanmamanız gerekir. Yanıklara iyi geldiği söylenen ama asla yanıklar üzerinde kullanılmaması gereken ürünleri sıraladık;

 Tereyağı: Yanık tedavisinde tereyağının faydalı olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmuyor. Aksine yanık üzerine tereyağı sürmek, yanığın durumunu kötüleştirebilir, cildi enfekte edecek zararlı bakteriler bulunduruyor olabilir.

 Yağlar: Hindistancevizi yağı, pek çok soruna iyi geldiği gibi yanığa da iyi geleceği düşünülür. Ama bu yağ, ısının daha çok ciltte tutulmasına neden olur.

 Diş macunu: Diş macunu yanığı tahriş eder. Bu nedenle kesinlikle yanıklara uygulanmaması gerekir.

Yazarlar