Bebek 8 aylık bebek neler yiyebilir?

8 aylık bebek neler yiyebilir?

11.12.2017 - 12:16 | Son Güncellenme:

8 aylık bebek neler yiyebilir sorusunun cevaplarını sizler için araştırıp bir araya getirdik. Bebekler 8. ayında katı gıdalar tüketmeye başlarlar. Bebekler bu ayda kendi kendine de yemek yeme becerisini kazanmaya başlarlar. Tüm bu nedenlerden dolayı 8 aylık bebeklerin beslenmesi de son derece önemlidir. İşte 8 aylık bebekler neler yer, 8 aylık bebeğin beslenme tablosunu detaylı bir şekilde araştırdık.

8 aylık bebek neler yiyebilir

8 aylık olan bebekler artık kendi kendine yemek yeme alışkanlıklarını yavaş yavaş kazanmaya başlarlar katı gıdalara geçişin başladığı 8 aylık bebeklerde, beslenme son derece önemlidir. Katı gıdalara geçilmeye başlanması, kabızlık ve sindirim sisteminde çeşitli sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenden dolayı 8. Aylık bebek beslenmesine son derece dikkat edilmelidir.

8 aylık bebek neler yiyebilir, 8 aylık bebek neler yememelidir sorularının cevaplarını sizler için araştırıp bir araya getirdik.

8. aylık bebekler neler yiyebilir?

8. aylık bebekler kendi kendilerine oturmaya ve yürümeye başlarlar. Bu dönemde bebekler çevresine karşı duyarlı hale gelmeye başlar. 8 aylık bebeklerde katı gıdalara geçilmeye başlanmıştır. Kendi kendine beslenebileceğinin sinyallerini vermeye başlayan bebek yiyecekleri önce avucuyla daha sonra parmaklarıyla kavramaya çalışır. Yediği besine dokunma, bakma, koklama imkânına sahip olduğunda; sert/yumuşak, soğuk/sıcak, keskin/yumuşak kokulu kavramlarını duyu organlarıyla da genişleterek yeni bir dünyayı keşfeder.

Kuru baklagiller
8. ayında çiğneme becerisi gelişen bebeğinize kuru baklagiller yedirerek başlamalısınız. Protein ihtiyacını karşılaması ve içerisinde bolca vitamin ve mineraller barındırması açısından bebeğinizin beslenmesinde kuru baklagillerin tüketimi oldukça önemlidir.

Mercimek
Mercimek içerisinde demir, B vitamini, folik asit ve bolva mineraller barındırmaktadır. Kırmızı etle neredeyse aynı besin tablosuna sahip olan mercimek bebeğinizin sağlıklı beslenmesi açısından oldukça önemlidir.

Eğer bebeğinize mercimeğin gaz yapabileceğini düşünüyorsanız bir gece önceden suda bekletmenizi tavsiye ediyoruz. Bir gece önceden suda bekletmiş olduğunuz mercimeği haşlayıp püre haline getirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

Sarımsak
Sarımsak antioksidan ve doğal antibiyotik olduğu için bebekler açısından da oldukça önemlidir.
Bebeğinizin hastalıklara yakalanmasını ve sağlıklı beslenmesini sağlamak için yemeklerin içerisine sarımsak ekleyebilirsiniz.

Balık
8 aylık dönemde bebeğinizin omega 3 alması da oldukça önemlidir. Ancak bebeğinize balık yedirirken aşırıya kaçmamanız gerekir.
Balık içerisinde A ve D vitaminleri ve omega 3 yağ asitleri bulundurur. Balığı bebeğinize belirli aralıklarla yedirmeniz bebeğin kemik gelişimine, beyin sağlığına, göz sağlığına olumlu yönde etkiler sağlar.

Makarna, bulgur, erişte
Bebeğiniz 8 ayını doldurduğunda makarna bulgur veya eriştenin içerisine bir miktar yoğurt ekleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

Ancak vereceğiniz bu besinlerin içerisine tuz ilavesi kesinlikle yapılmamalıdır.
Bebeğinize yerdirmeniz gereken yiyeceklerin yanında sağlığını olumsuz yönde etkilememek için bir de yedirmemeniz gereken yiyecekler bulunmaktadır.

Bu dönemde bebeğinize yanlış vereceğiniz bir takım yiyecekler çeşitli alerjik reaksiyonlara ve sağlık problemlerinin meydana gelmesine neden olabilir. Bu tip olumsuzlukları yaşamamak için bebeğinize 8 aylık dönemde yedirmemeniz gereken yiyecekler bulunmaktadır.

Buı yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz.
1- Çilek balık deniz ürünleri

Bu ürünler alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebildiği için 8 aylık bebeklere verilmesi önerilmez.
2- İnek sütü
İnek sütü ve diğer çiğ süt ürünleri de alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
3- İşlenmiş et ürünleri
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler; içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.
4- Mangalda pişirilen etler
Tütsülenmiş balık ve mangalda pişen et türü yiyeceklerde 8 aylık bebeğinizde ciddi sağlık sorunların doğmasına sebep olabilir.
5- Kafein içeren gıdalar
6- Kola, gazoz ve asitli yiyecekler

8 aylık bebeğinize sağlıklı beslenmesi konusunda yardımcı olabilmek için aşağıda vermiş olduğumuz örnek beslenme menüsü tablosundan yararlanabilirsiniz.


Kahvaltı
- Yumurta sarısı
1 dilim yağsız tuzsuz beyaz peynir
Yarım dilim buğday ekmeği,
Öğlen
Yoğurtlu makarna
Ara yemek
Muz
Akşam
Kılçığından tamamen ayrılmış balık

Bu menüye bakarak bebeğinize yedirmeniz veya yedirmemeniz gereken yiyecekleri menüye ekleyerek menü üzerinde değişiklik yaparak bebeğinize yedirebilirsiniz.

Yazarlar