Sağlık Abdomen Nedir, Ne Demektir? Abdomen Ultrasonografisi Nasıl Çekilir?

Abdomen Nedir, Ne Demektir? Abdomen Ultrasonografisi Nasıl Çekilir?

29.03.2021 - 10:13 | Son Güncellenme:

Karın bölgesindeki ağrılar, şişlikler ve başkaca rahatsız edici durumlar, insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda bazı önemli hastalıklarında belirtileri arasında yer alıyor. Bu tür problemlerden şikayetçi olanların ihmal etmeden mutlaka bir hekime başvurması ve gerekli tetkikleri yaptırması önem taşıyor. Bu tetkiklerden biri de Abdomen ultrasonografisi olup "Abdomen nedir, ne demektir? Abdomen ultrasonografisi nasıl çekilir?" sorularının detaylı olarak derledik.

Abdomen Nedir, Ne Demektir Abdomen Ultrasonografisi Nasıl Çekilir

 Doktorların gerekli gördükleri sağlık sorunlarında tanı konulması, tedavinin takip edilmesi ve tedavi bittikten sonra hastalığın tekrar etme riskini kontrol edilmesi gibi nedenlere bağlı olarak abdomen ultrasonografi uygulanabilmektedir. Organların birçoğunu kontrol eden ve tanı konulmasını sağlayan abdomen ultrasonografi, son derece gelişmiş bir teşhis ve analiz yöntemi olarak tedavinin planlanmasında modern tıbbın en büyük yardımcılarından biri olarak kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Abdomen Nedir? Ne Demektir?

 Abdomen, tıp literatüründe karın bölgesi ve batın anlamına gelmektedir. Bir başka ifade ile karın bölgesinin ya da batının tıp dilindeki adı "Abdomen"dir. Karın, insanlarda ve diğer omurgalılarda göğüs kafesi (göğüs) ile pelvis arasındaki vücut kısmını oluşturmaktadır. Karın bölgesine karın boşluğu olarak da ifade edilmektedir. Karın, sternumdaki göğüs kafesinden pelvisin kenarındaki pelvise kadar uzanmaktadır. Karın boşluğunun sınırı ise öndeki karın duvarı ile arkadaki periton bölgesidir.

 Abdomen Ultrasonografisi Nasıl Çekilir?

 Abdomen us veya Abdomen ultrasonografisi karın yapısının detaylı olarak görüntülenmesidir. Abdomen karın içini ifade ederken abdomen ultrasonografi, karın bölgesinde bulunan organları incelemede kullanılan tıbbi görüntüleme yöntemidir. Bu modern ultrasonografi yöntemi ile karın içindeki organlara ait net görüntüler elde edilebilmektedir. Bu net görüntüler rahat bir şekilde tıbbi incelemelerin yapılabilmesine olanak sağlamakta, tanı konulmasına önemli ölçüde yardımcı olmaktadır.

Haberin Devamı

 Pek çok hastalığın temel nedenini, hasar durumunu abdomen ultrasonografisi ile görüntülemek, kontrol etmek ve tanı koymak mümkün olmaktadır. Uzmanların sıklıkla talep ettiği abdomen ultrasonografisi; safra kesesinden böbrek üstü bezlere kadar birçok organın detaylı olarak incelenmesine fırsat sunarken bu yöntemin nasıl uygulandığı da merak edilmektedir. Karın ya da vücudun herhangi bir bölgesinin ultrason görüntüsü, o bölgenin çeşitli kesitleri alınarak elde edilmektedir. Hasta önce sırt üstü sonra yüz üstü ve yan yatar. Ultrason probu vücuda farklı açılarla temas ettirilir.

Yazarlar