Editörün SeçtikleriAfrikalı çekirgeler de Türkiye’ye gelirse

Afrikalı çekirgeler de Türkiye’ye gelirse

03.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Afrikalı çekirgeler de Türkiye’ye gelirse

Afrikalı çekirgeler de Türkiye’ye gelirse


Havadan Sudan


15Nisan 1958’de “Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde, çekirge sürüleri ile yapılan mücadele sonunda, tonlarca böcek ölüsünün ortaya çıktığı bildirildi. Nisan ayı başlarında, güney sınırından ülkeye saldıran Afrika kaynaklı çekirge sürüleri, sıcak güney rüzgarlarının yardımıyla kilometrelerce geniş alanlara yayıldı. Urfa, Viranşehir, Cizre ve Harran çevresindeki her türlü yeşil bitki, bu iştahlı saldırganlardan nasibini aldı.
Zirai mücadele kuruluşunun sağladığı zehirli ilaçlar, çekirgeleri yok etmede etkili oldu; yalnızca üç köyde bile toplanan böcek ölüleri 23 tona ulaştı." (Mümtaz Arıkan, “Tarihte Bugün", 15.4.2000, Cumhuriyet)
Meteoroloji kitaplarını karıştırınca bu olayın çok daha ilginç boyutları olduğunu ve Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün de (FAO) Türkiye dahil birçok ülke için hava şartlarına bağlı olarak aylık “Çöl Çekirgesi Tahminleri" yaptığını gördüm.
Çöl çekirgeleri Asya ve Afrika çöllerinin kıyısında yetişmektedir. Büyük bir çekirge sürüsü 100 milyar çekirgeden oluşabilir, 1000 kilometrekarelik bir alanı kaplayabilir ve bir ay içinde 3.500 km yol alabilir. Her bir çekirge bir günde kendi ağırlığı kadar ot yediğine göre, büyük bir çekirge sürüsü bir günde 100 bin ton bitki tüketebilir.
Çöl çekirgeleri yıllık toplam yağışı 80 ile 400 kilo arasında olan çöllerin kıyı bölgesindeki kumların üzerine yumurtalarını bırakırlar. Daha fazla yağış alan yerlerde, çekirgelerin düşmanı olan diğer böcekler çok sayıda görüldüğü için çekirgeler büyük sürüler oluşturabilecek sayıya ulaşamazlar. Hava şartlarının kuru geçtiği dönemlerde çekirge düşmanlarının sayısında büyük azalmalar olur. Bu nedenle, kurak geçen bir yıldan sonra yağmur yağınca, çekirge nüfusunda bir patlama olabilir.
Kurak bir periyodu takip eden yağmurlar ile ortaya çıkabilen çekirge sürüleri bir yerden başka bir yere rüzgarlar ile taşınırlar. Böylece meteorologlar çekirge sürülerinin oluşumu ve hareketlerini günler veya haftalar öncesinden tahmin ederek, onlara karşı erken müdahale edilmesini sağlar ve mücadelenin başarılı olmasına önemli katkılarda bulunurlar.
İlkbahar, yaz ve kış yağmurlarını takip eden üç farklı çekirge üreme mevsimi vardır. Örneğin, Adana civarına yerleşen bir alçak basınç merkezi Güneydoğu Anadolu’ya bazen çöllerden toz ve kumu bazen de çekirgeleri getirebilir. Ülkemizde 3 Temmuz’dan itibaren Hamsin ve Sam Yeli olarak adlandırılan güneyli rüzgarlar esmeye başlar. Yani çöl çekirgelerinin Türkiye’ye taşınma ihtimali bu günlerde biraz artmaktadır.
Çekirge sürülerinin geçtiği yerlerde kıtlık oluşabileceğini ve onlarla doğru bir şekilde mücadele edilmezse insanların da açlıktan ölebileceğini söylemek gerekmez herhalde. Bu nedenle bir atlatma haber yaparım diye çekirgeleri sürekli takip etmekten artık yoruldum ve bundan sonra çekirgeleri ve çekirge tahminlerini, kimlerin görevi ise onlara bırakıyorum...



EN ÇOK OKUNANLAR

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ

İlgili Haberler