Sağlık Aile İçi Şiddet Nedir? Aile İçi Şiddette Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Aile İçi Şiddet Nedir? Aile İçi Şiddette Yapılması Gerekenler Nelerdir?

07.04.2021 - 10:25 | Son Güncellenme:

Aile içi şiddet, her tür ilişkide milyonlarca insanı olumsuz yönde etkileyen bir küresel bir sorundur. Geleneksel evlilikler, akrabalar arasın şiddet eylemleri ve cinsel yakınlığın bulunduğu kişiler arasında yaşanan şiddet olayları aile içi şiddet kapsamında değerlendirilir. Bir kişinin güç kazanmak ya da aile bireyleri üzerinde baskı kurmak için şiddet uygulamasına aile içi şiddet ismi verilir. Aile içi şiddet nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aile İçi Şiddet Nedir Aile İçi Şiddette Yapılması Gerekenler Nelerdir

 Fiziksel şiddet, birine karşı fiziksel güç uygulamak anlamına gelir. Aile içi şiddet; fiziksel olabileceği gibi psikolojik, cinsel şiddet, ekonomiyi kötüye kullanma, duygusal istismar şeklinde de gerçekleşebilir.

Haberin Devamı

 Aile İçi Şiddette Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 Aile içi şiddet mağdurlarının şiddeti ilk hissettikleri anda ilk adım olarak Aile Bakanlığı, Barolar Birliği, Emniyet ve Jandarma ile ortak görev yapan ALO 183’e aramaları gerekir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan ALO 183 hattı, şiddete uğrama tehlikesi olan ya da uğrayan ve desteğe ihtiyacı olan kişilere hukuki, psikolojik ve ekonomik alanda danışmanlık sunar. Aynı zamanda yararlanabilecekleri diğer hizmet kuruluşları hakkında bilgi verir.

 Aile İçi Şiddet Neden Doğar?

 Aile içi ya da ilişkilerde yaşanan istismarlar, kontrol ya da güç arayışında bulunan kişi tarafından planlı ya da plansız olarak uygulanan bir çeşit güç kullanımından doğar. Şiddetin açığa çıkarılması oldukça zorlu ve arkasında güçlü bir psikososyal dinamiği barındıran çok önemli bir süreçtir.

Haberin Devamı

 Toplumda yaftaya maruz kalacağını ve ifşa olacağını düşünen pek çok kadın pek çok kadın karşılaştığı şiddet sonucunda sessiz kalmayı tercih ediyor. Bu da şiddet uygulayan kimsenin daha ileri gitmesine ve şiddetin dozunu arttırmasına neden oluyor. Sessiz kalınan her şiddetin bir diğerinin zeminini hazırladığını unutmamanız gerekir.

 Mağdurun ayrılmaya yetecek kadar kendini güçlü hissedememesi, maddi bağımsızlığının olmaması, çevre gibi pek çok neden şiddetten kurtulmak için bir adım atamamasına neden olabilir. Bu nedenle problemli bir ilişkiden uzak durmak, anlık bir eylem değil aslında toplumsal desteği de gerektiren çok uzun ve zorlu bir süreçtir. Aile içi şiddet sadece fiziksel değil pek çok şekilde yapılabilir. Bu gibi durumlarda sessiz kalmamak çok önemlidir.

Yazarlar