Sağlık Akut Miyeloid Lösemi (Aml) Nedir? Aml Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Akut Miyeloid Lösemi (Aml) Nedir? Aml Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

04.03.2021 - 19:15 | Son Güncellenme:

Akut miyeloid lösemi (AML) son günlerde sıkça duyulan bu hastalık merak edilmektedir. Her yaştan insanların yakalanabildiği akut miyeloid lösemi (AML) nedir? Akut miyeloid löseminin belirtileri nelerdir? Akut miyeloid lösemi (AML) nedir? AML hastaları nasıl beslenmelidir? Günümüzde her yaştan birçok kişinin yakalandığı bu hastalıkla ilgili tüm detayları merak edenler için derledik.

Akut Miyeloid Lösemi (Aml) Nedir Aml Hastaları Nasıl Beslenmelidir


Akut olarak tanımlanan hastalıklar çok hızlı ilerleyebilen ya da ilerlemiş olan hastalıklardır. AML de akut olarak adlandırılan önemli rahatsızlıklardan biridir.

Akut Miyeloid Lösemi (AML) Nedir?

Son günlerde daha yaygın olarak görülmeye başlanılan aml nedir merak konusu olmaktadır. AML genç hücrelerin olgunlaşma sürecinin bozulduğu bir hastalıktır. AML hastalarında blastlar olgunlaşmazlar ve kanda ve kemik iliğinde birikmeye başlarlar. Kemik iliği değişime uğrar, hızla çoğalır. Bu anormal hücreler normal sağlıklı hücrelerden daha uzun yaşarlar ve sağlıklı hücrelerin yerini anormal hücreler almaya başlar.

Akut miyeloid lösemi her yaştan bireylerde rastlanabilen oldukça önemli bir lösemi çeşididir. Yaş ilerledikçe akut miyeloid lösemi görülme ihtimali artar. Hastalık bulguları birçok farklı hastalıkla aynı olması nedeniyle gözden kaçarak ilerleyebilen sinsi bir rahatsızlıktır. Hastalığın kesin olarak neden olduğu henüz belirlenememiştir. Genetik veya çevresel faktörlerin hastalıkla bir bağlantısı olduğu bilinmektedir. Bulaşıcı değildir.

AML Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın oluşmasıyla birlikte aslında vücut bazı sinyaller vermeye haftalar önce başlar. Genel olarak başka hastalıklarla ortak belirtiler vermektedir. İlk belirtiler halsizlik, efor sonrası nefes daralması gibi genel bulgulardır. Dişetlerinde ve burunda kanamalar görülebilir. Küçük kırmızı döküntüler, vücudun farklı yerlerinde morarmalar olabilir. Genellikle tek seyreden yüksek ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı belirgin bulgulardır.

AML Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

AML hastaları elbette ki tedavilerine aksamadan devam etmelidir. Tedavinin desteklenmesi açısından özenli bir beslenme programına uymaları da hastalığın seyrini düzeltmekte yardımcı olmaktadır. AML hastalarının;

Haberin Devamı

● Üç öğün yerine günlük olarak 4 veya 5 öğün yemeye dikkat edilmelidir.
● Kafeinli gıdaların tüketimi bırakılmalıdır.
● Günlük su tüketiminin yeterli miktarda olduğuna dikkat edin.
● Kızartma, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.
● İştah açıcı yiyeceklere menülerinizde yer verin.
● Yiyeceklerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
● Tüm öğünlerin sağlıklı besinlerden oluşmasına dikkat edin.
● Günlük meyve tüketimine önem verilmelidir.
● Günlük porsiyonlarda sebze, et ve meyveye mutlaka yer verilmeli, dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.
● Bağışıklığı güçlendirici besinlerin tüketilmesi önemlidir.

Hastalığın tedavisi beslenme ile desteklenmesi önemlidir. Oluşan iştahsızlık sonucu kilo kaybı olması hastanın tedavisini zorlaştırabilir. Uygulanan tedaviyle birlikte doğru beslenme hastalığın seyrinde büyük önem taşır.

 

 

Yazarlar