10.03.2021 - 09:53 | Son Güncellenme:
Akut miyokard infarktüsü (MI) halk arasında kalp krizi olarak bilinmektedir. Bu hastalık kalp kası tarafından o bölgeye kan akışının yetersiz sağlanmasından dolayı kalıcı hasar meydan gelmesi demektir.
Akut Miyokard İnfarktüsü (MI) Nedir?
Kalbi besleyen damarların doğru bir şekilde çalışması çok önemlidir. Kalbi besleyen bu damarların kan akışında bazı nedenlere bağlı olarak aniden azalmalar olması ve ya kesilmesi sonucunda kalbi besleyen damarda farklı derecede hücre ölümü olur. Bu sonuca bağlı olarak kalp krizi gelişir. Türkiye genelinde de en fazla görülen hastalıklardan birisi olan kalp krizinde erken müdahale çok önemlidir.
Kalp krizi geçiren hastanın hayatını kaybetmemesi için mutlaka en kısa zamanda hastaneye ulaştırılması gerekir. Günümüzde görülen her ani ölüm içerisinde beşinden birinin kalp krizi nedeniyle gerçekleştiği biliniyor. Özellikle yetişkinlerde ani ölümün başlıca nedeni de kalp krizi oluyor. O nedenle kalp krizine çok dikkat edilmesi gerekiyor.
Akut Miyokard İnfarktüsü (MI) Belirtileri Nelerdir?
Akut miyokard infarktüsü (MI) yani halk arasında bilinen adı ile kalp krizinin pek çok belirtisi ortaya çıkabiliyor. Buna göre kalp krizinin bilinen en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Kalp krizi geçiren kişide şiddetli bir göğüs ağrısı görülür. Bu ağrı genellikle göğüs kemiğinin arkasından başlar. Kalp krizi geçiren diyabet hastaları ve yaşlı kişilerde bu belirti çok fazla görülemeyebilir. Bu göğüs ağrısı omuz, kollar, çene, karın ve sırtta doğru yayıldığında mutlaka dikkat edilmelidir. Sonrasında nefes darlığı, öksürük, bayılma ve mide bulantısı da görülebilir.
Akut Miyokard İnfarktüsü (MI) Tedavisi Nasıl Olmalı?
Kalp krizi geçiren bir hasta mutlaka ilk anlarda hastaneye yetiştirilmelidir. Kalp krizinin ilk birkaç saatinde hastaya müdahale edilmemesi durumunda ölümler meydana gelebilir. Bu nedenle hasta hastaneye ulaştıktan sonra kalp hasarının en az düzeyde tutulması sağlanır. Kalbin de talepleri azaltılarak çeşitli komplikasyonlar da önlenir.