13.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Uçuşan polenler ve çiçek tozları, sokakta yürümeyi işkenceye dönüştürür. Dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında 6. sırada bulunan alerjiinin türleri de gün geçtikçe artıyor. Globalleşmenin bir sonucu olarak toplumlar arasında karşılıklı alışverişin artmasıyla alerjiye zemin hazırlandı. Ama artık alerji kabus olmaktan çıkıyor.
SASfarma Sağlık Ürünleri Genel Müdürü Alev Sinek tarafından Türkiye’ye getirilen ve The Green Park Taksim Hotel’deki basın toplantısıyla tanıtılan Allergopraevent, uçucu alerjenlerin (polen, ev tozu akarları, hayvan salgıları, küf mantarları vs) neden olduğu alerjilere karşı özel olarak geliştirilmiş jeldir. Allergopraevent jel, dünya çapında patentli olan elektrostatik filtreleme yöntemi ile havada bulunan alerjenlerin solunum yoluyla bedenimize girişini önler.
Soluduğumuz havanın %90’ından fazlası burundan içeri çekilir. Burun, doğal koruma fonksiyonuyla havadaki büyük parçacıkları filtre eder ancak çok ince zerrecikler filtre edilmeden mukoza tabakalarına yapışır. Bu küçük parçacıklar alerjen olarak kabul edilir ve çoğunlukla mukoza tabakasıyla oluşan ilk temasta, kaşınma, hapşırma, nezle hali ve burun akıntısı gibi bilinen reaksiyonlara yol açarlar.Sadece dıştan uygulanan Allergopraevent jelin etki mekanizması son derece basittir. Alerjen parçacıklar elektrostatik yüklüdür. İnce bir film tabakası halinde burnun etrafına sürülen jel, bir mıknatıs gibi elektrostatik filtre yöntemi sayesinde polen, ev tozu akarları, hayvan salgıları, küf mantarları gibi mikroskobik küçüklükteki parçaları çeker ve vücudumuza girmeden burnun önünde filtre eder. Bu sayede burun mukoza tabakasındaki alerjenlerle olan tahriş edici temas, büyük ölçüde önlenir.
Dünya çapında muadili olmayan toz alerjisini önleyen jeldir. Alerjilere karşı üretilen burun spreyleri gibi kortizon içermez. 6-12 aylık bebeklerde ve 1 yaş üzeri çocuklarda güvenle kullanılabilmektedir. Hamileler ve emziren anneler tarafından güvenle kullanılabilir.
Şeffaftır ve makyajın üzerine dahi sürülebilir.FDA (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından onaylı bir ürün olan Allergopraevent’in Robert-Wood-Johnson Üniversitesi, Johannes Gutenberg Üniversitesi ve California Irvine Üniversitesi gibi tıp mekanizmalarında klinik testleri yapılmıştır.
ABD’de 4 yıl önce kızının astım sorununa çare arayan bir babanın geliştirdiği Allergopravent, ABD’nin yanısıra Almanya, Norveç, İtalya, İsviçre’de de satılıyor.Nasıl uygulanır?
1. İşaret parmağı üzerine jeli 1-2 damla sürün.2. Jeli parmaklarınız arasında hafifçe ovalayın.
3. İncelen jel tabakasını burun deliklerinin çevresine ve burunla üst dudak arasındaki alana sürün. İhtiyaç duyudukça 3-4 saatte bir uygulamayı tekrarlayabilirsiniz.Alerji nedir?
Alerji, kişilerin bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon gösterdiği, tedavisi uzun süren bir Kulak Burun Boğaz hastalığıdır. Duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olan maddelere ise "alerjen" denir. Alerjenler, vücudumuza çeşitli yollarla girebilirler: Deri, solunum, sindirim sistemi…. Solunum yolları alerjenleri, havada bulunan polen, ev tozu akarları ( mite), evcil hayvanlar ve küf mantarlarıdır.Ağaçlar, Ocak-Mayıs, çayır otları Mayıs-Temmuz, yabani otlar Temmuz-Ekim arası polen verirler. Polenlere karşı olan alerji, alerjik rinit, alerjik konjunktivit, alerjik astım ve akut ürtiker şeklinde ortaya çıkabilir. Ev tozu akarları, gözle görülmeyen 0,1–0,5 mm çapındaki küçük eklembacaklılardır. İnsanların dökülen epitel hücreleri, saç, kıl kepek ve diğer organik maddeler ile beslenirler.Yataklardan alınan bir gram tozda 2000 akar bulunabilir.
Evin her tarafındaki toz çok çeşitli kalıntıyı içinde barındırırlar. Tüylü hayvanların birçoğu da alerjik tepkilere sebep olabilir. Hayvanlara ait alerjenler, hayvanın derisindeki salgı bezlerinden ve tükürüğünden kaynaklanır. Hayvanlar yalanırken tükürüğü tüylerine yapışır, burada kurur ve daha sonra da küçük toz tanecikleri şeklinde havaya karışır. Bu alerjenlerin çapı birkaç mikron kadar olduğu için hem havada uzun süre kalabilirler hem de solunum yoluyla akciğerlere kolayca ulaşabilirler. Küf mantarları ise gözle görülmeyen alerjik etkisi olan sporlar üretirler. Tahta döşemede, duvar kâğıdında, fayans arkasında, rutubetli duvarlarda, saksı çiçeklerinde, kullanılmayan kitaplarda, buzdolabı dışında bırakılan yiyeceklerde bulunabilirler. En çok bahar aylarında şikayete neden olurlar.