Sağlık Alerjik Egzama Nedir? Yetişkinlerde Ve Bebeklerde Alerjik Egzama Nasıl Olur?

Alerjik Egzama Nedir? Yetişkinlerde Ve Bebeklerde Alerjik Egzama Nasıl Olur?

25.03.2021 - 18:04 | Son Güncellenme:

Herhalde hiçbir şeye alerjisi olmayan insan sayısı oldukça azdır. Bazen bir meyveye, bazen bir materyale, bazen de bitkiye alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz. Alerjiniz olan şeye maruz kaldığınızda ise vücudunuzda kaşıntı, kızarıklık ve kabarmalar görülebilir. Alerjik egzama hakkında daha fazla bilgiyi sizler için derledik.

Alerjik Egzama Nedir Yetişkinlerde Ve Bebeklerde Alerjik Egzama Nasıl Olur

Egzama, birkaç farklı cilt durumu için kullanılan bir terimdir. Ancak çoğu zaman, kuru, kaşıntılı, kırmızı bir döküntüye neden olan atopik dermatit adı verilen yaygın bir cilt hastalığıdır.

Alerjik Egzama Nedir?

Alerjik egzama, bir kişinin cildi bir alerjenle temas ettiğinde ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Kırmızılık, kaşıntılı bir döküntüye neden olur. Kimi insanlarda kabarcıklar görülebilir ya da ağrılı geçebilir. Alerjen, bir kişinin alerjisi olabileceği herhangi bir maddedir. Araştırmacılar egzamanın neden bazı insanlarda ortaya çıktığını ve diğerlerinde olmadığını tam olarak bilmiyor. Ayrıca belirli çevresel tetikleyiciler olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu durumda genetiğin de bir rol oynaması muhtemeldir.

Alerjik Egzama Nedenleri Nelerdir?

Bir kişi bir alerjene dokunduğunda, tükettiğinde ya da havadan nefes yoluyla soluduğunda alerjik egzama yaşayabilir. En çok etki eden faktörler ise;

Haberin Devamı

Şampuanlar, losyonlar, saç boyaları, sabunlar ve kozmetik ürünleri,

Kokular,

Krom, kobalt ve nikel gibi metaller,

Diğer Kimyasal içerikler,

Formaldehit gibi koruyucular,

Neomisin ve basitrasin dahil antibakteriyel merhemler,

Metilizotiyazolinon gibi antifungal ya da antibakteriyel ürünler en çok alerjik egzama oluşumuna sebeptir.

Alerjik Egzama Belirtileri Nelerdir?

Alerjik egzama semptomları genellikle sadece alerjenle temas eden cilt bölgesinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, şiddetli reaksiyonları olan kişiler, başka yerlerde semptomları fark edebilir. Genelde;

Kabarma,

Kaşıntı,

Yanma,

Döküntü,

Kızarıklık,

Şişmeler görülmektedir.


Genel olarak eller alerjik egzama semptomlarına karşı daha savunmasızdır. Eller hem çok kullanılır hem de alerjik reaksiyona neden olan maddelere dokunma olasılıkları daha yüksektir.

Yetişkinlerde ve Bebeklerde Alerjik Egzama Nasıl Olur?

Herhangi bir şeye alerjinizin olma durumu genlerden, doğumla meydana gelebilir. Özellikle bebeklerin cildi oldukça hassastır. Bu yüzden hemen hemen her şeye alerjisi olabilir. Bebekler etrafındaki şeylere dokunmayacağı ya da yiyeceği şeyleri seçemeyeceği için ebeveynlerin bu önlemleri alması gerekmektedir. Yetişkinler ise neye alerjisi olmadığını bilmiyorsa o halde alerji testlerine girebilirler.

 

Yazarlar