Genel Sağlık Alzheimer tedavisinde yeni umut

Alzheimer tedavisinde yeni umut

02.06.2015 - 12:00 | Son Güncellenme:

Japon bilim adamları fareler üzerinde yaptıkları deneyler sonucunda unutulan hatıraların geri getirilebildiğini başardıklarını açıkladı.

Alzheimer tedavisinde yeni umut

Araştırmacılar bazı durumlarda anıların aslında yok olmadığını sadece hatırlanamadığını belirtti. Farelere bir çeşit ilaç veren bilim adamları unuttukları hatıraları canlandırabildiklerini açıklayarak bu araştırmaların hafıza kaybı yaşayan insanlar için öncü olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Hafıza oluşturulurken bir grup nöronun aktif hale geldiği ve bir dizi kimyasal değişiklikten geçtiği düşünülüyor. Bu nöron topluluğu hafıza engram hücreleri olarak biliniyor ve belirli bir koku veya görüntü ile aktif hale getirilebiliyor.

Yapılan araştırmada uzmanlar farelerdeki bu hücreleri belirledi. Nöronlara ışığa duyarlılık geliştirmesini sağlayacak bir virüs enjekte eden uzmanlar bu sayede nöronların ışık karşısında aktif olacağını planladı.

Bir kutuya konulan farelere hafif bir elektrik şoku verilerek kutu ile korkuyu eşleştirmeleri sağlandı. Ertesi gün aynı farelerin kutuya girer girmez korkudan donup kaldıkları gözlemlendi. Bir süre sonra farelerin hafızalarını geçici olarak unutturacak bir kimyasal verildi.

Haberin Devamı

Ardından nöronları işaretlenen fareler karanlık kutuya konulduğunda bu korkuyu hatırlamazken içerisinde ışık olan kutuya konulduklarında hafızalarının yeniden aktifleştiği ve elektrik verilmese de korktukları tespit edildi.

Uzmanlar araştırmaları geliştirerek Alzheimer gibi rahatsızlıklara tedavi bulmayı amaçlıyor.

Araştırma Bilim dergisinde yayınlandı.

Yazarlar