Sağlık Anafilaksi Ne Demek? Anafilaksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anafilaksi Ne Demek? Anafilaksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

07.04.2021 - 10:23 | Son Güncellenme:

Kişiler bazı nedenlerden dolayı alerji yaşayabiliyor. Anafilaksi bu alerjik reaksiyonlarından biridir. Bu alerjiye neden olabilecek birçok durum bulunuyor. Kişiler bu durumları araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Anafilaksi ne demek? Anafilaksi belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Anafilaksi Ne Demek Anafilaksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Anafilaksi, ciltte belirti gösteren ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir alerji türüdür.

Haberin Devamı

 Anafilaksi Ne Demek?

 Anafilaksi insanların sağlığını riske atan bir sağlık sorunudur. Mutlaka tedavi edilerek ortadan kaldırılması gerekiyor. Ortaya çıkan bu alerji bazen yer fıstığından bazen de arı sokmasından dolayı ortaya çıkabiliyor. Bu alerji türü hızlı bir şekilde reaksiyon gösterebiliyor. Bu alerji türü bağışıklık sistemini oldukça etkileyen bir alerji türüdür. Alerjinin görülmesiyle birlikte kişilerin tansiyonu hızlı bir şekilde düşer. Solunum yollarında görülen daralmalar, kişilerin zor bir şekilde nefes almasına neden olur. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen ihtiyacı, alerji sebebiyle zorlaşır.

 Bağışıklık sistemleri vücudun yabancı maddelere teması sonrasında antikor üretimi yapar. Vücut içerisinde zararlı bakteri ve virüsler bulunduğunda bağışıklık sistemi vücudu korur. Fakat bazı insanlarda alerji reaksiyonları daha kolay yaşanabiliyor. Alerjiler genellikle insan sağlığını tehdit edecek seviyede yaşanmaz. Fakat ağır bir alerji durumunda anafilaksi ortaya çıkabilir. Çocuklarda görülebilecek bir alerji olduğundan, ceviz ve balık tüketimi sonrasında ortaya çıkabiliyor. Anafilaksi bazı durumlarda egzersizlerden sonra da görülebiliyor.

Haberin Devamı

 Anafilaksi Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Anafilaksi durumu yaşayan kişilerde bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler kişilerin günlük yaşantısını oldukça etkileyerek, yaşam kalitesini düşürebilir. Gösterilen bu belirtiler neticesinde uzman doktorlara muayene olarak tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Anafilaksi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Hızlı nabız

Zayıf nabız

Ciltte döküntü

Kurdeşen

Kaşıntı

Kızarıklık

Soluk cilt

Alerji belirtileri gösteren kişiler doktorlar tarafından bazı yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Öncelikle hastaların sağlıklı bir şekilde nefes alıp alamadığı kontrol edilir. Yapılan solunum kontrolleriyle ilaç tedavileri uygulanabilir.

 Antihistaminik ilaçlarıyla kişilerin kısa sürede belirtileri ortadan kaldırılır. Bu ilaçlarla beraber kortizon tedavisi de uygulanabilir. Kişiler tedavilere cevap vermediği süreçte, kortizon tedavisi uygulanarak kişilerin daha hızlı bir sürede tedavi edilmesi sağlanır. Kortizonlar tamamen doktor kontrolünde gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.

Yazarlar