Sağlık Anjin Nedir, Belirtileri Nelerdir? Anjin Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anjin Nedir, Belirtileri Nelerdir? Anjin Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

30.03.2021 - 17:53 | Son Güncellenme:

Anjin nedir, belirtileri nelerdir? Anjin hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Anjinin farklı tedavi yöntemleri var mıdır? Her hastada aynı belirtileri gösterir mi? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını sizler için derledik.

Anjin Nedir, Belirtileri Nelerdir Anjin Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır

Angina, bademciklerin iltihaplanmasıdır. Genellikle bademciklerin görünümüne bağlı olarak kırmızı anjina veya beyaz anjina olarak adlandırılır. Viraldir veya bakteriyeldir. Viral veya bakteriyel kökeninin teşhisi gerekli tedaviyi belirler.

Anjin Nedir?

Anjin, bulaşıcı bademcikler iltihabıdır. Çoğunlukla ciddi olmayan bir hastalık olan anjin, yutma güçlüğüne neden olan boğaz ağrısıyla ve ateşle (38 °C ile 39 °C arasında) kendini gösterir. Diğer semptomlar (öksürük, soğuk algınlığı, sindirim sorunları) da mevcut olabilir.

Bademcikler, bağışıklık savunması için kullanılan lenfoid organlardır. Ağızdan veya burundan giren bulaşıcı ajanlara (virüsler, bakteriler) karşı ilk engeli oluştururlar.

Anjin Belirtileri Nelerdir?

Anjin, yutma esnasında artan boğazın arka ağrı ile kendini gösterir. Rinit, öksürük, ses kısıklığı, baş ağrısı, yorgunluk, birincil herpes enfeksiyonunda diş etlerinde ve yanakların iç kısmında iltihaplanma ve ülserasyonlar ve çocukta kızıl ateş veya sindirim sırasında anjin durumunda kızarıklık bozukluklar diğer belirtiler arasında sayılır.

Angina özellikle çocuklarda yaygındır ve vakaların yaklaşık % 80'inde viral kökenlidir. Bakteriyel kökenli olduğunda, bir streptococcus neden olur ve örneğin romatoid artrit veya böbrek iltihabı gibi ciddi komplikasyonlar gösterebilir. Bu tip strep boğaz, özellikle bir komplikasyondan muzdarip olma riskini sınırlamak için antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Viral bademcik birkaç gün içinde kaybolur ve daha çok hafif ve önemsiz.

Anjin Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Viral anjina genellikle birkaç gün içinde komplikasyonsuz iyileşir. Anjin teşhisi hızlı bir şekilde basit bir klinik muayene ile konur. Doktor bademciklere ve yutağa yakından bakar. Viral anjinayı bakteriyel anjinadan ayırmak ise daha karmaşıktır. Belirtiler aynıdır, ancak nedeni değildir.

Bakteriyel bademcik iltihabı ve viral bademcik iltihabı aynı semptomları göstermesine rağmen aynı tedaviyi gerektirmez. Örneğin, antibiyotikler sadece bakteriyel anjin için reçete edilecektir. Doktor söz konusu anjinayı kesin olarak ayırt etmeli ve bu nedenle hastalığın kökenini bilmelidir. Bakteriyel bademcik iltihabı daha ciddidir ve antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Bunları birbirinden ayırmak zor olduğu için en iyisi doktorunuza danışmaktır.

Yazarlar