Bebek Anne sütü bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli!

Anne sütü bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli!

01.11.2012 - 14:05 | Son Güncellenme:

Bebeğinizi emzirmenizin onun beyin gelişimini de olumlu yönde etkilediğini biliyor muydunuz? Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Nörolojisi Uzmanı Canan Yıldırım’dan öğrendik.

Anne sütü bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli

Anne sütünün bileşenlerinin çoklu doymamış yağ asitlerinden özellikle DHA (Dokosaheksaenoik asit)’dan çok zengin olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Yıldırım, ‘DHA, beyindeki fosfolipitlerin yapısında bulunan, ayrıca gözdeki retina tabakası ve kırmızı kan hücrelerinde de yer alan önemli bir madde. Yapılan bilimsel araştırmalarda çok düşük doğum ağırlığıyla doğan prematüre bebekler 5 yaşına kadar takip edilmiş. Bu süreç sonunda yapılan değerlendirmede anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerin; mamayla beslenen bebeklere göre DHA oranlarının daha yüksek olduğu görülmüş. Aynı araştırma zamanında doğmuş bebekler üzerinde yapıldığında da sonuç çok değişmemiştir. Başka bir araştırmada doğduklarından itibaren bir yaşına gelene kadar takip edilen anne sütü alan ve mamayla beslenen 53 çocuk takip edilmiş.

Haberin Devamı

Bu araştırmaya göre 1. yaşta anne sütü alan çocuklar bir takım nörofizyolojik testler (BAEP-Beyin Sapı İşitsel potansiyel, VEP-Görsel uyarılmış potansiyel ve SEP-Duyusal uyarılmış potansiyel) ve muayenelerde mamayla beslenen çocuklara göre sinir sistemi olgunlaşması ve gelişmesinin daha erken olduğu gösterilmiştir. Beyin kaynaklı nörotrafik faktör (BDNF) de anne sütü içeriğinde zengin olarak bulunan bir madde. Bu maddenin beyin gelişimindeki önemi incelenirken 3 ayrı grup oluşturulmuş. Sadece anne sütüyle beslenenler, mamayla beslenenler hem anne sütü hem de mamayla beslenenler. Bu bebeklere yapılan süt çocuğunun gelişimini değerlendirme testi (BAYLEY) sonucunda anne sütü alanların belirgin derecede daha yüksek puanlar aldığı görülmüş. Ayrıca bu çocukların motor gelişim testleri sonucunda aldığı puanlar da daha yüksek. Anne sütü, beyin hücrelerinin gelişimi, hücreler arası ilişkilerin (sinaps) kurulmasında temel rol oynayan siyalik asit açısından da zengindir. Bu siyalik asit seviyeleri anne sütü alanlarda daha yüksek bulunmuştur. Beynin nörolojik gelişimine baktığımızda miyelinizasyon dediğimiz olgunlaşma sürecinin ilk iki yaşta en hızlı olduğunu görürüz. Bu süreçte bebek annesiyle ne kadar fazla iletişim kurarsa (dokunmak, güven duygusu, beslenirken yakın temasla) beyne giden olumlu sinyaller de artar. Yapılan bir başka araştırmada; 4 ay ve daha uzun süre anne sütü ile beslenenlerin 4 aydan daha kısa süre anne sütü alanlara göre 5 yaşta davranış sorunları açısından daha düşük bir riske sahip olduğu gösterilmiştir. Ayrıca anne sütü alan bebeklerin ağrılı prosedürlere karşı diğer bebeklere göre daha az stres yaşadığı bu analjezik (ağrı kesici) özelliğin yüksek kortizol düzeyleri ve beslenme esnasında zengin anne bebek arası bağlanma ilişkisi ile açıklanabilmektedir.

Haberin Devamı

Her şeyin ötesinde anne sütü alan bebeklerin psikososyal gelişimleri daha olumlu yönde etkilenmektedir’ açıklamasında bulundu.

Yazarlar