Sağlık Anti Gliadin Iga Nedir, Kaç Olmalıdır? Iga Eksikliği Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Anti Gliadin Iga Nedir, Kaç Olmalıdır? Iga Eksikliği Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

22.03.2021 - 17:30 | Son Güncellenme:

Anti gliadin testi çölyak hastalığının teşhisi amacı ile yapılan bir testtir. Bu test ile kişilerin IgA değerleri kontrol edilmektedir. Çölyak hastalığı kişilerin yaşamlarını olumsuz bir şekilde etkilediği için tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Anti gliadin IgA nedir, kaç olmalıdır? IgA eksikliği neden olur, nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Anti Gliadin Iga Nedir, Kaç Olmalıdır Iga Eksikliği Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir

 Anti gliadin testi çölyak hastalığının tanısında ve tedavisinde kullanılan bir test çeşididir. Bu testte IgG ve IgA değerlerine bakılmaktadır. Çölyak hastası olan kişilerin buğdaya ve buğday ürünlerine karşı alerjisi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Anti Gliadin IgA Nedir, Kaç Olmalıdır?

 Buğday ürünlerinde gluten ismi verilen bir madde bulunmaktadır. Bir protein çeşidi olan bu madde bağırsaklarda toksik etkilerin meydana gelmesine sebebiyet verir. Bazı kişilerin gluten isimli proteine hassasiyeti vardır. Bu kişiler içerisinde gluten olan besinleri tükettikleri zaman ishal, şişkinlik gibi sindirim problemleri yaşayabilirler.

 Çölyak hastalarının vücuda gluten almaları halinde, vücudun bağışıklık sistemi antikor üretmeye başlar. Bu antikorlar IgG ve IgA ismi ile de bilinmektedir. Kandaki bu antikorların seviyelerine bakılıp kişilerin glutene karşı hassasiyeti olup olmadığını söylemek mümkündür.

 IgG ve IgA antikor değerlerinin normalde 20'nin altında olması gerekir. Bu durumda kişilerin proteinlere karşı hassasiyeti olmadığını söylemek mümkündür. Eğer değer 20 ile 30 arasında ise o zaman kişilerin zayıf pozitif olduğu söylenmektedir. Eğer bu değer 30 üzerinde ise hastanın glutene karşı hassasiyeti olduğu söylenmektedir.

Haberin Devamı

 IgA Eksikliği Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

 Arpa, yulaf, buğday, çavdar gibi besinler içerisinde gluten bulunmaktadır. Bu sebeple bu besinler ile yapılan yiyeceklerin içerisinde de gluten bulunmaktadır. Bu besinlerin çölyak hastaları tarafından tüketilmemeleri gerekir. Bunun yerine mısır unu ya da pirinç unu tüketilmelidir. IgA bazı proteinlerin çapraz bir şekilde bağlanmasından sorumlu olan enzimdir.

 Çölyak hastalığı ile ilgili yapılan testler kişilerin kanında bulunan otoantikorların miktarını ölçmek amacı ile yapılmaktadır. Yapılan testlerde IgG ve IgA antikorları ölçülmektedir. Ancak çok az laboratuvar bu testlerin yanında gliyadin testi de yapmaktadır. Çölyak hastalığı aileden geçen kalıtsal bir hastalıktır. Tamamen hastalığın iyileşmesine yönelik bir tedavisi yoktur. Ancak semptomların hafifletilmesi amacı ile bazı önlemler alınabilmektedir.

Yazarlar