Sağlık Anti Tiroglubulin - Anti Tpo Nedir? Anti Tpo Yüksekliği Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Anti Tiroglubulin - Anti Tpo Nedir? Anti Tpo Yüksekliği Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

25.02.2021 - 09:44 | Son Güncellenme:

Anti Tiroglubulin halk dilinde bir tiroit bezi hastalığında üretilen antikor olarak bilinmektedir. Bu tiroit bezi hastalığı ise haşimato hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalığın sonucunda tiroit yüksekliği yani hipertiroit meydana gelebilir. Peki bu hastalığın nedenleri ve belirtileri nelerdir, hastalığın tedavisi nasıldır, bu hastalığın sonucu nelere yol açar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Anti Tiroglubulin - Anti Tpo Nedir Anti Tpo Yüksekliği Neden Olur, Belirtileri Nelerdir

 Tiroit bezinin, kendi mekanizmasının, tiroit bezinin bir yabancı gibi tanımasıyla ortaya çıkan tiroit bezi hastalığının ürettiği antikora anti tpo adı verilir. Bu durum tiroit hormon yetmezliğine de sebep olabilir. Bu hastalıkta vücut çok miktarda anti tiroglubulin üretir. Bu antikorlar vücuttaki tiroit bezine bağlanarak tahribata yol açar.

Haberin Devamı

 Anti-TPO Yüksekliği Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

 Bu yükseklik nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

 1. Noduler guatr

 2. Romatoid Artrit

 3. Eklem iltihabı

 4. Genetik faktörler

 5. Tiroit kanseri

 6. Başarısız tüm bebek tedavisi

 7. Gebelik zehirlenmesi anti tiroglubulin yükselmesine neden olan sebepler arasında yer almaktadır.

 Bu hastalığın belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

 1. Ciltte kuruluk hissetme

 2. Kramplar

 3. Ses değişiklikleri

 4. Sık sık kilo alma

 5. Kolay ve sık üşüme

 6. Cilt kurulukları

 7. Hazımsızlık ve kabızlık anti tiroglubulin belirtileri arasında en yaygın görülen nedenlerdir.

 Bu hastalığın belirtileri arasında; regl dönemi düzensizlikleri, nabız sayısının normalden altına inmesi, saç dökülmeleri, sinirlilik ve depresyon hali, unutkanlık, hareketsizlik, odaklanma problemleri, göz altlarında şiş ve kızarıklık, yavaş konuşma, soluk alıp vermede güçlük, dilde büyüme gibi belirtiler de bu hastalığı yaşayan kişilerde çok görülür.

Haberin Devamı

 Akciğer zarında ve kalp zarında sıvı toplanması, cinsel istekte azalma, uyku apnesi, memelerden süt gelmesi, karpal tünel sendromu, kanda sodyum düşüklükleri gibi belirtilere de çok sık olmamakla birlikte rastlanmaktadır. Bu hastalığı yaşayan kişilerde, kolesterol seviyesi çoğunlukla yüksek seviyededir. Bu nedenle kalp ve damar hastalıkları da ortaya çıkabilir.

 Anti-TPO Neden Olur?

 Bu hastalığın temel nedeni, vücuttaki bağışıklığın kendisine ait olan dokuları yabancı bir madde gibi algılaması sonucunda o dokulara karşı bir savunma sistemi oluşturmasıdır. Buradaki hedef organ tiroit bezi olduğundan en fazla hastalık haşimato olarak görülmektedir.

 Bu tahribatta öncelikle sağlam olan tiroit dokuları parçalanmakta ve daha sonrasında tiroit hormonu boşalmaktadır. Hastalığın başlangıcında tiroit fazlalığı sonrasında ilerleyen zamanlarda ise tiroit yetmezliği oluşur. Kadınlarda daha sık ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bu hastalığın tedavisi testler sonucunda ortaya çıkan değerlerle saptanır ve kişinin tedavisi yapılır.

Yazarlar