Sağlık Antisosyal Kişilik Bozukluğu (Psikopatlık) Nedir? Psikopatlık Nasıl Anlaşılır?

Antisosyal Kişilik Bozukluğu (Psikopatlık) Nedir? Psikopatlık Nasıl Anlaşılır?

02.03.2021 - 15:49 | Son Güncellenme:

Antisosyal kişilik bozukluğu (psikopatlık) nedir? Psikopatlık nasıl anlaşılır, antisosyal kişilik bozukluğu tedavi edilebilir mi? Antisosyal kişilik bozukluğu kalıcı mıdır, kesin biçimde tedavi edilebilir mi? Antisosyal kişilik bozukluğu hakkında aklınıza gelen tüm soruların cevabını derledik.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu (Psikopatlık) Nedir Psikopatlık Nasıl Anlaşılır

Psikopati, erkeklerin % 4'ünü etkilediği düşünülen ciddi bir kişilik bozukluğudur. Bu bozukluğun tedavisi zordur ve terapötik desteğe ek olarak sosyal destek gerektirir. 

Haberin Devamı

 Antisosyal Kişilik Bozukluğu (Psikopatlık) Nedir? 

 Psikopati terimi, zihinsel bozukluk sınıflandırmalarından çıkarılmıştır, ancak hala antisosyal kişilik bozukluğu olarak adlandırılan karmaşık bir kişilik bozukluğunu tanımlamak için kullanılmaktadır. Bir hastalık değil, yaşam boyu ifade edilen patolojik bir kişiliktir. 

 Bu psikolojik bozukluk, şizofreni veya bipolar depresyon gibi diğer bozuklukları etkileyebilir. Hastalıkta, orta düzeyde psikopatiden suç eylemine ve diğerleri için tehlikeli olabilen birkaç derece vardır.  

 Psikopati veya antisosyal kişilik bozukluğunun teşhisi, ille de suç teşkil etmeyen, antisosyal davranışa dayanır. Psikopatın varlığı, mesleki, sosyal ve duygusal düzeylerde güvencesizlik ve istikrarsızlıkla işaretlenir. 

Haberin Devamı

 Psikopatlık Nasıl Anlaşılır?

 Antisosyal kişilik bozukluğu kibirli, çok manipülatif, duyarsız, baştan çıkarıcı, baskın ve hiçbir şeyden korkmayan insanları karakterize eder. Ek olarak, psikopatlar hayatlarının birçok alanında dürtüsel olarak kabul edilirler. Pişmanlıkları ya da empatileri yok. Sevgi, korku, iyi ve kötü temaları psikopatlar için çok yüzeysel bir yol dışında hiçbir şey ifade etmezler. Sürekli uyarılma arayışı içindedirler, yüzeysel etki gösterirler.

 Başkalarıyla anlamlı duygusal bağlar kuramazlar. Çevrelerini, ilişkilerini faydacı bir amaç için sürdürerek istedikleri gibi değiştirebilecekleri nesneler olarak görürler. Psikopati genellikle alkol, uyuşturucu veya ilaçların kötüye kullanımıyla ilişkilendirilir. Bu madde kötüye kullanımı aynı zamanda en sık görülen komorbiditedir. Ruh hali dalgalanmaları ve sinirlilik, örneğin genellikle depresif dönemlerde mevcuttur.

 Psikopatlık Tedavi Edilebilir mi?

 İlaçlar semptomları geçici olarak azaltmak için kullanılır ancak sonuçları oldukça hayal kırıklığı yaratır. Yani ilaçlar sadece semptomları azaltır. Çocukluk ve ergenlik döneminde spesifik olmayan davranış bozukluklarının görülebileceğini, muhtemelen psikopatiye ilerleyebileceği ifade edilir. 

 Psikopatinin teşhisi tıbbidir ve bir psikiyatrist veya pratisyen hekim tarafından yapılır. Tıbbi, yasal ve sosyal alanların arayüzünde kişilik bozuklukları, ilişkilerin patolojileri ve başkalarıyla bağlantılar olarak anlaşılabilir. Tam teşekküllü psikiyatrik hastalıklardan ziyade, geçerli sosyal veya ahlaki standartlara uygun olmayan bir dizi davranış ve ilişki olarak tanımlanırlar. Örneğin, tehlikeye atılmaktan sorumlu bir dürtüsellik, şiddete ve saldırganlığa yol açan başkaları için kayıtsızlık olacaktır. Bir kişilik bozukluğundan bahsetmek için, semptomların ergenlik döneminin sonundan önce mevcut olması ve yaşam boyunca devam etmesi gerekir.

 

Yazarlar