Sağlık Antrum Ne Demek, Antrum Vücudun Neresidir? Antral Gastrit Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Antrum Ne Demek, Antrum Vücudun Neresidir? Antral Gastrit Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

10.09.2021 - 17:44 | Son Güncellenme:

Biyoloji denildiğinde akla gelen terimlerden biri antrum olmaktadır. Antrum konusu bu bakımdan çok büyük önem taşıyan ve pek çok insanın büyük bir merakla araştırdığı konular arasında öne çıkmaktadır. Bu bakımdan konuyla alakalı olarak antrum ne demek, antrum vücudun neresidir? Antral gastrit neden olur, tedavisi nasıl yapılır şeklinde soruların yanıtlarını derledik.

Antrum Ne Demek, Antrum Vücudun Neresidir Antral Gastrit Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır

Antrum konusuna verilen cevaplar bu bakımdan önem taşımakta, çok sayıda insan bu yöndeki sorularının yanıtlarını bulabilmek için internetten yararlanmaktadır. 

Haberin Devamı

Antrum Ne Demek?

Biyolojide, antrum, vücutta mevcut olan belirli organlara yahut bölgelere atfen belirli bir anlamı olabilen bir boşluk yahut oda için kullanılan genel bir terim olma niteliği taşır. Başka bir ifade ile antrum; vücutta bulunmakta olan bir oda veya boşluktur.

Her insanın vücudunda birkaç farklı antra türü bulunur. Ait oldukları her bölüm için benzersiz ve önemli bir amaç doğrultusunda faaliyetlerini gerçekleştirirler.

Antrum Vücudun Neresidir?

Antrum, insan vücudumuzun farklı yerlerinde bulunurlar. Antrumların her biri benzersiz bir amaç doğrultusunda hizmet sunarlar.

İnsan vücudunda mide içinde yahut yakınında iki farklı antra bulunmaktadır. Birincisi antrum cardiacum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu antrum, yemek borusunda mideye aktığı yere yakın bir şekilde gerçekleşen genişlemedir.

Haberin Devamı

İkincisi ise pilorik antrumdur. Bu antrum gastrik antrum olarak da bilinir. Midenin daha dar bölümü olan pilorun daha geniş kısmını oluşturur. Pilorik kanaldan ve pilorik sfinkterin duodenuma yahut ince bağırsağın ilk bölümüne olan birleşiminde yukarı doğru bulunmaktadır. Bu antrum: Gastrik antrum, mukus salgılamakla görevli hücreler ve gastrin salgılamakla görevli olan endokrin hücreleri içermektedir.

Antrum ayrıca kafatasının zamansal kemiğinde, yumurtalıklarda ve sinüslerde bulunur.

Antral Gastrit Neden Olur?

Antrum olarak adlandırılan midenin çıkışından hemen önceki kısımda görülen gastrite, antral gastrit adı verilir. Antral gastrit, akut yahut kronik şekilde ortaya çıkabilmekte ve belirtileri de bu doğrultuda şekillenebilmektedir. En sık olarak görülen gastrit şeklidir ve tüm gastritlerin %80’i bu türde ortaya çıkmaktadır. Antral gastrit nedeni çoğunlukla Helicobacter pylori bakterisi olmaktadır.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Antrum gastrit çoğunlukla herhangi bir ilaç tedavisine gerek olmadan yalnızca alışkanlıklarda değişiklik ve beslenme tavsiyeleriyle tedavi edilebilir bir nitelik taşır. Yapılan bu değişiklikler yeterli olmadığı durumlarda ise tedavi sürecinde çeşitli ilaçlardan yararlanılır.

Haberin Devamı

Antrum gastrit tedavisinde ilk adım, mide zarına zarar veren her şeyden uzak durmak olacaktır. Bundan dolayı alkol, kahve ve sigara tüketiminden vazgeçilmelidir.

Belirtilerin şiddetli olması durumunda, bir ya da iki gün boyunca yemek yememek son derece yararlı olabilir. Kural olarak, hali hazırda antrum gastritin alevlendiği dönemler içerisinde iştah kaybı görülür. 

Belirtilerin biraz daha hafif olması durumunda kolay sindirilebilir nitelikte hafif yiyecekler küçük öğünler biçiminde tüketilmelidir.

Stres sebebiyle tetiklenen gastrit vakalarında progresif kas gevşetme tekniği ya da meditasyon gibi rahatlama yöntemleri yardımcı olabilir.

Gastrit tedavisi sürecinde mide asidini baskılayan antiasitler, H2 reseptör blokerleri, proton pompa inhibitörleri gibi çeşitli ilaçlardan yararlanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakteri çeşitlerinden kaynaklanan hallerde ise antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit çoğunlukla B12 vitamini eksikliğiyle beraber seyreder. Bundan dolayı otoimmün gastrit tedavisinde B12 vitamini enjeksiyonları da uygulanabilir.

Yazarlar