Burun estetiği ile ilgili en çok merak edilen konuların başında ameliyatın hangi mevsimde yapılması gerektiği geliyor. Toplumda bu operasyonun yaz aylarında yapılamayacağına dair bir inanış var. Bunun nedenleri ise sıcak havanın operasyon ve iyileşme sürecini olumsuz yönde etkilemesi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Alp’e ‘Mevsime bağlı olarak iyileşme sürecinde veya operasyonun başarı oranında bir fark var mı?’ diye sordum.

Dr. Alp, soruyu şöyle yanıtladı:

“Burun estetiğinde, mevsimsel etki ile alakalı yapılmış klinik çalışmalar sonucunda bu operasyonun her dönemde yapılabileceğini söylemek mümkün. Özellikle sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelme planı yapanlar yaz aylarını daha çok tercih etmek istiyor.

Haberin Devamı

Eğer kişinin genel sağlık durumu operasyona uygunsa, mevsimsel bir etkinin olmayacağını söyleyebiliriz. Ancak yaz aylarında iyileşme döneminde çok daha hassas davranılması gerektiğinin de altını çizmek önemli. Başarılı bir operasyondan bahsetmek için hem ameliyatın hem de iyileşme dönemin sağlıklı ve rahat şekilde geçtiğinden emin olmak gerekir.”

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Yaz aylarında burun estetiği olan kişilerin iyileşme döneminin uzamaması için ek önlemler almak gerekmektedir.

· Soğuk kompres uygulamaların daha sık tekrarlanmasında fayda var. Ödem gelişiminde artış görülebildiği için bu konuda özellikle dikkat edilmeli.

· Burun bölgesinin güneş ile temasının engellenmesi de iyileşme süreci açısından çok önemli.

· Bölgeyi korumak için uygun güneş kremleri ve şapka kullanılmalı.

· Kişinin güneş gözlüğü kullanmaması gerektiği de unutulmamalı.

Kişinin burun yapısı, burun derisinin ince mi kalın mı olduğu, operasyonun kapsamı gibi faktörler iyileşme sürecinde etkilidir. Mesela çok kalın derili bir burnu fazla oranda küçültmek gerekmektedir. Böylece iyileşme süreci de uzayabilmektedir.