Sağlık Arteriovenöz Malformasyon (Avm) Hastalığı Nedir? Avm Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Arteriovenöz Malformasyon (Avm) Hastalığı Nedir? Avm Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

31.03.2021 - 17:45 | Son Güncellenme:

Doğuştan ve her iki cinsiyette de eşit bir şekilde dağılım gösterdiği belirtilen Arteriovenöz malformasyon kısaca AVM hastalığı çoğunlukla beyin ve omurilikte meydana geliyor. Beyinde oluşan AVM hastalığı, damar gelişim bozukluğunun bulunduğu yere göre farklı biçimlerde kendini gösteren ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık hakkında az bilgi sahibi olunması nedeniyle Arteriovenöz malformasyon (AVM) hastalığı nedir? AVM hastalığının belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? gibi önemli soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Arteriovenöz Malformasyon (Avm) Hastalığı Nedir Avm Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

 Arteriovanöz malformasyon kısa adı ile AVM hastalığında bulunduğu konumun kanlanamamasından kaynaklı olarak çeşitli nörolojik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Belirtiler sıklıkla 20-40 yaş arasında görülmekle beraber 50 yaşında da görülebilmektedir. Çocuklarda belirtilerin görülme sıklığı ise oldukça düşüktür.

Haberin Devamı

 Çocuklardaki beyin kanamalarının en sık karşılaşılan sebebi ise AVM hastalığı olmaktadır. AVM hastalığı kalıtsal değildir. Bu hastalığın nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Hastalık, kanamış olup olmamasına ya da beyindeki yerleşim yerine bağlı olarak gruplandırılabilir. Büyüklüğü ile yerleşim yeriyle beraber toplardamar ağının yapısına göre sınıflandırılması da yapılmaktadır.

 Arteriovenöz Malformasyon (AVM) Hastalığı Nedir?

 AVM hastalığı damar yumağı olarak nitelendirilen önemli bir hastalıktır. Damar hastalıkları arasında yer alan AVM hastalığı, iç organların atardamar ve toplardamar arasında bilinmeyen bir nedenden dolayı kılcal damar ağı gelişemediğinde atardamar ve toplardamarların direkt bağlantılı hale gelmesine bağlı olarak oluşan lezyonlar olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

 Damar yumağı olarak nitelendirilen bu lezyonlar, vücudun herhangi oluşabilmekte olup tüm vücudu etkilemez. Sinir sisteminde; bahsedildiği üzere beyin ve omurilikte genellikle görülmektedir.

 AVM Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 Sinir sistemi AVM'lerinin çoğunun belirti vermediği uzman doktorlar tarafından belirtilmektedir. Başka bir sebebe bağlı olarak MR ya da bilgisayarlı tomografi çekildiğinde tesadüfi olarak tespit edilen vakalar bulunmaktadır. Belirti vermeye başladığında ise kişilerde farklı şikayetler gelişmektedir.

 Beyindeki kan akımını etkileyen lezyonlar olduğu için baş ağrısı gibi yaygın şikayetlere neden olabilecekleri gibi yerleşim yeri ve etkilediği beyin bölgesine bağlı olarak bulgular (vücudun bir tarafında kuvvetsizlik, uyuşma, dengesizlik, konuşma bozukluğu, bunama, çocuklarda zeka geriliği vb) ya da epileptik (sara) nöbet oluşturabilirler. Omurilik AVM’lerinde ise bel ve sırt ağrısı, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, idrar kaçırma ve ani kanama durumunda felce sebep olabilmektedir.

 AVM Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

 AVM hastalığında genel olarak üç tane tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlar:

 - Cerrahi tedavi

 - Endovasküler tedavi

 - Stereotaksik radyocerrahi

 Nadiren bazı vakalarda özellikle yaşlılarda AVM tedavi edilmeden bırakılmakta ve hasta gözlemlenebilmektedir.

Yazarlar