Sağlık Ascus Nedir? Asc-H Ne Anlama Gelir? Smear Test Sonucunun Ascus Çıkması Tehlikeli Midir?

Ascus Nedir? Asc-H Ne Anlama Gelir? Smear Test Sonucunun Ascus Çıkması Tehlikeli Midir?

25.03.2021 - 13:14 | Son Güncellenme:

ASCUS kadınları yakından ilgilendiren bir konudur. Bu sebeple de özellikle kadınlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. ASCUS, smear testi ile ortaya çıkmaktadır. Bu da insanların aklına ilk olarak kanser konusunu getirmektedir ve panik oluşumuna sebep olmaktadır. ASCUS nedir? ASC-H ne anlama gelir? Smear Test sonucunun ASCUS çıkması tehlikeli midir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ascus Nedir Asc-H Ne Anlama Gelir Smear Test Sonucunun Ascus Çıkması Tehlikeli Midir

Smear testinde bazı durumlarda test sonucunda ASCUS görülebilmektedir. Bu durum mikroskopta incelenmiş olan bazı epitel hücrelerinde değişiklikler oluştuğu anlamına gelmektedir. Bu değişikliklerin sebebinin kanser mi yoksa iltihap sebebi ile mi oluştuğunun anlaşılamadığı şeklinde yorumlanabilmektedir.

ASCUS Nedir?

Smear testinde ASCUS bulunması kişilerin HPV olduğu anlamına gelmemektedir. ASCUS aslında saptanan hücrelerin ne olduğunun anlaşılamaması anlamına gelmektedir. Bu hücreler Dünya Sağlık Örgütü tarafından yangı hücresi olarak isimlendirilmektedir. Bu oldukça doğru bir tanımlamadır.

Bu bozulma gösteren hücreler sadece HPV sebebi ile meydana gelmez. Her türlü servikal infeksiyon yangı olarak adlandırılmaktadır. Cinsel yönden aktif olan çoğu kadın %50-80 oranında HPV virüsü ile tanışmaktadır. Bu virüsün pek çok tipi bulunmaktadır. ancak sadece 20 çeşidi cinsel yol ile bulaşır ve rahime yerleşir. HPV virüsü çoğunlukla kadınların genital bölgesine yerleştikten sonra 1 yılda %70 oranında yaklaşık 2 yılda %95 oranında temizlenmektedir.

ASC-H Ne Anlama Gelir?

ASC-H yüksek risk altında olan lezyonların bulunduğu smear testi anlamına gelmektedir. Bu sonuç ASCUS ile karıştırılmamalıdır. ASC-H varlığı durumunda hastanın vakit kaybetmeden kolposkopi olması gerekmektedir. Kolposkopi durumunda lezyon bulunmasa bile hastaların mutlaka yakından takip edilmesi oldukça önemlidir.

Smear Test Sonucunun ASCUS Çıkması Tehlikeli midir?

ASCUS çıkması durumunda sonuçlar patoloji uzmanı ile değerlendirilmektedir. Eğer kanser öncüsü hücre oluşumlarından patoloji uzmanı şüphelenirse ama tam olarak emin olamazsa o zaman bu durum ASCUS olarak yazılmaktadır.

Bu durumda kesinlikle hücrelerde bozulma olduğunu söylemek mümkün değildir. Fakat smear testinin yenilenmesi için 1 yıl beklemeden 2-3 ay içerisinde tekrar yapılmaktadır. ASCUS tanısı konulması durumunda 2-3 ay smear testini beklemeden kolposkopi ile rahim ağzının detaylı olarak incelemesi de yapılmaktadır. Şüpheli durum olması halinde buradan biyopsi alınarak daha detaylı bir inceleme yapılmaktadır.

Yazarlar