Sağlık Aşil Tendiniti (Aşil Tendonu Yaralanmaları) Nedir? Aşil Tendiniti Hangi Hastalıklarda Görülür?

Aşil Tendiniti (Aşil Tendonu Yaralanmaları) Nedir? Aşil Tendiniti Hangi Hastalıklarda Görülür?

10.09.2021 - 12:48 | Son Güncellenme:

Aşil tendonu alt bacak kaslarını topuk kemiğine bağlayan kalın bir banta verilen isimdir ve vücudun en güçlü tendonudur. Aşil tendonunun iltihaplanmasına aşil tendiniti ismi verilir. Aşil tendiniti, tendonların ani bir şekilde zorlanması ya da tendonun sürekli kullanımına ve aşınmasına bağlı olarak ortaya çıkan iltihablı bir hastalık çeşididir.Aşil tendiniti (aşil tendonu yaralanmaları) nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aşil Tendiniti (Aşil Tendonu Yaralanmaları) Nedir Aşil Tendiniti Hangi Hastalıklarda Görülür

Aşil tendiniti yaralanmaları, özellikle de sıçrama gerektiren sporlarla uğraşan kişilerde görülür. Sporcuların yaptığı yanlış germe hareketleri ve antremanlar, engebeli arazilerde antreman yapmak ve ısınma periyotlarının yeteri kadar uzun tutulmaması gibi faktörler yaralanma riskini önemli ölçüde artırır.

Haberin Devamı

Aşil Tendiniti Hangi Hastalıklarda Görülür?

Aşil tendiniti, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi sistemik hastalıklar, florokinolon grubu antibiyotiklere ve spondiloartropati grubu romatizmal hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Spondiloartropatiler, omurga tutulumunun ön planda olduğu ve sakroiliak eklem ve ayrıca bağların kemiğe yapışma yerinde iltihaplanması olarak ortaya çıkan entezopati ile karakterize olan iltihaplı romatizmal hastalıklara verilen isimdir. Aşil tendiniti, bu grup hastalarda ayak tabanındaki bulunan kasların ve bacak arkasında yer alan grup kaslarının topuğa bağlandığı yerin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Hastalarda genellikle sabah saatlerinde ve istirahat sonrasında topuk ağrısı görülür. 

Haberin Devamı

Tendon Yaralanmalarının Belirtileri Nelerdir?

Tendon yaralanmalarında etkilenen bölgede ağrı, sertlik ve güç kaybı görülür. Tendonun bulunduğu eklem kullanıldığı zaman ağrı giderek daha da artar. Özellikle de gece boyunca ve sabah uyandığınızda ağrı ve sertlik yaşanabilir. İlerleyen ve tedavi edilmeyen durumlarda ise, tendonu kullanırken gevrek bir ses, çıtırtı ya da iç gıcırdatıcı bir his duyulabilir.

Tendon Yaralanmaların Nedenleri Nelerdir?

Tendon yaralanmalarının çoğu, aşırı kullanma ya da yaralanma nedeni ile ortaya çıkar. Aynı zamanda tendona taşıyabileceğinden fazla yük bindirilmesi, aşınma ve yıpranmaya neden olabilir. Tendon yaralanmaları, her yaşta ve herkeste görülebilir. Ama işte ve spor faaliyetlerinde aynı hareketleri tekrarlayan kişilerde tendona zarar verme olasılığı çok daha yüksektir. Tendon yaralanmaları aniden ortaya çıkabileceği gibi yavaş yavaş da ortaya çıkabilir. Tendon zamanla zayıflayarak ani sakatlanmalara neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.

Yazarlar