04.04.2014 - 23:03 | Son Güncellenme:
İnsomnia (uykusuzluk) sık görülen bir uyku bozukluğudur vekişiler uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta güçlük çeker. Fakat aşırı uyumasorununa daha az rastlanır ve kafa karıştırıcı olabilir. Aşırı uyuma hastalığıdikkat edilmesi gereken bir durumdur ve ölüm riskini artıran etkileri olabilir.Aşırı uyumak başka bir hastalığın belirtisi de olabilir. Eğer düzenli olarakgünde 9 saatten fazla uyuyorsanız genel bir check-up için doktorunuzla görüşün.
Bazı maddelerin, alkol ve reçeteli ilaçların kullanımı dahayorgun hissetmeye ve aşırı uyumaya yol açabilir. Eğer sizi gün boyunca dahayorgun hissettiren veya sürekli uykulu olmanıza yol açan bir ilaç reçeteyleverildiyse doktorunuzla konuşarak alternatif bir ilaç isteyebilirsiniz. Alkolalıyorsanız sorumlulukla tükettiğinizden ve yatmadan önce içmediğinizden eminolun.
Depresyon aşırı uyumanın birinci nedenidir çünkü sabahyataktan kalkma isteğiniz gelmez. Yorgun hissedebilir ve uyanmaktazorlanabilirsiniz. Aşırı uyuma genellikle atipik depresyonla ilişkilidir.Depresyonun bu türünde kişi kilo alır, daha çok uyur ve kendi vücudu içindegarip hisseder. Stresin de uyku üzerinde benzer kısa dönemli etkileri olabilir.Günlük stres yüzünden günün sonunda daha yorgun hissedebilir ve daha çok uyumakisteyebilirsiniz.
Yorgunluk çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlarınarasında çok çalışmak, uyku bozuklukları, hamilelik ve geceleri yeterinceuyumamak bulunur. Kişilerin günde 7 ila 9 saat uyuması önerilir. Yeterinceuyumamak veya uykunun bozulmaması yorgunluğa sebep olur. Bu da fırsatbulduğunuzda aşırı uyumaya yol açabilir.
Uyku apnesi milyonlarca kişiyi etkileyen bir nefes almabozukluğudur. Uyku apnesinde uykuda periyodik olarak nefes alma duraklar veuyku döngüsü bozulur. Bu sebeple iyi bir gece uykusu alınamaz, bu da ertesi sabahaşırı uyumaya yol açarak uyku döngüsünü iyice bozabilir. Uyku apnesinintedavisi mevcuttur ve doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
Aşırı uyuma hastalığının tedavisi