Sağlık Aşk Hormonu Oksitosin Nedir? Aşık Olunca Salgılanan Hormonlar Nelerdir?

Aşk Hormonu Oksitosin Nedir? Aşık Olunca Salgılanan Hormonlar Nelerdir?

05.03.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:

Vücudun sağlıklı olması için bazı hormonlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hormonların da birbirinden farklı işlevleri bulunur. En bilinen hormonlardan birisi de oksitosin olarak adlandırılan aşk hormonudur. Aşk hormonu da çok merak ediliyor. Aşk hormonu oksitosin nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Aşk Hormonu Oksitosin Nedir Aşık Olunca Salgılanan Hormonlar Nelerdir

 

 Aşk hormonu oksitosun olarak da bilinir. Aşk hormonu hipofiz bezi tarafından salgılanır. Doğal bir hormon olan aşk hormonu eksikliği özellikle kadınları ciddi anlamda etkilemektedir. 

Haberin Devamı

 

 Aşk Hormonu Oksitosin Nedir?

 

 Oksitosin olarak bilinen aşk hormonu annelik iç güdüsü oluşturulması ve cinsel ilişkiden haz alma gibi durumlarda önemlidir. Doğum, emzirme ve döllenme için de aşk hormonu önemli bir yere sahiptir. Aşk, sevgi ve bağlılık gibi duyguların temelini oluşturan aşk hormonu önemli bir kadınlık hormonu olarak bilinir. Cinsel zevkte ve sosyal bağlanmada aşk hormonu önemli bir yere sahiptir. Aşk hormonu genel olarak erkeklerin üremesinde ve kadınların doğurganlığında önemli yer tutar. 

 

 Aşık Olunca Salgılanan Hormonlar Nelerdir?

 

 Aşık olunca vücutta bazı değişimler ortaya çıkıyor. Buna göre aşık olunmasının vücuda da pek çok etkisi bulunmaktadır. Ona göre aşık olunca mutluluk ve sevgi hormonu olarak bilinen oksitosin hormonu salgılanır. Ayrıca sadakat hormonu olarak da bilinen vazopressin bağlılık duygusunu pekiştirir. Aşık olunca salgılanan hormonlardan birisi de dopamindir. Dopamin insanların kendisini de iyi hissetmesini sağlar. Bu da kişiye motivasyon sağlamaktadır. Aşk kalbin de koruyucusudur.

Haberin Devamı

 

 Aşk Hormonu Nasıl Artırılır?

 

 Aşık olunca ortaya çıkan oksitosun hormonu salgılanır. Özellikle seks ve orgazm da aşk hormonunu arttıran önemli bir faktördür. Cinsel ilişki sırasında aşk hormonu artarken aşık olmak da oldukça etkilidir. El ele tutuşmak ve sarılmak da aşk hormonunu etkiler. Aşık olmanın yanı sıra iletişim kurmak ve sevgililer ile vakit geçirilmek aşk hormonunu arttırmaktadır.

 

 Birebir iletişim kurmak ve eğlenceli sosyal aktivitelerde bulunmak da aşk hormonunu arttıran önemli etkenler arasında yer almaktadır. Düzenli spor yapan ve tempolu yürüyüşler yapan kişilerde de aşk hormonu artar. Belli dönemlerde masaj yaptırmak ve evcil hayvan beslemek aşk hormonunu arttırır. Fiziksel unsurlardan ziyade hayal kurmak da bu hormonun artmasında etkilidir.

Yazarlar