05.03.2021 - 15:05 | Son Güncellenme:
Süresine göre psikozlar, kısa süreli, uzun süreli ve kronik psikoz şizofreni olarak üçe ayrılır. Diğer psikoz türleri ise şunlardır: Şizoaffektif bozukluk, paylaşılmış paranoid bozukluk ve delüzyonel psikoz. Atipik psikoz vakalarında ise, aynı anda birçok psikolojik hastalığın belirtileri görülebilir.
Atipik Psikoz Hastalığı Nedir?
Sınıflandırılmayan ve birden fazla psikoz türünün semptomlarını gösteren kişilik bozuklukları, atipik psikoz olarak adlandırılır. Birçok çevresel faktör ve genetik yatkınlık, hastalığın temel nedenleri arasında yer alır. İlaçla tedavi edilen atipik psikozun nüksetme riski yüksektir. Düzenlenen terapilerde psikoza neden olan etkenler bulunmaya çalışılır.
Atipik Psikoz Belirtileri Nelerdir?
1- Mistik delüzyonlar:
Kendisine atipik psikoz teşhisi konmuş hastaların yaklaşık %70'inde mistik ve anormal düşünceler ortaya çıkar. En yaygın görülen semptomlardan biri de kıyamet düşüncesidir. Kişi, kıyametin her an kopabileceğine dair vehimlere kapılır. Paranoya ile birlikte ortaya çıkan bu düşüncelerden uzaklaşması için terapiler düzenlenir.
2- Asosyallik:
Hastalığın henüz ilk evresinde kişide davranış bozuklukları baş gösterir. Hastaların birçoğu yakın çevresiyle dahi iletişim kurmakta zorluk çeker. Bu süreçte sürekli yalnız kalma isteği, dışarıya karşı güvensizlik ve asosyallik de ortaya çıkar.
3- İştahsızlık:
Atipik psikozun belirtileri sadece zihinsel ve psikolojik değildir. Fiziksel belirtilerin başında iştahsızlık ve buna bağlı olarak ani kilo kayıpları gözlemlenir.
4- Düzensiz uyku:
Bu psikoz türünde tüm belirtiler ileri seviyede görülebilir. Uyku düzeni bozulan kişiler, günün çoğunu yatakta geçirebilir. Bazı vakalarda ise hasta günde yalnızca 2- 3 saat uyur. Uyku düzeni olmayan kişilerde odaklanma sorunu, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi belirtiler ortaya çıkar.
5- Paranoya:
Paranoya tüm şizofreni ve psikotik rahatsızlıklarda olduğu gibi atipik psikozda da yaygın bir şekilde görülür. Dış dünyayı bir tehdit olarak algılayan psikoz hastası, sürekli takip edildiğini ve birileri tarafından arandığını zanneder. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hasta kendisini sürekli tehdit ve baskı altında hissedebilir. Bu da evden, hatta odasından bile çıkmamasına neden olabilir.
6- Hastalık:
Uzun süreli atipik psikoz hastalığının belirtileri arasında halüsinasyon ve sanrı da yer alıyor. Hasta, bu süreçte hayal ürünü olan görüntüleri gerçek zannedebilir.