Sağlık Atom Tedavisi (Radyoaktif İyot Tedavisi) Nedir? Nasıl Ve Hangi Durumlarda Uygulanır?

Atom Tedavisi (Radyoaktif İyot Tedavisi) Nedir? Nasıl Ve Hangi Durumlarda Uygulanır?

24.02.2021 - 13:45 | Son Güncellenme:

Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen işlem, radyoktif yani ışın yayan iyot atomunun hastaya verilmesi işlemidir. Tiroit kanseri sebebi ile ameliyat olan hastalarda tümör çapı büyükse veya tümör tiroit bezinin dışına çıkmışsa ameliyat olduktan sonra hastaya atom tedavisi uygulanır. Her kanser hastasına atom verilmez. Sadece ilerlemiş kanser hastalarının tedavisi için atom verilir. Atom tedavisi (radyoaktif iyot tedavisi) nedir? İşte, tüm detaylar.

Atom Tedavisi (Radyoaktif İyot Tedavisi) Nedir Nasıl Ve Hangi Durumlarda Uygulanır

 Atom tedavisi, tiroit bezi çok fazla çalışan hastalara da uygulanabilir. Bu durumdaki hastalara uygulanan doz ise, kanser hastalarına oranla çok daha düşüktür. Atom tedavisi sırasında hastaya zararlı ışınlar verildiği için hasta en az bir gün boyunca bir odanın içinde tek başına kalmalıdır. Bu sayede diğer insanlar bu zararlı ışınların etkisinden korunmuş olur.

Haberin Devamı

 Nasıl ve Hangi Durumlarda Uygulanır?

 Atom tedavisi, iki amaç ile hastaya verilebilir. Bu sebepler ise,

Tiroit kanseri nedeni ile ameliyat olan hastalarda tümör boyutu büyükse ya da tümör tiroit bezinin dışına çıkmışsa hastaya ameliyat sonrasında atom tedavisi verilebilir. Sadece ilerlemiş kanser hastalarına atom tedavisi uygulanır.

Tiroit bezi çok hızlı çalışan hastalara kanser hastalarından çok daha düşük bir dozda atom tedavisi uygulanabilir.

Atom Tedavisi Alırken Uygulanması Gereken Kurallar Nelerdir?

 Tiroit ameliyatından sonra hastaya verilen tiroit hormon ilaçları kesilerek kanda bulunan TSH hormon düzeyinin 30 civarına yükselmesi sağlanmaya çalışılır. Bu sıklıkla bir ya da iki hafta alınacak bir süreçtir. Kanda bulunan TSH hormon seviyesi 30’un üzerine çıktığı zaman radyoaktif iyot hapı yutulduğu zaman bir sonraki ilk 24 saat içinde vücuttaki radyasyonun çok önemli bir kısmı idrar yolu ile atılır. Bu nedenle bu süreçte bol su içmeli ve hastaların tuvalet ihtiyacı geldiğinde tutmamalı ve hemen tuvalete çıkmalıdır. Bu sayede radyasyon vücutta daha az bir süre kalmış olur. Radyasyon aynı zamanda tükürük bezlerinde de tutulur. Bu nedenle sakız çiğnemek, limon yemek ve ter yolu ile radyasyon kısa bir süre içinde vücuttan atılabilir.

Haberin Devamı

 Atom Tedavinin Başarılı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

 Atom tedavisinin amacına ulaşıp ulaşmadığı yapılacak kan tahlilleri ve düşük doz radyoaktif iyot verilerek yapılan görüntülemeler ile anlaşılabilir. Bu değerlendirmenin sadece kan tahlili ile mi yoksa kan tahlili ile birlikte görüntülemeyle mi yapılacağı kararını ise endokrin bilim kurulu verir. Atom tedavisi, nükleer tıp bölümlerinde ve Türkiye Atom Enerji Kurumunun belirlemiş olduğu kurallara göre hazırlanan odalarda Nükleer Tıp Uzmanı doktorlar tarafından uygulanır.

Yazarlar