Türk mağaracılar İstanbul'un yeraltı gizemini ortaya çıkaracak
AMERİKALI mağaracılar NASA'nın önderliğinde Mars'taki yaşamın izlerini ABD'nin en derin mağarası Lechuguilla'da ararken, Türk mağaracılar da bir efsaneyi, İstanbul'un yeraltı gizemini ortaya çıkarmak için kolları sıvadı.
Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü (BÜMAK), Anamur'da
dünya rekoru peşinde koştukları Evren Günay Mağarası'ndan sonra şimdi de bugüne kadar sadece efsanelerde yer alan İstanbul'un yeraltı tünellerini araştırmak üzere Ayasofya'nın altına girecek.
Boğaziçili mağaracılar Bizans imparatorlarının gizli tünellerinin esrarı araştıracak. Böylece İstanbul'un yer altı haritası çıkarılacak, Ayasofya ve Yerebatan'daki çatlakların da nedenleri öğrenilmiş olacak.
Tarihi yarımadayı kapsayan, Yerebatan Sarayı ile bağlantası olduğu sanılan ve denize kadar uzandığı belirtilen tünellerin, Bizans imparatorları için yaptırıldığı söyleniyor. Rivayete göre çok sayıda hazine, hatta petrol yataklarının bulunduğu söylenen tünellerden büyük filikalar bile geçirilebiliyormuş.
BÜMAK Başkanı Oktar Güloğlu, araştırma için Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden izin beklediklerini belirterek şunları söyledi:
"Tünellerin varlığı bugüne kadar sadece bir efsaneydi. Bu tünellere Ayasofya'nın altınaa ulaşmayı düşünüyoruz. Tünellerin girişlerinde Topkapı Sarayı tarafında bol sayıda sansar yaşadığını biliyoruz. Yer yer de çökmeler olduğu söyleniyor. Hayli zor bir iş."
ABD'Lİ mağaracılar da Mars'taki yaşamın izlerini Kolorado'da bulunan ABD'nin en derin mağarası Lechuguilla'da arıyor. Mars'taki yaşama ilişkin benzerliğin altında yatan düşünce şöyle:
"3 - 4 milyar yıl önce Mars, daha sıcak ve daha sulak bir gezegendi. Karbondioksitten oluşan kalın bir atmosferi vardı. Bu kalın atmosfer, sera etkisi yaratarak gezegeni ısıtıyordu. Karbondioksit suyla birleşerek karbonik asit oluşturuyordu. Karbonik asit ise yüzeydeki kayalarla tepkimeye girerek kireçtaşı ve dolomit gibi karbonatlar oluşturuyordu. Bu süreç, atmosferdeki karbondioksitin sonunda tükenmesine yol açtı ve geriye suyun bulunmadığı donmuş bir yüzey bıraktı."
NASA Ames Laboratuvarı'nda görevli gezegen araştırmacısı Christopher McKlay, "Eğer yaşam Mars yüzeyinde varlığını sürdürememişse belki de yeraltına inmiştir. Onu araştırıyoruz" diyor.