Erkek Sağlığı Azoospermiden korkmayın

Azoospermiden korkmayın

10.08.2016 - 15:26 | Son Güncellenme:

Sperm analizinde “AZOOSPERMİ” yazdığında, bunun anlamı ejakulatınızda çocuk yapacak olgun sperm hücresi olan spermatozoanın bulunmadığıdır. Peki, bu durumda ne olacak? Nasıl çocuk sahibi olabileceğiz? Umudumuz var mı? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos tüm bu soruları cevaplıyor.

Azoospermiden korkmayın

Öncelikle azoospermiye yol açan neden araştırılır. Eğer kanal tıkanıklığı ya da hormon eksikliği varsa, bilin ki bunlar başarıyla tedavi edilip, menide sperm çıkışı sağlanabilir ve doğal yolla gebelik görülebilir. Bunun için ilgili hormonlara bakılması yeterli. Kanal tıkanıklığı olan olguların büyük kısmında tüp bebeğe gerek kalmadan normal yolla sperm çıkmıştır.

Haberin Devamı

Bunlardan biri yoksa, geriye testislerin sperm üretiminde bir bozukluk olduğu kalır, yani NONOBSTRÜKTİF AZOOSPERMİ. Bu durumda da hala tedavi ile sperm çıkma olasılığınız devam eder. Kısa süreli bir ilaç tedavisi sonrası sperm tahlili tekrarlandığında, az sayıda da olsa menide sperm çıkmakta.

Art arda birkaç kez alınan sperm örnekleri bir havuzda toplandıktan sonra, bunlarla tüp bebeğe geçilebilir.Bu da olmazsa, yine endişe etmeyin. MikroTESE ameliyatı ile olguların üçte birindetestislerinde canlı olgun sperm bulunabilir.

Diyelim TESE ile de olgun sperm çıkmadı. Bu durumda eğer testislerde sağlıklı sperm kök hücresi varsa, bunlar 6 aylık tedavi ile olgun, kuyruk gelişimini tamamlamış hale gelebilirler. Yeter ki spermatogenezmarkırları normal gelsin. Bunun için TESE sırasında alınacak doku örnekleri incelenirken sabırla beklemek gerekiyor.Hatta son zamanlarda yapılan çalışmalarda kuyruk bulunmayan bazı sperm serisi yuvarlak hücrelerin de gebelik şansı olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Bu nedenle, eğer TESE sırasında olgun sperm bulunamazsa, doku örnekleri içerisinde genetik olgunluğuna erişmiş sperm hücreleri aranır. Varsa, bu çok sevindirici olur çünkü bunlar saklanarak ileride gerekirse tüp bebekte kullanılabilir. Şansı çok düşük de olsa, gebelikle sonuçlanan olgular vardır.

Gelelim TESE ile olgun sperm çıkmayan, ama doku incelemesi ile sağlıklı kök hücre bulunduğu anlaşılan olgulara. Bunlar 6 ay tedavi aldığında, ikinci TESE ameliyatı ile sperm çıkarma şansına sahiptir, yani hastaların beşte biri yüz güldürücü neticeye ulaşmaktadır. Hatta bu süre içerisinde menide bazı markırlar da çıkarsa bu şans daha da artar. Eğer varikosel varsa, gerekirse ameliyatla tedavi edilebilir. Ya da, uygun hormon tedavilerine geçilerek şansınız artırılabilir.

Daha bozuk testislerde, alternatif tedaviler konuşulmalıdır. Her ne kadar henüz insana yönelik bir uygulama başlamamış olsa da, son zamanlarda kök hücrekonusunda oldukça sevindirici ilerlemeler kaydedildi. Bizim de üzerinde çalışmalarımız devam etmekte. Bunlardan alınacak sonuçlar beklenebilir. Ama hiç bir zaman unutulmamalıdır ki, her ne olursa olsun menide bir gün kendiliğinden ya da henüz bilimsel izah edilemeyen bir şekilde sperm çıkması da mümkün. Bu nedenle, her 3 ayda bir yapılan sperm testinde bu hücrelere bakılmalı ve görülürse dondurulup saklanmalıdır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak, azoospermide kesinlikle çocuk olmayacak şeklinde bir yargı yanlış olur. Tıptaki muhteşem ilerlemeler ve insan biyolojisindeki bilinmeyen faktörler daima düşünülmeli. En doğal ve en önemli beklentiniz olan sağlıklı bir çocuk sahibi olma umudunuzu kaybetmeyin. Muntazam kontrollerinize devam edip, yeni gelişmeleri dikkatle takip edin. Yaşam tarzınızda yapacağınız ufak düzenlemeler, sperm metabolizmasını düzenleyen vitamin ve benzeri ilaçlar ile beslenme desteği de size yardımcı olacaktır.

Son olarak, her zaman için sizi tatmin edebilecek evlat edinme seçeneğini de hatırlatalım. Unutmayın, siz anne ya da baba olmak için ne kadar hevesle çocuk bekliyorsanız, aynı hevesle anne-baba edinmek isteyen o kadar da yalnız çocuk bulunmakta. Hayat, paylaşılınca güzeldir…

Haberin Devamı

Azoospermiden korkmayın

Yazarlar