Çocuk Sağlığı Babinski Refleksi Nedir? Bebeklerde Babinski Refleksi Ne Zaman Kaybolur?

Babinski Refleksi Nedir? Bebeklerde Babinski Refleksi Ne Zaman Kaybolur?

15.06.2021 - 12:25 | Son Güncellenme:

Bebekler dünyaya geldikleri zaman belli reflekslere sahiptir. Bu reflekslerden bazıları büyümeye başladığında özelliğini kaybetmektedir. Babinski refleksi nedir? Bebeklerde babinski refleksi ne zaman kaybolur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Babinski Refleksi Nedir Bebeklerde Babinski Refleksi Ne Zaman Kaybolur

 Yeni doğan bebeklerde istem dışı bir takım refleksler görülmektedir. Bu refleksler bebek doğduğu andan itibaren bulunmaktadır. Zamanla bebeğin gelişimi ile birlikte bu refleksler kaybolarak daha gelişmiş refleksler kazanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Babinski Refleksi Nedir?

 Babinski refleksi bebeklerde yaklaşık 2 yaşına kadar devam eden reflekslerdir. Bu refleksi anlamak için doktorlar bebeğin ayağının altını kalem tarzı bir cisimle çizerler. Bebeğin bunun sonucundaki ayak hareketlerini kontrol ederler. 

 Babinski refleksi ile ayak başparmağı dışa doğru kıvrılmaktadır. Diğer parmaklar ise birbirinden ayrılacak bir şekil almaktadır. Ancak bazen bu hareketin olmadığı durumlardan olabilmektedir. Babinski refleksi kitaplarda plantar refleks ismi ile de geçmektedir. 

 Babinski refleksi 1896 yılında Fransız nörolog Joseph Babinski tarafından keşfedilmiştir. Sonrasında ise bu reflekse kendi ismini vermiştir. O zamandan beri bu refleks doktorlar için oldukça yararlı bir hal almıştır. Babinski refleksi ile bebeğin beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarının nörolojik yanıtlarına bakılmaktadır.

Haberin Devamı

 Bu refleks bebeklerde yaklaşık iki yaşından sonra kaybolmaya başlamaktadır. Yetişkinlerde de bu refleksin kontrol edilmesi ile bir anormallik olup olmadığı kontrol edilmektedir.

  Bebeklerde Babinski Refleksi Ne Zaman Kaybolur?

 Babinski refleksinde bebeğin ayak tabanına dokunulduğunda ayak başparmağı yukarı diğer parmakları ise aşağı doğru hareket etmektedir. Bunun yanında ayak parmaklarını yelpaze şeklinde açtığı da görülmektedir. 

 Bu hareket çoğunlukla 12 aylık olana kadar devam etmektedir. 1 yaşından sonra ise seyrek görülmeye başlar. 2 yaşına kadar babinski refleksinin görülmesi doğal olarak kabul edilmektedir. Bu refleksin 2 yaşından itibaren tamamen kaybolması ve görülmemesi gerekir. 

 Babinski refleksinin bebekte hiç görülmemesi merkezi sinir sistemi ya da omurilikte bir problem olabileceği anlamına gelmektedir. 

Yazarlar