Sağlık Bağ Dokusu Hastalığı Nedir? Bağ Dokusu Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağ Dokusu Hastalığı Nedir? Bağ Dokusu Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

05.03.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

Ramotolojide görülen pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de bağ hastalığıdır. Özellikle son yıllarda en çok araştırılan hastalıklardan olan bağ dokusu hastalığının pek çok belirtisi olmaktadır. Peki, bağ dokusu hastalığı nedir? Bağ dokusu hastalıklarının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere bağ dokusu hastalıklarının tedavisi ile ilgili bilgileri detaylıca derledik.

Bağ Dokusu Hastalığı Nedir Bağ Dokusu Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Romatolojide en çok görülen hastalıklardan birisi de bağ dokusu hastalığıdır. Daha çok genç ve orta yaşlı bayanlarda görülen bu hastalığın tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Bağ Dokusu Hastalığı Nedir?

Bağ dokusu hastalıkları insan vücudunda bağ dokularının tutulmasıdır. Bağ dokusu rahatsızlıkları insan vücudundaki tüm sistem, tutabilmektedir. Epitel, sinir ve kas dokuları arasındaki devamlılık sağlanması bağ dokusunun sorumluluğundadır. Tendonlara, Ligamanlara, kıkırdaklara ve kemiklere yapısal anlamda yardımcı olarak organların kapsüllerinde yer almaktadır.

Ayrıca insan vücudunda organizmaların savunmasında ve vücudun korunmasında da görev almaktadır. Bağ dokusu hastalıklarından bazıları şunlardır:

- Sistemik Lupus Eritematosus, Romatoid Artrit, Sjögren Sendromu, İnflamatuar Kas Hastalıkları, Relapsing Polikondrit, Çakışma Sendromları, Mikst Bağ Dokusu Hastalıkları, Antifosfolipid Antikor Sendromu

Haberin Devamı

Bağ Dokusu Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Bağ dokusu hastalıklarının insan vücudunda pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bu hastalığın belirtileri şunlardır:

- Ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı yaşanması

 - Kas ağrıları

 - Eklem ağrıları

 - Kasların zayıflaması

 - Güneşe karşı duyarlılık

 - Deride sertleşme olması

 - Ameni

 - Baş ağrısı

 - Saç dökülmeleri

 - Reflü

 - Ağız ve burun içerisinde yaraların oluşması

 - Yutkunmada zorluk çekme

 - Tekrarlayan kıkırdak iltihabı

 - Ciltte yaraların oluşması

 - Soğuk havalarda parmaklar , burun ucu bölgelerinde renklerin solması ve morarma yaşanması

 - Akciğer ve kalp zarında sıvı birikimi

 - Böbrek ve karaciğer organlarında fonksiyonel bozukluklar

 - Tekrarlayan düşükler

 - Damar tıkanıklığı bağ dokusu hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır.

Bağ Dokusu Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağ dokusu hastalığının belirtilerinin bulunması halinde mutlaka bir uzman doktora başvurulması gerekir. Doktorlar görülen belirtilere göre bağ dokusu hastalıklarının tedavi yöntemlerini uygulayabilir.

Bu hastalıkta uygulanan ana tedavi kortizon ilacıdır. Fakat kortizonun dozu hastalığın şiddetine göre ayarlanmaktadır. Bunun dışında kortizon alınırken rahatsızlık duyulmasın diye immunsupresif tedaviye de başvurulmaktadır. 

Plaquenil adlı antimalarya ilaçları bağ dokusu hastalıklarından olan Sjögren sendromu, Lupus ve Pomatoid artrite karşı kullanılmaktadır. Ayrıca yine bağ dokusu hastalıklarından olan Antfosfolipid antikor sendromu adına kan sulandırıcı ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tedavileri ise genellikle uzun zaman alır. 

Yazarlar