PembeNar Balın Faydaları Nelerdir? Çam, Çiçek ve Kestane Balı Neye İyi Gelir?

Balın Faydaları Nelerdir? Çam, Çiçek ve Kestane Balı Neye İyi Gelir?

03.12.2021 - 16:25 | Son Güncellenme:

Kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceği balın faydaları saymakla bitmez. Pek çok hastalığa deva olan bal B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Cilde ve saça iyi gelen bal antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Çam balı, çiçek balı, kestane balı gibi çeşitleri bulunur. Çam, çiçek ve kestane balı neye iyi gelir? diyorsanız “Balın faydaları nelerdir?” içeriğimizden detaylıca okuyabilirsiniz.

Balın Faydaları Nelerdir Çam, Çiçek ve Kestane Balı Neye İyi Gelir

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan bal içeklerde nektar olarak bilinen hafif tatlı sıvının arının vücuduna girerek türlü salgı ve enzimlerle birleşimi neticesinde meydana gelmektedir.

Haberin Devamı

Yapılan bilimsel araştırmalar, kışın yakalanılan hastalıklara özellikle gribe karşı balın, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini açıkça ortaya koyuyor. Yara ve iltihapların tedavisinde olumlu katkılar sağlayan bal, hastalıklara karşı korunmak isteyenlerin mutfaklarından eksik etmemesi ve mutlaka tüketmesi gereken başlıca besinlerden.

Balın Faydaları Nelerdir?

Doğal bir enerji kaynağı balın sayısız faydalarından bazıları şunlar:

- Bol vitamin, mineral, aminoasit ve enzim içeriği ile yapısında pek çok yaşamsal madde içerir. Vücudun ihtiyaç duyduğu değerli besin maddelerinin karşılanmasını sağlar.
- Vitamin ve mineral kaynağı olarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Antimikrobiyal ve antifungal etkileri sayesinde yaraları dezenfekte eder. Mantar ve bakteri gelişimini engeller.
- Kanserden koruyucu bir özelliğe haizdir.
- Demir eksikliğini giderir.
- Kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır.
- Bağırsak florasını düzenler. Prebiyotiktir.
- İshalin kesilmesini sağlar.
- Cildi yenileyici özellik taşır.
- Saç dökülmelerine karşı etkili olur.
- Alerji belirtilerinin azalmasına yardım eder.
- Hızlı bir enerji desteği sağlar.
- Öksürük şurubuna doğal bir alternatiftir.

Haberin Devamı

Balın Faydaları Nelerdir Çam, Çiçek ve Kestane Balı Neye İyi Gelir

 

Çam Balı Neye İyi Gelir?

- Saçları besler ve saç köklerinin güçlenmesine katkıda bulunur.
- Yorgunluk ve halsizliğe çok iyi gelir.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesi için kullanılır.
- Sindirim sisteminin ve florasının sağlıklı kalmasını destekler.
- Hassas mideler dahi rahatça sindirebilir. Hazımsızlık yapmaz.
- Mideyi tedavi edici bir yapıya sahiptir. Helicobakterilere karşı etkilidir.
- Nezle, öksürük ve boğaz iltihaplarına iyi gelir.
- Kalp ritm düzensizliğini giderir.
- Kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Damar tıkanıklığında çok etkilidir.
- Alerjik reaksiyonları önler ve alerji oluşumunun önüne geçer.
- Doğal diş macunudur.
- Kansızlığa doğal çözüm sunar ve anemiyi giderir.
- Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
- Romatizmaya iyi gelir.

Çiçek Balı Neye İyi Gelir?

- Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir
- Boğaz ağrısına iyi gelir
- Tatlı ihtiyacını karşılar
- Doğal bir antibiyotiktir
- Enerji verir
- Eklem ağrılarına iyi gelir
- Kalsiyum ve demir açısından zengindir.
- Antibiyotik özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Cilt sağlığını korur.

Haberin Devamı

Balın Faydaları Nelerdir Çam, Çiçek ve Kestane Balı Neye İyi Gelir

 

Kestane Balı Neye İyi Gelir?

- Kestane balı, astım hastalığında tedavi amaçlı kullanılır.
- Düzenli tüketildiğinde kuru öksürüğü rahatlatır.
- Yanık yaralarının tedavisinde kullanılır.
- Halsizliğin giderilmesine yardımcı olur, enerji verir.
- Solunum enfeksiyonları kış aylarında sıkça görülür. Eğer enfeksiyonlardan kolayca etkileniyorsanız her gün düzenli olarak kestane balı tüketmenizde fayda var.
- Aromasıyla ağız kokularını giderir.
- Kan pıhtılaşmasını önler ve damarları korur.
- Kolesterolü düşürür ve kalbin daha sağlıklı çalışmasına yardım eder. Damar sertliğine iyi gelir.
- Kas kramplarını giderir, kasların gevşemesine yardımcı olur.
- Gözlere iyi gelir. Katarakt gibi göz hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Kestane balının hafızayı güçlendirme özelliği vardır.
- Romatizma ve siyatik ağrılarının tedavisinde etkilidir.

Haberin Devamı

Bal Sirkesi Neye İyi Gelir?

Bal sirkesinin en önemli özelliği vücudu temizlemesidir. Damarların içinde adeta temizleyici görevini üstlenir. Bununla birlikte bal sirkesi, mide ve bağırsak duvarlarının temizlenmesinde de etkili olur. Genellikle salatalara konulmakta, turşu ve salamura yapımında kullanılmaktadır. Beyin ve sinir sistemine faydalı olduğu da bilinmektedir. Saf ve antibakteriyel özelliği ile uzun süre rahatlıkla muhafaza edilebilmektedir. Cildi tazeler. Alerjik rinit gibi mevsim alerjilerine iyi gelir. Zayıflamak isteyenler için kilo kaybına katkı sağlayan doğal bir sirkedir.

Bal Şerbeti Neye İyi Gelir?

Sıcak suyun içerisine balın katılması ile elde edilen bal şerbeti, kabızlığa iyi gelir. Kısa sürede kabızlığın geçmesine yardımcı olur. Özellikle yatağa yatınca başlayan kuru öksürüğe bal şerbeti bir hayli yararlı olur. Bu inatçı öksürükten kurtulmanın en doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Ağrıları dindiren bal şerbeti, mideyi güçlendirir ve midede bulunan fazlalıkların atılmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Damarları açıcı etkisi vardır. Gözün görme gücünü artıran bal şerbeti, göz sağlığı için oldukça faydalı bir şerbettir.

Bal Sirkesi Nasıl Yapılır?

Evde hijyenik koşullara dikkat edilmek üzere tamamen doğal ürünlerle bal sirkesi pratik bir şekilde hazırlanabilir. Öncelikle kaynatılan suyun içerisine bir miktar doğal bal eklenir. Kolay mayalanma için taze sıkılmış meyve suyu karışımın içerisine eklenir. Bir de bir dilim ekmek içi ilave edilerek karışımın üzeri temiz bir tülbent ile kapatılır. Yaklaşık on beş gün kadar bekledikten sonra ekmek sirkenin içinden alınır ve oluşan köpükler temizlenir. Daha sonra ışık görmeyen bir yerde bir ay süresince bekletilir ve kullanıma hazır hale gelir.

Bal Şerbeti Tarifi

Bal şerbetinin yararlarını öğrenen kişiler, bal şerbeti tarifini merak ediyorlar. Bal şerbeti, bir bardak suyu bir tatlı kaşığı bal eklenerek iyice karıştırılması ile elde edilir. Dilenildiği zaman tüketilebilir. Bir diğer tarif ise ince bir şekilde rendelenen limon ve portakal kabuğu ile yapılır. Rendelenen bu kabuk parçaları üç gün süresince organik balın içine yatırılır ve ara ara karıştırılır. Süre bitince süzgeçten geçirilir. İçerisine limon ve portakal suyu eklenir. Biraz su ilavesi ve buz katılarak ikrama hazır hale gelir.

Balda Bulunan Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Şifa deposu balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri bulunur. Bununla birlikte vücudun ihtiyaç duyduğu değerli minerallerden fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, klor, bakır, potasyum, sodyum, sülfür ve klorür balın yapısında mevcuttur. Ayrıca balı diğer tatlandırıcılardan ayıran en önemli özelliklerinden birisi içeriğindeki enzimlerdir. Bu enzimler, balın tadını, yapısını ve kalitesini belirlemede etkili olmaktadır. Sakkaroz, diastaz, fosfataz ve glikoz oksidaz balın içindeki öne çıkan enzimlerdir.

Yazarlar