Yaşam Barkod Nasıl Alınır? Ürün Barkod Numarası Nereden Alınır, Nasıl Başvuru Yapılır?

Barkod Nasıl Alınır? Ürün Barkod Numarası Nereden Alınır, Nasıl Başvuru Yapılır?

10.06.2021 - 14:30 | Son Güncellenme:

Satışta olan ürünlerin bir barkod numarası olması gerekmektedir. Bu barkod numaralarını almak için de başvuruda bulunmak gerekmektedir. Barkod nasıl alınır? Ürün barkod numarası nereden alınır, nasıl başvuru yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Barkod Nasıl Alınır Ürün Barkod Numarası Nereden Alınır, Nasıl Başvuru Yapılır

Barkod numaralarının alınması için öncelikle gerekli olan evrakların hazırlanması gerekmektedir. Sonrasında ise ürünlere ait barkod numaraları (EAN) kolay bir şekilde alınmaktadır. EAN barkod Türkiye'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki Milli Mal Numaralama Merkezince verilmektedir.

Barkod Nasıl Alınır?

Barkod almak isteyen üreticiler, ithalatçılar, dağıtıcılar ve ihracatçılar öncelikle Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır. Buraya üye olan firmalar EAN-UCC numarası verilmektedir. Verilen numara sadece o firmaya ait olmaktadır. Başka bir firma tarafından kullanılması mümkün değildir.

Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmak için öncelikle istenen evrakların hazırlanması gerekir. Evrakların neler olduğunu öğrenmek için ise Milli Mal Numaralama Merkezini aramak gerekmektedir. Ülkemizde kullanılan barkod standardı EAN 13 olmaktadır.

Ürün Barkod Numarası Nereden Alınır, Nasıl Başvuru Yapılır?

EAN barkod numarası rastgele sayılardan meydana gelmez. EAN 13 kodu Milli Mal Numaralama Merkezi tarafından verilmektedir. Bu barkod tüm perakende ürünlerde kullanılabilir.

EAN sistemleri market ürünleri ve perakende satılan tüm ürünlere uygulanabilmektedir. Bunun yanında kitap ve periyodiklerin numaralanması için de kullanılmaktadır. Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.

 

Yazarlar