Genel Sağlık Bebeğinizi emzikle uyutursanız ne olur? Her anne-babanın bilmesi gerekiyor

Bebeğinizi emzikle uyutursanız ne olur? Her anne-babanın bilmesi gerekiyor

19.07.2023 - 12:38 | Son Güncellenme:

Doğru ağız hijyeni alışkanlığını kazanmış çocuklar büyüdüklerinde öz güvenli yüksek, sağlıklı ve mutlu bireylere dönüşüyor. Doğru ağız hijyeni için özellikle de bebeklik döneminde ebevynlere önemli görevler düşüyor. Uzmanlar, bebeklerin diş sağlığıyla ilgili dikkat edilmesi gereken kuralları sıralayarak 'emzik' detayına dikkat çekti.

Bebeğinizi emzikle uyutursanız ne olur Her anne-babanın bilmesi gerekiyor

Doğru ağız hijyeni alışkanlığını kazanmanın yolu çocukluk dönemlerinde başlıyor. Çocukluk hatta bebeklik dönemlerinde doğru ağız hijyeni alışkanlığı kazanmış çocuklar, yetişkinlik dönemlerine geçiş yaptıklarında diş sağlığına önem verdikleri için sosyal açıdan öz güveni yüksek, sağlıklı ve mutlu bireylere dönüşüyor. Bebeklikten başlayarak çocuklukta da devam eden ihmal sürecinde ise ağız hijyeninin sağlanması ancak meşakkatli süreçlerden sonra gerçekleşebiliyor. Çocuk Diş Hekimi Dr. Dt. Nurgül Demir, bebek diş sağlığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, çocuklu ailelere dikkat çeken tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Bebeğinizi emzikle uyutursanız ne olur Her anne-babanın bilmesi gerekiyor

'ERKENDEN TESPİT EDİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ'

Doğru ağız hijyeni alışkanlığı kazanmanın bebekler için önemine dikkat çeken Dr. Dt. Nurgül Demir, "Düzenli kontrol randevularıyla çürük riskinin en aza indirilmesi veya çürük oluşumunun erken safhada tespit edilmesi çok önemlidir. Süt dişler ilk çıktığı andan itibaren çürük oluşumunun engellenmesi ve 10-12 yaşlarına kadar ağızda kalması gereken dişler için yapılabilecek koruyucu tedavi planlamasının yapılması gerekir" diye konuştu.

Çocuklarda ilk süt dişleri 6-12 aylık dönemde çıkmaya başlar ve 20 süt dişi genellikle çocuklar 2 buçuk ya da 3 yaşına geldiğinde tamamlanmış olur.

'EMZİRDİKTEN SONRA DİŞLERİNİ SİLMELİSİNİZ'

Bebeklerin ağızlarında bir ya da birkaç adet diş ile doğabildiğini hatırlatan Nurgül Demir, bu durumun bebeklerin beslenmesini etkileyebileceğini söyleyerek, "Eğer diş sallanıyorsa yutmayla birlikte bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Böyle durumlarda mutlaka çocuk diş hekimine danışılmalı" diye konuştu. Anne sütü ve bebek mamalarının çürük yapıcı özellikte olduğunu söyleyen Dr. Dt. Demir, "Bebeğinizi emzirdikten ya da hazır mama ile besledikten sonra mutlaka dişlerini ve diş etlerini bebek fırçasıyla veya temiz bir gazlı besle silmelisiniz. Böylelikle diş çürüğüne neden olan ve 'bakteri plağı' denilen yapışkan kaplamadan da kurtulunmuş olunur" dedi.

Haberin Devamı

Bebeğinizi emzikle uyutursanız ne olur Her anne-babanın bilmesi gerekiyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği, ilk diş hekimi muayenesinin 6 ay ila 1 yaş arasında, ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını öneriyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 5 KURAL

Bebeğin dişlerinin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamak için yapılması gerekenleri sıralayan Dr. Dt. Nurgül Demir, şunları söyledi:

1- Bebeğinize organik süt içirin. Şeker ya da balla tatlandırılmış sütlerin bebeğinizin çürük riskini artırdığını unutmayın.

2- Bebeğiniz 1 yaşına geldikten sonra biberonu bırakmalı. Bir şey içirmek için küçük bardakları ya da tatlı kaşıkları tercih edin.

3- Bebeğinizi biberonlarla ya da emziklerle uyutmayın. Bu alışkanlık erken çocukluk çağı çürüklerinin temel sebebidir.

4- Gece uyutmadan önce bebeğinizin dişlerinin yüzeyini temizlemeliniz çürük riskinin azaltılması için önemlidir.

5- Dişleri uygun bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir fırça ile günde en az iki defa fırçalayın.

Yazarlar