Bebek Bebekle yolculuk yaparken dikkat!

Bebekle yolculuk yaparken dikkat!

21.12.2015 - 11:52 | Son Güncellenme:

Otomobillerde, bebek ve çocukların daha güvenli seyahat edebilmeleri için yasayla zorunlu hale getirilen oto güvenlik koltuğunu çoğu kişinin yanlış kullandığı belirlendi.

Bebekle yolculuk yaparken dikkat

Uzmanlar, kullanımı zorunlu olan oto koltuklarda ilk 12 ay bebeklerle yüz yüze değil sırt sırta seyahat edilmesi konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

Çocuk koltuklarının kullanım amacının trafik kazalarında çocukların hasar görmesini engellemek olduğunu, bu yüzden de doğru kullanımın öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Toker Bebe Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Toker, “Ebeveynlerin en çok yaptığı hata bebeklerini koltuklara yanlış pozisyonlarda oturtmak.

0-12 ay aralığında kendi dengelerini koruyamayan bebekler, trafikte ani gelişen her olaydan etkilendiği için, araç gidiş yönünün aksine yani yüzleri arka cama bakacak, ön yolcu koltuğuyla sırt sırta olacak şekilde koltuğa oturtulmalı” diye konuştu.

Koltuklar standartlara uygun olmalı

Oto güvenlik koltuklarının zorunlu hale getirilmesinin ardından standartlara uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürüldüğünü belirten Toker şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Araçlarda sadece oto güvenlik koltuğunun bulunması yetmez. Bu koltukların doğru kullanımına, çarpışma testlerindeki derecesine, kullanılan malzemesine, sabitleme yöntemine dikkat edilmesi gerekiyor. Ucuz olması nedeniyle alınan kalitesiz ürünler çocukların sağlıklarını etkilemenin yanı sıra trafikte bebekleri ve çocukları oluşacak tehlikelere karşı korumaz.”

Oto güvenlik koltuklarının, bebeklerin vücut şekillerine göre tasarlanıp hazırlandığını söyleyen Toker, “Aileler çocuklarının kilo, boy ve ay unsurlarını oto koltuğu seçerken göz önünde bulundurmalı. İlk 12 aylık süreç sonrasında çocukların hareket kabiliyetleri arttığı için 4 yaşa kadar oto koltuklarda hareketli olanların tercih edilmesi gerekirken, 4-12 yaş grubunda ise çocuklar henüz emniyet kemerine hazır olmadıkları için yükseltici oto koltukları kullanılmalı” dedi.

Yazarlar